Connect with us

Novinky

Veslovanie: Bočný vietor Piešťancov nerozhádzal. Domov si priniesli päť medailí, osobný rekord aj potvrdenie talentu

Published

on

Reklama

Uplynulý víkend sa piešťanskí veslári úspešne presadili na dvoch regatách. Kým domáci klub Sĺňava Piešťany organizoval svoje tradičné preteky O pohár SNP, vo vodách slovinského jazera Bled súťažili naši najlepší veslári v konkurencii európskej špičky. Tradičná Bled medzinárodná regata hosťovala rekordných 589 športovcov z 90 klubov a federácií. A náš reprezentačný výber si z nej priniesol päť medailí. 

Zľava Ondrej Kovačovič, Viktória Zruttová, Peter Strečanský, Emma Kohlmayer


Piešťancov v reprezentácii zastupujú v kategórii žien do 23 rokov Viktória Zruttová, Emma Kohlmayer, dorastenec Peter Strečanský a zástupca mužov Ondrej Kovačovič. Spolu s nimi poslal Slovenský veslársky zväz do Bledu aj ďalších veslárov zo Šintavy a Bratislavy.

Zlé počasie, dobré výsledky

Náročný víkend zahŕňal piatkové a sobotné rozjazdy, v ktorých sa rozhoduje o miestenke do jednotlivých finále. Oba dni si Piešťanci užili v ideálnych podmienkach. Bezvetrie a rovnú hladinu v nedeľných finálových jazdách vystriedali nepríjemné bočné vlny. Tie sú pre útle a dlhé lode veslárov najväčším nepriateľom. Rozhúpu loď a veslár v nej len sťažka udržiava primerané tempo a techniku. Nezriedka sa pri nich športovci nadrú viac pri udržiavaní rovnováhy než pri samotnom výkone.
Na vietor sú v našich podmienkach, našťastie, domáci zvyknutí. A zodpovedali tomu aj tromfy, ktoré si odnášali domov.

Reklama

Veľký talent

Svoj cit pre vodu a dobrú kondíciu potvrdil najmladší pretekár 15-ročný Peter Strečanský. Po suverénnej rozjazde, ktorou sa prebojoval do finále A si v kategórii skif dorastencov vyvesloval druhú priečku.

Ešte väčším prekvapením bola jeho jazda v kategórii skif  juniorov. V ktorej nastúpil na o rok až dva starších súperov. Tento pretek patril k najnapínavejším. Peter prišiel do cieľa v jednej sekunde s ďalšími pretekármi a o konečnom umiestnení rozhodovala až cieľová fotografia. Ako sa ukázalo, Peter dovesloval na treťom mieste. Od druhého ho delilo len 17 stotín sekundy!

Peter Strečanský na stupni víťazov medzi juniormi


Náš najúspešnejší dorastenec si z týchto pretekov odniesol najlepšie bodové hodnotenie.
Peter išiel do týchto závodov s rešpektom. Kým jeho súperi patria k skúseným, táto regatta bola Petrova prvá v silnej európskej konkurencii. Vo vedľajších dráhach s ním súťažil výber veľkých veslárskych krajín: Nemecka, Rakúska, Chorvátska, Macedónska, Turecka či Slovinska.

Zmena plánu priniesla medaile

Našou najúspešnejšou ženskou reprezentantkou je Viktória Zruttová. Na jazere Bled predviedla jeden z najlepších závodov. V kategórii skif žien do 23 rokov si vybojovala bronzovú medailu s novým osobným rekordom. Rovnaký kov si vyjazdila v kategórii dvojskif žien spolu s Emmou Kohlmayer. Aj v tomto preteku išlo o výborný výsledok. Obe dievčatá sa museli popasovať s ťažkými súperkami, majsterkami Európy a posádkou štartujúcou aj na blížiacich sa Olympijských hrách v Tokiu.

Emma a Viktória sa tešia z výborného výsledku v dvojskife žien


Viktória aj Emma si v Slovinsku zapretekali najmä vďaka pandémii. Nebyť toho, obe dievčatá by už o tomto čase študovali a zrejme aj pretekali v Spojených štátoch amerických, kde študujú aj vďaka doterajším vynikajúcim výsledkom vo veslovaní. Kým definitívne odcestujú za štúdiom, čaká ich ešte najdôležitejší pretek sezóny – obe budú štartovať na Majstrovstvách sveta do 23 rokov vo veslovaní, ktoré sa budú konať tento rok v českých Račiciach.

Viktória Zruttová si v osobnom rekorde vybojovala bronz v skife žien


Zbierku medailí uzatvára ďalší člen nášho reprezentačného výberu Ondrej Kovačovič. Spolu s Bratislavčanom Jakubom Popelkom sa môžu pochváliť striebornou medailou za druhé miesto v dvojskife mužov. Ondrej pretekal tiež v skife, kde v silnej konkurencii mužov ťažkých váh vybojoval 6. miesto v B finále, čo bolo aj najlepšie umiestnenie slovenských veslárov v tejto  kategórii.

Pre pandemické opatrenia sa víťazi dekorovali sami. Tu náš strieborný dvojskif Jakub Popelka a Ondrej Kovačovič


-ml-

Reklama

Populárne články