Connect with us

Kultúra

Sweet and chilli na plátne – bratia Augustínovci vystavujú v Piešťanoch

Published

on

Reklama

Najnovším príspevkom v zbierke výstav Magna gallery je výstava bratov Augustínovcov s názvom Sweet and Chilli. Galéria je otvorená od novembra 2012 a za tento čas stihla vo svojich priestoroch privítať už šesť autorských výstav.

[singlepic id=45427 w=320 h=240 float=left]

Reklama

Autori, ktorí v Magna gallery vystavujú, sú všetko súčasní prevažne českí a slovenskí umelci, medzi ktorými môžeme spomenúť napríklad Martina Borodáča, Róberta Hromca alebo Daniela Brogyányiho. Galéria patrí pod spoločnosť Kursalon s.r.o., ktorá sa snaží priniesť do Piešťan čo najviac umenia v jeho rozličných formách, či už hudobné v Art Jazz Gallery, výtvarné v Magna gallery alebo fotografické prostredníctvom pravidelných stretnutí Piešťanského fotoklubu v Kursalone.

Súčasná výstava svojím názvom Sweet and Chilli presne vystihuje atmosféru diel bratov Andreja a Martina a celok, ktorý spolu vytvárajú. Obaja bratia vyštudovali Vysokú školu uměleckoprůmyslovú v Prahe a venujú sa predovšetkým maľbe a grafike, ich tvorba sa však výrazne líši. Mladší z bratov – Martin, sa do povedomia širokej verejnosti zapísal aj ilustráciou a grafickou úpravou knihy slovenského básnika a textára Kamila Peteraja Toto je moja reč, za ktorú získal Cenu Ministerstva kultúry SR v rámci súťaže Najkrajšia kniha Slovenska. Jeho diela predstavujú prívlastok „sweet“ v názve výstavy.

Reklama

Kresby na japonskom papieri vystavované v galérii sú skutočne veľmi poetické a jemné. Starší brat, Andrej Augustín sa okrem maľby a grafiky venuje aj ilustrácii detských kníh a textilnej tvorbe, predovšetkým netkanej tapisérii. Za svoju tvorbu získal viaceré ocenenia, medzi ktoré patrí napríklad Excellence award v Japonsku – Cena japonských telekomunikácií a pôšt za návrh známky. Andrejove „chilli“ diela predovšetkým maľby akrylom sú naopak korenisté, farebné a plné života. Výstavu si v priestoroch Magna gallery na Teplickej ulici môžete pozrieť do 29. augusta 2013.

[nggallery id=2421]

Text: Kristína Ondková

 

Populárne články