Connect with us

Šport

Slovenské hokejistky vyhrali šampionát v Pekingu, oslavuje aj Piešťanka Gabika Žitňanská

Published

on

Reklama

Slovenské hokejistky vyhrali Majstrovstvá sveta B-skupiny I. divízie v Pekingu. V mladom družstve mala miesto aj Piešťanka Gabika Žitňanská. Slovenky prešli turnajom so stratou jediného bodu a budúci rok budú hrať v A-skupine. Snom pre ne je olympiáda v roku 2018.

slovenské hokejistky

Reklama

Foto: nkam/www.hockeyslovakia.sk

Slovenky na svetovom šampionáte turnaji B-skupiny I. divízie v Pekingu nenašli premožiteľky ani v jednom z piatich duelov. O jediný bod ich obrali Talianky, ktoré naše hokejistky zdolali 4:3 až po nájazdoch. „Práve prvý zápas bol najťažší a víťazstvo v ňom vybojované najdôležitejšie – pre psychiku i sebavedomie, “ prezradil tréner Andrej Schöber a priznal určitú nervozitu, pre neho netypickú, pred prvým stretnutím. „Nik nevedel ako to dopane, navyše každá zo súperiek má pred úvodným buly turnaja vždy veľa síl. Keď sme v úvodnej tretine, ktorá bola ako na hojdačke, dokázali otočiť na 3:2 stres postupne opadol, a zdravú dávku sebavedomia ukázali dievčatá aj v nájazdoch. Úspech v nich nás posadil na víťaznú vlnu, eliminoval predšampionátový tlak a nasmeroval nás k cieľu: vybojovať si návrat o level vyššie hneď na prvý pokus. Teraz sa naše ťaženie javí veľmi jednoducho, ale na ľade v Pekingu to bolo zložitejšie, pretože až na tím KĽDR bolo ostatných päť družstiev veľmi vyrovnaných,“ konštatoval A. Schöber.

Reklama

REKLAMA

kia-042015-500

 

Definitívu Slovenkám dalo nedeľňajších 4:3 nad Čínou po dramatickej zápletke, keď domáce hráčky v závere znížili na rozdiel jediného gólu. Postup nám však nevzali a na ľade hráčky okolo kapitánky Lívie Lúčovej predviedli víťazný tanec. „Pocity? Niečo úžasné až neuveriteľné. Pritom dosť ľudí nám neverilo, že s takým mladým výberom postúpime. Dokázali sme to, aj keď teraz ešte možno niektoré tomu samé neveríme,“ dodala kapitánka. Cenu úspechu jeho zverenkyň zvyšuje, že ho dosiahlo mladučké družstvo s priemerom pod dvadsať rokov. Tréner s nadszádzkou ´hovorí, že vekový priemer ´kazila´36-ročná Edita Raková. „Mali sme najmladší tím na MS. V kádri bolo deväť dievčat do 18 rokov. Veľa hráčok sa prvýkrát predstavilo na majstrovstvách sveta. Kvaková hneď prvýkrát v pozícii brankárskej jednotky, dosiaľ bola v tieni Zuzany Tomčíkovej a do bránky sa veľmi nedostala. Svoju pozíciu však zvládla, v zápase s Talianskom nás podržala,“ vyhládsil tréner A. Schöber. Hlavná devíza tímu? „TÍM – rozhodol tímový duch. Nemali sme žiadne výrazné osobnosti, ale góly dávala každá formácia.“

Družstvo uspelo napriek tomu, že mu chýbali skúsené Zuzana Tomčíková, pre materské povinnosti Jana Kapustová, Iveta Karafiátová či Martina Veličková. Ako sa rozhodnú pre návrat nemajú dvere zatvorené, privítajú ich. Podľa trénera súčasný káder má na to, aby to dotiahol ešte ďalej: „Ideálne bude, ak hráčky pôjdu na vysoké školy a zostanú v Bratislave. Ak v projekte ŠKP vydržia ďalších sedem-osem rokov, budú na sebe tvrdo pracovať, ako doposiaľ, oddajú sa hokeju, majú dobrú perspektívu.“

Motivujúco pôsobia ZOH 2018 v juhokórejskom Pjončangu: „Vedia tam neľahká cesta, dlhá a náročná kvalifikácia. Bude sa zrejme bojovať o dve postupové miesta, no máme stále dva roky pred sebou, za ten čas sa posunie káder niekam inam. Určite chceme o olympiádu zabojovať,“ uzavrel presvedčivo prvé interview po návrate z Pekingu tréner zlatého družstva Andrej Schöber.

Zdroj: SZĽH,fm/www.hockeyslovakia.sk

Populárne články