Connect with us

Šport

Veslovanie: Mama Danka Kosáková ukázala synovi ako víťaziť

Published

on

Reklama

Veslári z Čiech, Rakúska, Maďarska a Slovenska sa stretli na 6. ročníku halovej veslárskej regaty O pohár Sĺňavy v sobotu 11. decembra v telocvični Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch. Medzi účastníkmi bol aj domáci Lukáš Babač, ktorý v novembri vyvesloval striebro v skife mužov ľahkých váh na majstrovstvách sveta na Novom Zélande. Zdatnými súpermi veslárov boli tiež piešťanskí plavci, kajakári a kanoisti, medzi mini napríklad súčasný reprezentant Matej Rusnák, alebo bývalý úspešný reprezentant Róbert Erban. O medaily a O pohár Sĺňavy bojovalo 217 účastníkov z pätnástich športových klubov.

V žiackych a dorasteneckých kategóriach sa z Piešťancov na medailové stupne prebojovala iba veslárka Klaudia Čamborová, ktorá medzi dorastenkami skončila druhá za vynikajúco idúcou Alexandrou Vařekovou z Přerova. Medzi juniormi sa očakával tuhý boj o prvenstvo medzi domácim Martinom Kosákom z veslárskeho klubu Sĺňava Piešťany a Filipom Holzerom z SVK Bratislava. Súboj napokon dopadol tesne v prospech Bratislavčana, ktorý zvíťazil o 1,6 sekundy. V kategórii juniorov si celkom dobre počínal aj piešťanský kajakár Mário Janča, ktorý obsadil štvrtú priečku, keď na víťaza stratil niečo cez 10 sekúnd.

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=17gg2Kl1fks[/youtube]

V mužskej kategórii bol favoritom minuloročný víťaz piešťanskej halovej veslárskej regaty Peter Legény z STU Bratislava. Úlohu naplnil a zvíťazil o necelé štyri sekundy pred domácim Lukášom Babačom, ktorý ako „ľahkáč“ dosiahol na dvojkilometrovej trati veľmi slušný čas 6 minút 15,3 sekundy. Zlepšil si tak o kúsok svoj osobný rekord, čo je podľa jeho slov dobrým signálom vrámci rozbiehajúcej sa zimnej prípravy. Tretí skončil kajakár Matej Rusnák z TJ Sĺňava Piešťany. Vrámci regaty odovzdal predseda Slovenského veslárskeho zväzu Marek Reich a  predseda výkonného výboru VK Sĺňava Piešťany Milan Rusnák ocenenie Veslár roka 2010 Lukášovi Babačovi, ktorý tohtoročným druhým miestom z majstrovstiev sveta, prvým miestom z akademických majstrovstiev sveta a tretím z majstrovstiev Európy potvrdil, že je momentálne najlepším slovenským veslárom, a že je právom v slovenskom olympijskom top tíme.

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jHY9jQENxc4[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=A4-PN7J6zSA[/youtube]

Medzi mužmi veteránmi A, ktorí veslovali na kratšej kilometrovej trati, sa odohral strhujúci súboj medzi Piešťancami, veslárom Pavlom Kuhajdom a kajakárom Róbertom Erbanom. Z tohoto mini duelu vyšiel víťazne Kuhajda, keď bývalého olympionika Erbana zdolal o 1,1 sekundy. Veteránsku kategóriu B čo sú ročníky narodenia 1960 až 1951 doplnili aj skoršie narodení pretekári. Najlepším bol Gábor Nagy z Mosonmagyaróvári Vizisport Egyesulet. Druhý skončil Piešťanec Ján Kraic. Najstarší účastník regaty 69 ročný Josef Akai z SVK Břeclav skončil tretí, pred svojim o dva roky mladším oddielovým kolegom Slávkom Florusom.

V kategórii hobby určenej neaktívnym pretekárom, ktorá sa išla na 500 m, dominovali medzi ženami piešťanské súťažiace, medzi mužmi to boli hlavne maďarskí pretekári. Pretek žien mal dve víťazky, ktoré dosiahli zhodný čas 1 minúta 56,9 sekundy a boli nimi Danka Kosáková, mama juniora Martina Kosáka, ktorému tak ukázala ako sa víťazí :-) a Erika Jurgová, bývalá aktívna piešťanská veslárka.

Pohár Sĺňavy, ktorý získava oddiel s najväčším počtom bodov za dosiahnuté umiestnenia jeho pretekárov, zostal podobne ako vlani doma, keď ho získali pretekári veslárskeho oddielu TJ Sĺňava Piešťany. Druhý skončili pretekári z Wiener Ruderclub LIA a tretí z VK Olomouc.

Fotografie z regaty si môžete stiahnuť tu (linka obsahuje aj fotografie, ktoré nie sú v galérii).      Výsledkovú listinu nájdete tu.

Autor: ht  Foto: Tomáš Hudcovič – hugophoto agency

[nggallery id=350]

Populárne články