REKLAMA
Mlyny

Bývalá administratívna budova piešťanských Mlynov a cestovinární na Hurbanovej ulici prechádza premenou. Do septembra tohto roka z nej budú byty. Hodnotná plastika akademického sochára Valéra Vavra však nezmizne ako v iných prípadoch developerských projektov. Naďalej bude zdobiť severné priečelie budovy.

Administratívna budova na Hurbanovej ulici bola postavená koncom sedemdesiatych rokov minulého storočia počas celkovej rekonštrukcie areálu Mlynov a cestovinární Piešťany. Na severnej fasáde budovy bola umiestnená reliéfna plastika, ktorej autorom je piešťanský rodák akademický sochár Valér Vavro. Má rozmery približne 4 x 1 m a je vytesaná z kameňa na betónovom podklade. Znázorňuje proces strojového spracovania obilia. Ten je zakončený pecňom chleba a čašou vody. Dielo dostalo názov Cesta chleba. Plastika je stále v dobrom stave. Obavy, ako skončí, keď zostal objekt nevyužitý, sa nenaplnia.

Linea
Domoss jesen 2019

Investor projektu Mlyny Piešťany, kde v budove vznikajú na piatich podlažiach 2 a 3 izbové byty, sa rozhodol plastiku nechať na pôvodnom mieste. „Vážime si odkaz predošlých generácií a chceme ho zachovať. Preto sme sa rozhodli nechať plastiku V. Vavra na jej pôvodnom mieste. Pri zateplení severnej fasády bude vytvorená nika, v ktorej ostane osadená. Rovnako pribudne nasvietenie, ktoré zvýrazní umeleckú dominantu budovy,“ hovorí Stanislav Pollák zo spoločnosti HP ESTATE. Rozhodnutie investora neodstraňovať dielo významného rodáka pramení aj z toho, že sám pochádza z umeleckej rodiny. S. Pollák je vnukom ďalšieho významného piešťanského sochára Ladislava Ľudovíta Polláka.

 

-th- Zdroj: A. Urminský/PT

REKLAMA