Connect with us

Koktail

Fotorecept: fašiangové šišky

Published

on

Reklama

Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy boli so šišky spojené od nepamäti. Obľubovali ich ľudia v mestách i na dedinách a to nielen na Slovensku. Vyskúšajte si ich snami pripraviť podľa jednoduchého receptu.

Z jedného balenia kvasníc, cukru a mlieka si urobíme kvások, ktorý potom necháme odstáť.

Reklama

Ďalej potrebujeme 1/2 kg hladkej múky a dve žĺtka.

Reklama

A 5 dkg roztopeného Palmarínu.

Okrem toho do cesta pridáme kôru z jedného citrónu a jednu polievkovú lyžicu rumu.

Pridáme 1/4 litra stredne teplého mlieka a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť.

Rozváľame ho na pomúčenej doske, na hrúbku asi 2 cm.

Pohárom vykrojíme šišky a pred pražením 10 minút počkáme.

Prstom do nich spravíme jamky.

Pri vyprážaní musia šišky plávať v oleji najprv jamkou dole potom aj z druhej strany.

Posypeme práškovým cukrom a do jamky dáme lekvár. 

Text a foto: M. Palkovič

Reklama