Connect with us

Kultúra

Funny Faces: Prvá podprsenka zakryla celé nebo

Published

on

Reklama

Rozhovor so spevákom a gitaristom Funny Faces Markom Manasom prebehol v podvečer upršaného dňa. Aj preto sme sa rozprávali najmä o ich prvom EP s názvom Why do people hide from the rain, ale aj o koncertoch, ktorých majú stále viac. Ten najbližší bude 26. marca v Cotton Clube.

Vypočujte si ich skladby počas čítania rozhovoru:

Reklama

02 Why Do People Hide From The Rain by Funny Faces

[singlepic id=11426 w=320 h=240 float=left]Funny Faces vznikli v roku 2006. Súčasná zostava Marko Manas (gitara, spev), Ján Lednický (gitara, doprovodný spev, klavír), Daniel Kučkovský (basa) a Michal Kvak (bicie) nedávno zverejnila svoju prvú nahrávku. Ako vznikala?

Reklama

Dlho nám trvalo, kým sme sa dopracovali do štúdia. Nahrávali sme v Moravskom Lieskovom a trvalo to tri dni aj s masteringom. EP sme financovali vo vlastnej réžií. Potom sa nám ozvali aj chalani z In Fun Media. Pomáhajú s vybavovaním koncertov, preto nám dosť starostí odpadlo.

Po aktuálnom EP, by sme chceli spraviť aj ďalšie. Nápadov máme dosť, ale nie je čas ich spracovať. Skladby, ktoré ešte nie sú nahraté sa snažíme doťuknúť, niekomu z nás sa nepáči istá časť, tak ju zmeníme, stále sa to vyvíja.

Aké sú ohlasy a ako EP dostávate medzi fanúšikov?

Dosť ma potešilo ako ľudia reagujú. Tí, ktorí si nás zatiaľ pridali na Bandzone, si to dávajú aj do playlistov. A spokojní sme aj my. Všetky štyri skladby sme dosť dlho drtili na skúškach a dolaďovali, chceli sme vychytať všetky chyby.

EP sa dá zdarma stiahnuť, predávať ho neplánujeme. Máme spravených sto kusov, tie chceme rozdávať ľuďom, ktorí nás môžu dostať napríklad na festivaly. A samozrejme niekoľko ich je pripravených pre kamarátov, ktorí nám pomáhali a stále pomáhajú s veľa vecami. Napríklad aj s obalom na EP.

[singlepic id=11427 w=320 h=240 float=right]Je veľmi dobrý, ako vlastne vznikol?

Spojili sme hlavy a začali rozmýšľať, podľa ktorej pesničky by sa to mohlo volať. Vybrali sme Why do people hide from the rain. Napadlo nás, že by to mohol byť taký prierez – dážď, oblaky, za tým modrá obloha a za ňou hviezdy. Graficky to spracoval Tomáš Brennessel, prezývaný Sysel.

Posielate nahrávku aj do rádií?

Skúšali sme to v Rádiu_FM. V Pohoda_FM s Bibou, v utorok 22. marca o 20.00 h budete môcť počuť premiérovo prvýkrát v éteri rádia našu pieseň You’ve got to think i want you!

01 You’ve Got To Think I Want You by Funny Faces

Kedy ste začali koncertovať?

Ani nie po roku skúšania sme spravili prvý neoficiálny koncert pre kamarátov. Boli tam už aj nejaké naše veci, ale samozrejme viac cudzích, asi ako všetky začínajúce kapely. Od niečoho sa treba odraziť. Na najbližšom koncerte však už chceme pretláčať iba našu hudbu. Dúfame preto, že sa nám to bude dariť a ľudia budú radi chodiť na naše koncerty.

Máte za sebou relatívne veľa vystúpení, dokonca aj unplugged. Ktorý koncert bol pre teba najlepší?

Každý mal niečo do seba, ale keď si mám vybrať, tak ten halloweensky. Bolo tam okrem kamarátov veľa dobrých ľudí, ktorí sa bavili a všetko šlapalo na výbornú. Celkom fajn dopadol aj unplugged.  Už sme mali dosť klasických koncertov, tak sme si spravili aj jeden akustický. Aj keď sme v skladbách nič nemenili, dostali iný nádych. Mysleli sme si, že ľudia si sadnú a budú počúvať, ale keď sme začali, kamaráti hneď skákali, tam by som to vôbec nečakal… Boli sme milo prekvapení.

Fotogaléria z halloweenskeho koncertu Funny Faces.

Pomáha to proti tréme?

Za seba môžem povedať, že skoro každý koncert mám trému, aj keď sú tam iba kamaráti. Preto vždy pomôže, keď dáme intro, uvoľníme sa a zvykneme si na ten pocit na pódiu. Publikum sa väčšinou po pár pesničkách začne baviť a to dosť pomáha.

04 Instrumental by Funny Faces

A zaberá vaša hudba aj na dievčatá?

:) Ha! Raz sa nám stalo, že si od nás skupina asi pätnásťročných báb po koncerte pýtala podpisy. Boli sme dosť prekvapení.  :)

Plyšákov na vás ešte nehádzali?

To nie, také veci sa dejú iba v Superstar, ale na jednom neoficiálnom party koncerte hádzali podprsenky. To bola paráda. Prvá podprsenka zakryla celé nebo, iba som pozeral, čo to letí, pristála na bicích a bubeník si to ani nevšimol. Za ten koncert sa ich potom nazbieralo asi jedenásť. To je zatiaľ náš neoficiálny rekord :)

[singlepic id=11425 w=320 h=240 float=left]V Piešťanoch ste už pomerne známi, čo ďalej?

Samozrejme, chceme sa stále posúvať. Onedlho nás čaká koncert s českou kapelou Mandrage a britskými The First. Na to sa veľmi tešíme.

V poslednom rozhovore si povedal, že by ste si radi zahrali na niektorom letnom festivale. Mohol by to byť napríklad Grape?

Radi by sme prezentovali Piešťany na Grape. Všimli sme si, že minulý rok tam nebola žiadna piešťanská kapela. Na druhej strane je to festival so super výberom hudby, takže je asi dosť ťažké vyberať iba niektoré zo všetkých dobrých slovenských kapiel. Každopádne – nech sa darí festivalu Grape!

Chceš ešte niečo dodať na záver?

Pozdravujeme všetkých kamarátov a fanúšikov! Budeme sa snažiť, aby sme vám ponúkali stále kvalitnejšiu hudbu a dúfame, že sa na našich koncertoch budete cítiť čo najlepšie.

03 Down by Funny Faces

Text: mac, foto: Peter Kikta

Populárne články