Úvod Aktuality Časť chátrajúceho amfiteátra dostane nový vzhľad

Časť chátrajúceho amfiteátra dostane nový vzhľad

REKLAMA
Mlyny

Počas Street ART Festivalu, ktorý sa uskutoční v Piešťanoch na začiatku augusta, dostane chátrajúci amfiteáter v Mestskom parku nový vzhľad. Organizátori chcú steny počmárané nápismi skrášliť umeleckými grafitmi. Súhlas pamiatkarov i vlastníka, ktorým je Mesto Piešťany, už majú.

Piešťanský amfiteáter má svoju najväčšiu slávu dávno za sebou. Momentálne, čiastočne zakonzervovaný čaká, aký bude jeho ďalší osud. V predošlých rokoch bolo niekoľko zámerov a projektov, ako amfiteáter zrevitalizovať, ale žiaden sa nedostal do štádia realizácie. Momentálne tak slúži len na príležitostné aktivity ako projekcie pri festivale Cinematik, či na cvičenie jogy, alebo komorné kultúrne podujatia. Bývalé šatne sú opakovane zapratané neporiadkom, ktorý tam hádže pri nočných záťahoch mládež, či bezdomovci.

Domoss Kupelne Viano 2019
Domoss Kuchyne Vian 2019

Organizátori Street ART Festivalu prišli s myšlienkou oživiť  amfiteáter  čiastočnou vizuálnou premenou a uprataním vnútorných priestorov. Potom ako dostali súhlasné stanovisko od Krajského pamiatkového úradu Trnava, ktoré hovorí, že graffiti výzdoba časti amfiteátra je akceptovateľná, oslovili slovenských a českých street art umelcov. Ponúkli im tak legálnu street art zónu. Keďže pôjde o voľnú grafickú tvorbu podmienkou je, že umelci sa vyhnú nevhodným obrazom, alebo výrazom a prihliadnu aj na okolitý park a objekty. Výsledné dielo by mohlo byť prekvapením festivalu.

Amfitáter tento rok oslavuje šesťdesiatku

Stavbu amfiteátra s funkcionalistickým výrazom dokončili v roku 1959. Návrh objektu v rámci verejnej architektonickej súťaže vytvorili Michal Maximilián Scheer a Jaroslav Rajchl v roku 1955. V amfiteátri sa konali kultúrne podujatia, vrátane koncertov klasickej hudby počas Piešťanského festivalu, či vystúpenia populárnych spevákov. Budova poskytovala zázemie pre účinkujúcich a dômyselne riešený priestor pre publikum. Architekti citlivo zakomponovali zbytky zelene pôvodného lužného lesa do nového kultúrneho stánku.

 

-th- Foto: Urban Tone, -lt-, Piešťany History

REKLAMA