Connect with us

Šport

Veslári sa medzi triatlonistami nestratili

Published

on

Reklama

Piešťanskí veslári Lukáš Babač a Matej Šmída sa posledný júnový víkend zúčastnili triatlonových pretekov v Ďanovej pri Martine. Lukáš Babač sa predstavil v olympijskom triatlone, keď tento pretek bol zároveň majstrovstvami Slovenska a Matej Šmída v šprint triatlone. Lukáš skončil v elitnej kategórii na peknom 20. mieste. Matej Šmída vyhral šprint vo vekovej kategérii 20-39 rokov, pričom bol celkovo štvrtý, keď ho predstihli slovenskí dorasteneckí a juniorskí reprezentanti.

[singlepic id=44796 w=560 h=380 float=center]V rámci oddychového roku po olympijskom cykle sa Lukáš Babač rozhodol vyskúšať triatlon, ktorý má rád a bude mu slúžiť ako základ k ďalšej veslárskej príprave. Na prvých pretekoch, kde si zmeral sily so slovenskou špičkou sa vôbec nestratil. Ukázalo sa však, že rezervy má hlavne v behu.

Reklama

Z vody po prvej časti preteku, ktorou bolo 1,5 km plávania, vybiehal 28. s pomedzi deviatich desiatok pretekárov.  „Plával som tréningové tempo. Nemám zatiaľ toľko naplávané a po prvýkrát som bol vo vode s väčším množstvom ľudí. Do vody nás skočilo 90 a bojovalo o pozície,“ priblížil úvod majstrovského triatlonu L. Babač. Potom ho podľa jeho slov trošku pribrzdilo zaváhanie v depe, keď mal problém s vyzlečením neoprénu a následne s obutím cyklistických tretier za jazdy. „To chce cvik,“ okomentoval situáciu piešťanský veslár.

REKLAMA

Reklama

bike-centrum

Na bicykli išiel veľmi slušne, keď dosiahol ôsmy najlepší čas a posunul sa dopredu v celkovom poradí. „Bike bola pohoda. Ten sa mi išiel veľmi dobre a ľahko, i keď trať nebola zrovna jednoduchá. Išli sa 3 okruhy vo zvlnenom teréne a niekoľko stúpaní bolo pomerne náročných. Nebyť toho zaváhania s neoprénom a tretrami, zašiel by som asi čas v prvej trojke,“ povedal L. Babač a na margo behu dodal, „beh je moja slabá stránka. Čím som bol lepší veslár, tým som sa stával horším bežcom. Beh som napokon vo veslárskej príprave  úplne vynechával, takže verím, že práve tu sa môžem najviac zlepšiť. Tak ako som bol na začiatku vo veslovaní holá riť a postupne som sa tvrdou pracou a hodinami poctivej roboty dostal na vrchol, je mojim snom dostať sa raz aspoň na úroveň slovenskej špičky v triatlone.“   V behu dosiahol Lukáš štyridsiatydeviaty čas a to znamenalo v celkovom sumáre všetkých disciplín 20 priečku Najbližšie ho čakajú preteky Slovakman 113 a potom Oravaman.

Matej Šmída v šprinttriatlone ukázal, že je všestranným športovcom a vie nielen veslovať. Po 750 metroch plávania bol na piatom mieste. Na 20 kilometrovej trati na bicykli zašiel tretí najlepší čas a v behu na 5 km mal piaty čas, čo v celkom hodnotení šprintu znamenalo 4. miesto.

[nggallery id=2377]

Autor: ht Foto: Matej Šmída

Populárne články