Connect with us

Kultúra

Cinematik ponúkne aj 3D film, aký tu ešte nebol

Published

on

Reklama

Jean-Luc Godard získal so svojim novým filmom Zbohom, jazyk, esejou o stave kinematografie a sveta, svoju prvú cenu v Cannes vôbec. Aj vo veku 83 rokov dokazuje, že ostáva jedným z najvýraznejších inovátorov, ktorý neustále hľadá niečo nové. Slovami časopisu Variety, Godard má „stále veľa čo povedať a stále veľa nových spôsobov, ako to povedať.“

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dk2x3ZEsnh0[/youtube]

Reklama

REKLAMA

MONKEY

Reklama

Zbohom, jazyk je prístupnejší ako jeho predchádzajúce filmy. V hlavnej línii sleduje vzťah ženy a muža, pričom ho zaujímajú predovšetkým problémy v ich komunikácii. Druhú hlavnú líniu tvorí putovanie psa. Opäť slovami Variety, film je niečo medzi Pohŕdaním a Lassie.

Godard znova pracuje s množstvom nielen literárnych odkazov a vytvára slovné hračky. Za všetkým je irónia a hra. Keď sa v obraze ostentatívne objaví nahá žena, alebo keď sa postavy rozprávajú o Mao ce-tungovi, vždy je to so žmurknutím oka. Zbohom, jazyk je vlastne nesmierne vtipný film.

Avšak najzaujímavejšie je vidieť, ako sa Godard hrá s 3D (a aj v tom je veľa humoru) – skúša jeho možnosti, hľadá nedokonalosti, vytvára netradičné obrazy a upozorňuje na to, v čom je rozdiel medzi 2D a 3D. Asi najradikálnejším postupom je, keď ľavé oko sleduje iný obraz ako pravé. Je to veľmi jednoduchý nápad, no vytvára fascinujúci zážitok. Zbohom, jazyk je 3D, aké tu doteraz nebolo.

Text: Tlačová správa MFF Cinematik

Populárne články