Connect with us

Šport

Vznášajúci sa Piešťanci sú zatiaľ prví

Published

on

Reklama

Po troch pretekoch Majstrovstiev Európy vznášadiel zatiaľ v priebežnom poradí vo svojich kategóriach kraľujú Piešťanci, Ivan Štefánik vo Formuli N a Jaroslav Baláž vo Formuli S. Posledné kolo ME sa pôjde v polovici septembra v nemeckom Saalburgu. Štefánik má pred druhým Švédom Bjornom Hallom relatívne pohodlný náskok 70 bodov, Baláž podľa všetkého ešte zvedie tuhý boj s Francúzom Alainom Larribeom, pred ktorým zatiaľ vedie o deväť bodov.

[singlepic id=2329 w=320 h=240 float=left]Prvé kolo európskeho šampionátu sa uskutočnilo na Slovensku a piešťanský Klub vodného motorizmu a vodných športov ho zorganizoval začiatkom júna na Váhu, avšak nie v Pieťanoch, ale v Trenčíne. Najlepšie sa z členov Klubu vodného motorizmu a vodných športov Piešťany darilo Ivanovi Štefánikovi, ktorý sa stal víťazom Formule N, kde závodia dospelí uchádzači o pretekársku licenciu. Ivan Štefánik preteká na vznášadle, ktoré si postavil sám. Pôvodne si chcel kúpiť vodný skúter, ale keď zistil jeho cenu, hneď ho to prešlo. Potom plánoval kúpu vznášadla, ale to bolo taktiež drahé,a tak si ho radšej vyrobil. Jaroslav Baláž v [singlepic id=2340 w=320 h=240 float=right]Trenčíne útočil na prvenstvo v triede Formula S až do poslednej rozjazdy, keď ho pre technické problémy so vznášadlom predstihol jeho tradičný rival Alain Larribe z Francúzska. Vo Formuli 1, čo je kráľovská disciplína a pretekajú v nej vznášadlá s objemom motora nad 600 cm3, je úradujúcim majstrom Európy piešťanský pretekár Mário Bartoš. V Trenčíne mal však smolu, keď v sobotu havaroval a musel vznášadlo odviezť na opravu do dielne. Účasť v dvoch nedeľnajších rozjazdách mu stačila na konečné piate miesto.

Reklama

Ďalšie dve kolá ME, z troch doteraz odjazdených, sa išli v júli vo Francúzsku. Z Piešťan sa ich zúčastnila trojica Štefánik, Baláž a Bartoš. Na prvom z francúzskych pretekov, 10. [singlepic id=2345 w=320 h=240 float=left]a 11.júla v Port Saint Pére, pri pobreží Biskajského zálivu predviedol stabilnú formu Ivan Štefánik, keď obsadil druhé miesto. Jaroslav Baláž aj napriek technickým problémom obsadil tretie a Bartoš v silnej konkurencii piate miesto. Podujatie poznačili – podobne ako v Trenčíne – problémy s traťou. Nie však na vode, ale na suchu a to so zhoršujúcou sa nerovnosťou terénu.

Na druhom podujatí, 17.-18. júla v Prudhomate, v srdci južného Francúzska, skončil Štefánik i napriek počiatočným problémom so stabilitou vznášadla tretí, Baláž tiež tretí a Bartoš piaty.

Reklama

Autor: th/bj   Foto: hug(o)photo agency – Tomáš Hudcovič

Pozrite si galériu z pretekov v Trenčíne. Ak chcete vidieť ešte viac foto klikajte SEM.
[nggallery id=86]

Populárne články