Connect with us

Novinky

Veľká cena Piešťan – legenda motocyklových pretekov pokračuje

Published

on

Reklama

Piešťanský trojuholník, Cena Slovenska, Cena Slovenskej republiky sú názvy podujatí, ktoré postupne tešili motoristických priaznivcov v meste so symbolom Barlolámača. Históriu písali pretekári zo všetkých končín zemegule vrátane Austrálie, Nového Zélandu, Juhoafrickej republiky, Rodézie, Kanady, USA a Venezuely, medzi nimi aj Majstri sveta či Európy a špičkový jazdci medzinárodnej scény. Obrovská obľuba cestných motocyklových pretekov prilákala do Piešťan v úvodných ročníkoch Ceny Slovenska priam neuveriteľnú, až 100-tisícovú divácku kulisu. Burácajúce stroje a skúsení jazdci sa na piešťanské letisko vrátia i tento rok vďaka Veľkej cene Piešťan, ktorá je na pláne v termíne 7. až 9. júla.

Reklama

Cena Slovenska, na ktorú Piešťanský motocyklový klub nadväzuje, bola kedysi druhým najväčším motoristickým podujatím v Československu. Videli sme tu majstrov sveta, popredných účastníkov svetového aj európskeho šampionátu, po revolúcii sa tu uskutočnili ešte štyri ročníky Ceny Slovenskej republiky, ale od posledného ročníka minulý rok uplynulo 20 rokov.

Poďme do prítomnosti. V roku 2016 sa partii nadšencov z PMK Piešťany podarilo po 20 rokoch opäť oprášiť tradíciu cestných motocyklových pretekov v Piešťanoch. Pod hlavičkou CAMS – Českomoravská asociace motocyklového sportu usporiadali medzinárodné majstrovské preteky, Mistrovství a Přebor ČR přírodní okruhy 2016 – Tourist Trophy.

Reklama

Bola to v podstate náhoda. CAMSu vypadol z kalendára jeden usporiadateľ a Piešťanci vo veľmi krátkom časovom horizonte zorganizovali náhradu. A nemali sa za čo hanbiť. Preteky boli na vysokej úrovni, pretekári i hostia boli nadmieru spokojní. Zahralo si s nimi iba počasie a kolízia termínu, ktorý nebolo možné zmeniť.

7. – 9. júla, opäť zamieri do Piešťan početné pole slovenských aj zahraničných pretekárov. Rovnaký seriál pod rovnakou značkou, ale už so svojim miestom v kalendári. Jedinečná možnosť vidieť súperiť jazdcov zvyknutých na uzavreté okruhy a jazdcov Tourist Trophy. Čiže jazdcov pretekajúcich na bežných komunikáciách, medzi domami a stromami, samozrejme pre preteky uzavretých. Motocyklová rockerina ako za starých čias, ako na TT Isle of Man. Kto bude lepší, ohruhári či prírodňáci?

Na rovinatom letiskovom okruhu s kvalitným asfaltovým povrchom sa priaznivcom predstaví trinásť tried, počnúc triedami na veteránskych motorkách (tzv. klasici) a končiac najrýchlejšími strojmi nad 600 kubíkov (superbajky).

Na divákov tiež čaká pestrý sprievodný program. V piatok promo-šou na Námestí slobody, v sobotu i v nedeľu vystúpenie kaskadéra či akrobatických paraglidistov, tandemová jazda na motocykli s Majstrom Slovenska, ukážky leteckých modelárov, detská zóna pre najmenších.

Prídite sa presvedčiť sami. Veľká Cena Piešťany, 7. – 9.7.2017, letisko Piešťany.

www.pmkpiestany.sk
f.b. Piešťanský motocyklový klub
f.b. Veľká cena Piešťany

-Piešťanský motocyklový klub-

Populárne články