Connect with us

Vaše PNky

List čitateľky: Nehádžte majiteľov psov do jedného vreca

Published

on

Reklama

Vážený Referát životného prostredia, nedá mi nereagovať na Upozornenie pre držiteľov psov, ktoré som si dňa 29. 5. 2013 prečítala na dverách nášho vchodu, na ulici E. F. Scherera.

[singlepic id=30234 w=320 h=240 float=left] V upozornení som sa dozvedela, že na nás, držiteľov, majiteľov psov APELUJETE na základe podnetov od občanov ul. E. F. Scherera, aby sme nepúšťali svojich psov na voľno mimo vyhradených plôch, ktoré ako informujete, sú na sídlisku Adama Trajana dve. Taktiež apelujete na využívanie sáčkov a zbieranie exkrementov po psoch a prispievali tak k čistote nášho mesta. V poslednom rade nás informujete, že budú vykonávané kontroly, a pri nedodržiavaní, budeme sankciovaní pokutami. Takže dovoľte mi prosím sa vyjadriť k Vašej apelácií:

Reklama

Ako riadna občianka tohto mesta mám právo vedieť, ktorí konkrétni obyvatelia ul. E. F. Scherera podali podnety na takýto druh apelácie. V prípade, že určitým obyvateľom prekážajú voľne pohybujúci sa psy, rada by som upozornila, že nám psíčkarom vadia obyvatelia, ktorí na našich psov a teda ja na nás, vyhadzujú z balkóna „delobuchy – pyrotechnika“, ktoré sa môžu podľa zákona používať iba dňa 31. 12. na Silvestra. Tie ohrozujú nielen psov ale aj nás majiteľov!

V prípade, že sa máme pohybovať s našimi psami na voľno na dvoch vyhradených plochách, dovoľte mi podotknúť, že určite viete, koľko psov sa nachádza na sídlisku Adama Trajana a teda logicky z toho vyplýva, že dve plochy nie sú absolútne dostačujúce. Treba vziať do úvahy aj fakt, že sa jedná o zvieratá, a teda v jednom výbehu nemôžu byť viacerí psy, aby neprišlo ku konfliktom. Najbližšia voľná plocha je k dispozícií na Floreáte, ktorá ale nie je vždy upravená. Ja ako majiteľka psa, platím tomuto mestu DAŇ za psa a to vo výške 40 €, a preto teda žiadam od mesta, keď sa mám so psom pohybovať na voľno iba na vyhradených plochách, aby boli tieto plochy riadne k dispozícií po celý rok, a nie zarastené trávou a inou burinou tak, že svojho psa pri voľnom pohybe ani nevidím.

Reklama

REKLAMA

bike-centrum

Ďalej by som sa dotkla spomínaného zberu exkrementov po psoch. Samozrejme medzi psíčkarmi sú aj takí, ktorí si túto povinnosť neplnia, čo samozrejme neradi vidíme. Ja osobne si túto povinnosť spĺňam pravidelne, avšak opäť je tu problém so sáčkami, ktoré by mali byť k dispozícií. Ak máme byť pokutovaní, v prípade, že sa tak nestane, sáčky by mali byť pravidelne aj k dispozícií, čo sa nestáva. Opäť, my majitelia psov, platíme mestu daň, a preto by som mala rada sáčky k dispozícií.

Z vyššie uvedeného teda vyplýva, že mestu zaplatíme 40 € (bez rozdielu plemena), nemáme pravidelne k dispozícií sáčky na zber exkrementov po psoch a na sídlisku Adama Trajana máme k dispozícií na voľný pohyb psov dve vyhradené plochy, kde sa prebehne len zajac a nie pes. Psy voľným pohybom nikoho neohrozujú na rozdiel od cyklistov, ktorí bez problémov „lietajú“ na chodníkoch určených pre chodcov.

S pozdravom Klaudia Orviská

Ilustr. foto: Martin Palkovič

Populárne články