Connect with us

Samospráva

Tréningová hokejová hala sa stavať zrejme nebude

Published

on

Reklama

Na rokovaní Mestskej rady mesta Piešťany, ktoré sa uskutočnilo 3. februára, vystúpil jej člen a viceprimátor Michal Hynek s informáciou o situácii v súvislosti s plánovanou výstavbou tréningovej hokejovej haly. Členov rady informoval, že po rokovaniach s projektantom, zástupcami ŠHK37 Piešťany a Slovenského zväzu ľadového hokeja, je predpokladaný rozpočet na realizáciu 1,98 milióna eur a ďalších 450-tisíc by si vyžiadali spevnené plochy a komunikácie. Tieto čísla sú výrazne vyššie ako bolo prezentované v roku 2012, keď mesto podávalo žiadosť o dotáciu. Všetkých sedem členov rady neodporučilo ďalej pokračovať v realizácii tohto projektu, odporučilo však vedeniu mesta rokovať s Úradom vlády SR, ktorý poskytol miliónovú dotáciu na stavbu, o možnej zmene účelu využitia.

2014-12-04-1506201-560x280[1]

Reklama

Projektová dokumentácia, ktorú má radnica k dispozícii a ako svoj vklad do projektu ju zabezpečoval klub ŠHK37 Piešťany, predpokladá náklady na stavbu haly 2,68 milióna eur. Viceprimátor predložil členom mestskej rady okresaný rozpočet, ktorý vzišiel z rokovaní s projektantom a ďalšími zainteresovanými. Ten predpokladá náklady na vybudovanie tréningovej haly v hodnote 1,98 milióna eur. Podľa viceprimátora by vysúťažená cena pri realizácii mohla byť nižšia, ale určite nebude pod 1,5 milióna eur.

Mesto Piešťany má na účte milión eur, ktoré poskytol premiér Róber Fico so svojej rezervy, už od minulého roka.  Z rezervy premiéra boli rovnako podporené projekty výstavby novej haly v Levoči a rekonštrukcia štadiónu v Banskej Bystrici. Peniaze majú byť vyčerpané podľa zmluvy do konca roka 2015.

Reklama

V roku 2012, na začiatku plánovania výstavby, sa hovorilo iba o tréningovej hale. V polovici roku 2013 na zastupiteľstve odznelo, že Piešťany by sa mali stať centrom pre hokejistov vo veku 18-20 rokov a podľa vtedajšieho primátora Rema Cicutta, mal tento projekt prefinancovať štát.   Začiatkom roku 2014 sa už hovorilo o Národnom hokejovom centre pre výbery do 18 a 20 rokov, s tým, že projekt mal dostať ďalšiu injekciu vo výške 500-tisíc eur opäť z rezervy premiéra. Tieto peniaze doteraz neprišli.

Podľa viceprimátora Michala Hynka, nové vedenie mesta hľadalo možnosti ako dotiahnuť víziu novej tréningovej haly do úspešného konca. Jednou z možností bol aj vstup súkromného investora, ktorý by realizáciu haly dofinancoval, ale žiaľ ani to sa napokon nepodarilo.

Jedinou šancou ako využiť prostriedky, ktoré už má mesto na účte, je pokus o rokovanie s Úradom vlády SR o zmene účelu využitia poskytnutej dotácie. Tá by mohla byť napríklad použitá na dostavbu šatní, či zefektívnenie energetickej náročnosti prevádzky zimného štadióna.

-th-

 

 

Populárne články