Connect with us

Blogy

Blog Jozefa Drahovského: Čaro dezorganizácie

Kocúrkovo na piešťanský spôsob.

Published

on

Reklama

Vážený pán zodpovedný/pani zodpovedná,

chcem vyjadriť svoje rozhorčenie nad situáciou, ktorá sa odohrala dnes ráno (utorok 1.2.2011) pred CVČ v Piešťanoch. Ale začnime pekne poporiadku.
Ako pracujúci rodič dvoch detí, ktoré sa mali dnes zúčastniť krajského kola školských plaveckých pretekov v Trnave som si musel zabezpečiť, aby mi niekto moje 11 a 13 ročné deti priviezol o ôsmej pred CVČ. Ešteže funguje babička, ktorá má auto. Vedel som, že ich tam bude čakať autobus, ktorý ich aj s doprovodom odvezie do miesta konania pretekov. Veď je to v rámci vyučovania. Idú reprezentovať svoju školu.
ŠOK PRVÝ: 8:45 mi zvoní v práci v Bratislave mobilný telefón, a keď zodvihnem, ozve sa hlas telocvikára: „Lyduška neišla do Trnavy. Vysadili ju z autobusu.“ Čože? Pýtam sa. A to ako? Prečo? Kde teraz je? Telocvikár nevedel, bol na inej akcii. Len dostal o tom správu. Volám dcére na mobil, nedvíha. Až po 15 minútach sa jej konečne dovolám a dozvedám sa aspoň v stručnosti, čo sa odohralo. Autobus bol malý a najmladších vyškrtli zo zoznamu a poslali domov. ŠOK DRUHÝ: domov? Samých. Ju našťastie zobral jeden ochotný rodič svojím osobným autom do tej Trnavy. Vydýchol som si aspoň, že je v poriadku.
Váhal som, či už v tomto momente nezačnem písať. Ale napokon som si povedal, že už sa to ukľudnilo, preteky prebiehajú snáď ako majú a ja si počkám na vysvetlenie, ako to vlastne bolo.
Večer, keď už bol doma kľud, som sa spýtal detí, ako to vlastne bolo. No nezmestili sa do autobusu, preto tým, čo boli najmladší povedali, že kategória je len jedna do 15 rokov a 11 ročný tam aj tak starších neporazia, a preto nech ostanú doma a idú do školy. Tak po prvé, odhliadnuc od demotivačného faktoru takéhoto výroku, by ich nemali posielať samých preč a po druhé sa mohli zamyslieť aj nad inou možnosťou ako toto vyriešiť.
To mi už nedalo a zavolal som p. Bajnokovi z CVČ, ktorý podľa mojich informácií má na starosti podobné akcie. Jeho vysvetlenie bolo také, že minulý týždeň vo štvrtok večer požiadal p. Koštiala ako predsedu okresnej školskej rady v Piešťanoch o pomoc pri zabezpečení dopravy do Trnavy. Podľa propozícií si dopravu mala zabezpečiť každá škola podľa seba. Ale je pravda, že je rozumnejšie, aby išli všetci piešťanskí plavci spolu. Nemusí potom ísť s nimi ani toľko pedagógov. P. Koštiaľ v piatok doobeda sľúbil zabezpečenie autobusu pre maximálne 30 detí. P. Bajnok následne v piatok doobeda informoval riaditeľov škôl, aby poslali výlučne plavcov, pretože kapacita je len 30 miest. V utorok ráno zistil pri nastupovaní do autobusu, že detí je 35, avšak sa ponáhľal na stolnotenisový turnaj o 8:30, preto nechal túto situáciu riešiť p. Koštiaľovi, ktorý bol v autobuse tiež prítomný.
Trochu iný pohľad má na celú záležitosť p. Koštial, ktorého som tiež požiadal o vysvetlenie. P. Bajnok ho vraj o potrebe autobusu informoval v piatok o 12 hodine na obed, keď už nebolo času na informovanie škôl. Povinnosťou p. Koštiaľa nebolo vybaviť dopravu pre pretekárov, chcel upozorniť školy, že majú ísť vlastnou dopravou. Nakoniec súhlasil, že sa cez víkend pokúsi zohnať nejaký autobus. V utorok ráno musel na základe odporúčania sprevádzajúcich pedagogických pracovníkov vybrať 5 pretekárov, s ktorými počkal v CVČ, kým si ich prebral jeden z rodičov.
Deti po pár stresoch stihli preteky v Trnave (okrem 2, ktoré išli domov alebo do školy?!?), aj keď prišli na rozplavby neskoro. Dúfam, že všetko sa skončilo bez nehôd. Ale nechcem si ani predstaviť, čo mohlo byť, ak by sa niektoré z vysadených detí cestou domov niekam zatúlali.
Kto za túto zamotanú situáciu a jej riešenie nesie zodpovednosť? Škola? CVČ p. Bajnok? P. Koštial? Pedagogický dozor, ktorý išiel s pretekármi? Ťažko povedať.
Vysadiť päť 10-11 ročných detí s odôvodnením, že nemajú šancu vyhrať, na ulicu a zobrať 33 ľudí do 28 miestneho autobusu tak, že si sedia jeden druhému na kolenách, toto nie sú štandardné riešenia. Bolo treba v tomto prípade šetriť a objednať nový 28 miestny Mercedes (kto bol vlastne dopravcom? a aká bola cena?)? Alebo by stačila za tú istú cenu možno staršia väčšia Karosa?
Dúfam, že organizácia budúcej akcie sa vydarí lepšie.

Reklama

Nečakám na odpovede – s pozdravom,
Nejeden Prekvapený Rodič

Reklama

Populárne články