Connect with us

Kultúra

Arabský sen o Európe priblíži Piešťancom Emíre Khidayer

Published

on

Reklama

Ak vás zaujíma pohľad na súčasnú imigračnú vlnu okom diplomatky a spisovateľky so slovensko-irackými koreňmi, príďte na besedu Arabský sen o Európe, ktorú chystá mestská knižnica s Emíre Khidayer v Piešťanskom informačnom centre budúci utorok 24. novembra o 17,30 h.

„Aké očakávania si nesú orientálne národy do Európy? V čom sa stretávame a v čom nie? Ktoré aspekty výchovy, vzdelania a kultúrno-náboženského pozadia sú pre tieto národy nosné a ktoré sa jasne vymedzia pri stretoch s európskymi kultúrnymi hodnotami?“ sú témy, ktorým sa chce venovať arabistka, doktorka filozofie a bývalá prvá žena slovenskej diplomacie pre oblasť Blízkeho východu.

Reklama

Emíre Khidayer sa narodila slovenskej mame a irackému otcovi. Detstvo strávila v Žlkovciach a Trnave. Vyštudovala arabistiku a islámistiku spolu s anglicistikou na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, kde získala i doktorát. Besedu „Arabský sen o Európe“ uviedla už na veľtrhu Bibliotéka 8. Novembra v Bratislavskej Inchebe .

„Bola som prvou ženou v slovenskej diplomacii pre oblasť Blízkeho východu a pracovala som v nej desať rokov. Ako diplomatka som pôsobila v Egypte (1997-2000), kde som zodpovedala za bilaterálne slovensko-egyptské, sudánske a jemenské vzťahy, ale aj za multilaterálnu oblasť v rámci Ligy arabských štátov. Výsledkom mojich aktivít v oblasti školstva bolo otvorenie Lektorátu slovenského jazyka na Univerzite Ajn Šams v Káhire,“ uvádza okrem iného na svojej webovej stránke www.khidayer.com. Po ukončení diplomatickej kariéry pôsobila v podnikateľskej sfére, ale venovala sa aj písaniu odborných článkov ale tiež rozhlasových seriálov, či kníh s tématikou Blízkeho východu. V súčasnosti pôsobí aj ako politická poradkyne hlavného predstaviteľa OSN v Sudáne.
arabsky sen

Reklama

Zdroj: www.khidayer.com, www.kniznica.sk

.

Populárne články