Koktail
Fotorecept: fašiangové šišky
Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy boli so šišky spojené od nepamäti. Obľubovali ich ľudia v mestách i na dedinách a to nielen na Slovensku. Vyskúšajte si ich snami pripraviť podľa jednoduchého receptu.
Z jedného balenia kvasníc, cukru a mlieka si urobíme kvások, ktorý potom necháme odstáť.
Ďalej potrebujeme 1/2 kg hladkej múky a dve žĺtka.
A 5 dkg roztopeného Palmarínu.
Okrem toho do cesta pridáme kôru z jedného citrónu a jednu polievkovú lyžicu rumu.
Pridáme 1/4 litra stredne teplého mlieka a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Rozváľame ho na pomúčenej doske, na hrúbku asi 2 cm.
Pohárom vykrojíme šišky a pred pražením 10 minút počkáme.
Prstom do nich spravíme jamky.
Pri vyprážaní musia šišky plávať v oleji najprv jamkou dole potom aj z druhej strany.
Posypeme práškovým cukrom a do jamky dáme lekvár.
Text a foto: M. Palkovič













