Connect with us

Kultúra

Veľkorozmerné experimenty predstaví Patrícia Koyšová

Published

on

Reklama

Piešťanská Magna Gallery stále žije umením, občas len tak potichu, a niekedy aj poriadne rušno. Tento,  v našom ponímaní veľmi príjemný priestor, však jeho tvorcovia  vytvorili pre ľudí. Pre tých, čo sa neboja otvoriť dvere a vstúpiť. Poskytujú svoje steny (a niekedy aj podlahy či iné plochy, ako napríklad zábradlie) talentovaným slovenským umelcom, ktorí chcú ukázať svoju tvorbu nielen kultúrne zameraným návštevníkom, ale komukoľvek, kto napríklad iba pôjde po ulici okolo. Len tak. Nakukne a nemôže sa odtrhnúť.

Ak teda budete mať v piatok 5.9.2014 o 18:00 h cestu okolo galérie Magna po Teplickej ulici a uvidíte množstvo ľudí s uvoľnenými tvárami ako aj výnimočné diela, vzbudzujúce pozornosť nielen svojimi rozmermi či neštandardným tvarom (najväčší z obrazov má kruhový tvar o priemere až 180 cm), ale i atmosférou, ktorá z nich vyžaruje, zastavte sa a vojdite – ste vítaní. Ak vernisáž nestihnete, môžete prísť  inokedy –  veľkorozmerné umenie v malom priestore bude autorka Patrícia Koyšová vystavovať až do 4. októbra. Mladá umelkyňa, ktorá  sa venuje najmä experimentovaniu s novými technikami, svoju piešťanskú  výstavu nazvala príznačne – podľa svojich diel: Objekt / obraz.  Ako jej hosť sa predstaví ďalší mladý experimentátor – výtvarník a grafický dizajnér Matúš Lelovský. Kurátorkou výstavy je piešťanská rodáčka, teoretička umenia Silvia L. Čúzyová.

Reklama

MAGNA GALLERY Koysova (2)

 

Reklama

 

 

 

 

 

 

Patrícia Koyšová sa narodila 31.1.1985 v Nových Zámkoch a práve sa venuje doktorandskému štúdiu v oblasti voľného umenia u prof. Ivana Csudaia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Tomuto predchádzalo štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na katedre maľby a iných médií, v “Štvrtom ateliéri“, taktiež pod vedením prof. Ivana Csudaia, štúdium na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, fakulta humanitných vied, katedra vývarnej tvorby a predtým na Strednej umeleckej škole v Trenčíne, odbor navrhovanie a modelovanie odevov. Má za sebou asi desať samostatných a tiež nespočetné množstvo kolektívnych výstav, workshopov a súťaží. V roku 2011 získala Cenu rektora v kategórii voľné umenie za diplomovú prácu ZOOM. Vo svojej tvorbe programovo skúma možnosti nových maliarskych techník. Bádanie v oblasti špecifík vyplývajúcich z použitých nástrojov pri vytváraní obrazu sama nazýva „Laboratóriom“. Už vo svojej teoretickej diplomovej práci si kládla otázku, či je v dnešnej dobe ešte vôbec možné prísť s novou autorskou maliarskou technikou. Táto otázka ju sprevádza aj nadaľej a rozširuje ju aj na svoje experimenty s trojrozmernými realizáciami. Obrazy ako abstraktné kompozície maľuje aj za pomoci kompresora, lakovníckej a ofukovacej pištole či stierky.

www.patriciakoysova.com

 

Matúš Lelovský / 1982 / Výtvarník a grafický dizajnér

Vyštudoval odbor zlatníctvo a strieborníctvo na Škole úžitkového výtvarníctva v Kremnici. Vysokoškolské vzdelanie získal na katedre Vizuálnej komunikácie VŠVU v Bratislave, kde študoval v ateliéri grafického dizajnu u Pavla Chomu a neskôr v Typolabe (laboratóriu typografie) u Pala Bálika. Počas vysokej školy zriadil so svojimi kolegami ateliér v bývalej fabrike Cvernovka v Bratislave, kde pôsobí dodnes. Spolu s priateľmi inicioval a realizoval projekty ako Dizajn na kolesách a Dizajnshop 220. Venuje sa hlavne vizuálnej komunikácii – navrhovaniu kompletných vizuálov výstav a rôznych podujatí, knižnému dizajnu, dizajnu publikácií, typografii. Vo svojej voľnej tvorbe balansuje na hrane voľného umenia a dizajnu. Experimentuje s písmom, rôznymi materiálmi a technológiami.

Prezentoval sa na viacerých skupinových výstavách doma i v zahraničí. Projekty, na ktorých participoval, získali niekoľko ocenení – Cena za dizajn NCD 2009 v študentskej kategórii za projekt Dizajn na kolesách, Cena za dizajn NCD 2013 za vizuál a výstavné riešenie Signály z neznáma – Český komix 1922-2012.

Neváhajte otvoriť dvere do sveta umenia. Viac o výstave či iných umelcoch na www.magnagallery.sk.

(VŠ)

Koysova_laboratory Patricia_Koysova_Searching_for_perfect_shape-2 Prudky-naraz--90x105-cm--akryl-na-platne--2013

Populárne články