Connect with us

Šport

Prezident PFK Piešťany Ján Stachura – cieľom je spolupráca, radosť z hry a dnes aj pomoc druhým

Pred štartom jarnej časti sezóny sme sa rozprávali nielen o aktuálnej situácii, ale aj o smerovaní klubu a víziách do budúcnosti s prezidentom klubu Jánom Stachurom.

Published

on

Reklama

Máte za sebou náročné obdobie a vyzerá to tak, že ešte aj pred sebou. Aké sú PFK Piešťany v roku 2022?

Ťažko skúšané, vyšťavené a unavené, ale zároveň stabilizované, tvrdo pracujúce a motivované do budúcnosti. Musím povedať, že pandémia bola a je pre nás ťažkou skúškou vo veci samotného prežitia. Tým, že sme zároveň športovým klubom, ako aj subjektom spravujúcim športovisko a celý areál, tak sme museli bojovať dvojnásobným úsilím, aby sme prežili. Dovolím si však povedať, že sme to vďaka tvrdej práci, dobrému manažovaniu a obetavým ľuďom zvládli a sme, podobne ako pred pandémiou, stabilizovaným klubom hľadiacim vpred. Samozrejme pandémiu aj všetko ostatné čo sa deje, cítime tak ako celá spoločnosť, zabrzdila nás v určitých veciach, ale dívame sa pred seba a našim cieľom musí byť naďalej motivácia, spolupráca a radosť z hry.

Je to aj klubové motto, ktoré je na stránke…

Presne tak. Nech sú okolnosti akékoľvek, nesmieme na neho zabúdať a musíme sa ním riadiť ako pri plnení dlhodobých cieľov, tak aj pri ich každodennom plnení. Motivácia je v dnešnej dobe viac než dôležitá. Pre deti, ktoré dlho sedeli doma a do určitej miery stratili návyky na šport či iné činnosti. V neposlednom rade je však dôležitá aj pre trénerov a všetkých ľudí okolo športu, pretože aj pre nich je dnešná doba ťažkou skúškou. Len spoluprácou všetkých potom môžeme napredovať, pretaviť práve spomínanú motiváciu do správnych krokov a dosiahnuť radosť z hry. Tá musí byť našim hlavným cieľom hlavne u detí. Potom sa budú posúvať vpred, budú sa držať správnych návykov a budovať v sebe lásku k športu.

Reklama

Čo je klubovým športovým cieľom pre rok 2022?

Odohrať po dvoch rokoch konečne všetky zápasy a udržať si práve spomínanú radosť z hry po celý rok. Aby som bol konkrétnejší, tak hlavný cieľ je udržať stabilitu v každej kategórii a rozvíjať hráčov. V mužskej kategórii je cieľom hrať pekný futbal, čo sa nám zatiaľ darí a naďalej zapracovávať mladých odchovancov.

Muži sú ako nováčik štvrtej ligy opäť vysoko. Budete oslavovať piaty postup v rade?

To je zatiaľ predčasná otázka. Pred sezónou sme si takýto cieľ nedávali. Stále platí ako som hovoril, že cieľom je zapracovať odchovancov a hrať pekný futbal. Odmenou toho, že sa nám to darí dobre, je súčasné vysoké postavenie v tabuľke. Ideme však zápas od zápasu a uvidíme čo sa stane. Postup by bol malým športovým zázrakom nielen preto, že by bol piatym v rade, ale aj tým aký mladý káder máme a takisto našimi ekonomickými možnosťami, ktorými v žiadnom prípade nedosahujeme na top tímy v našej lige. Zato však máme pevné piliere klubu postavené na našej mládeži, na ktorej sa snažíme neustále pracovať.

Reklama

Mládež PFK Piešťany je najpočetnejšou v rámci piešťanských športových klubov. Kde vidíte ešte možnosti zlepšenia?

V mnohých smeroch. Stále nie sme tam, kde by sme chceli byť. Jednou stránkou mince sú obmedzené ekonomické možnosti, ale ani to nám nemôže zabrániť, aby sme dokázali stále posúvať vpred organizáciu a kvalitu tréningového procesu, metodiku klubu, vzdelávanie trénerov a vzájomnú komunikáciu. Takisto by sme chceli v tomto roku vylepšiť materiálne zabezpečenie v oblasti klubového oblečenia. Samostatnou kapitolou je potom športové zázemie a zveľaďovanie areálu, ktoré je našim dlhodobým cieľom a neúnavne na ňom pracujeme tvorbou projektov a keď je potreba aj vyhrnutím si rukávov a tvrdou manuálnou prácou.

Aké vylepšenia areálu môžeme v tomto roku očakávať?

V prvom rade bude zhotovená atletická dráha, ktorá je v polčase svojej výstavby. Síce sa netýka priamo futbalu a znamená pre nás dočasne výrazné obmedzenia, ale bude znamenať vysokú pridanú hodnotu pre celý areál. Pred pár dňami prebehla rekonštrukcia zatekania tribúny. Vymenená bude tento rok kotolňa, ktorá bola v havarijnom stave a robila nám veľké starosti. Momentálne sme podali na mesto žiadosti o povolenie na výmenu okna a realizáciu toalety pre znevýhodnených. Osobne ma veľmi teší, že sa onedlho rozbehne realizácia vedľajšieho ihriska vedľa umelej trávy, čo je pre nás veľmi potrebná plocha. V participatívnom rozpočte Trnavského samosprávneho kraja sme uspeli s projektom miniihriska, ktoré bude výborným doplnkom v areáli. Okrem týchto investícií sú podané aj žiadosti na rekonštrukciu šatní a výmenu umelej trávy. Ak by sa podarili aj posledné dva projekty, bude to znamenať veľký krok vpred pre celý areál a futbalový klub.

Z čoho budú spomínané realizácie financované?

Drobné investície ako toaleta a okná financuje aj realizuje futbalový klub. Rovnako aj realizáciu projektu miniihriska. Projekt na rekonštrukciu šatní je vytvorený futbalovým klubom, v prípade úspechu sa na financovaní bude podieľať Slovenský futbalový zväz tromi štvrtinami a klub jednou štvrtinou ako spolufinancovateľ. Realizátorom rekonštrukcie kotolne, zatekania tribúny a atletickej dráhy je mesto Piešťany. Projekt na výmenu umelej trávy financoval klub. Mesto sa na základe neho stalo žiadateľom o financie na Fonde na podporu športu a malo by byť aj spolufinancovateľom projektu. Treba povedať, že ide o veľký úspech na funkcionárskom a diplomatickom poli, keďže takýto objem investícií ešte areál futbalového štadióna nezažil, obzvlášť
ak sa podaria aj projekty rekonštrukcie šatní a umelej trávy, ktoré sú v procese schvaľovania.

Realizáciou atletickej dráhy, ste dočasne stratili domáce ihrisko. Kde bude klub hrať zápasy do jej dokončenia?

Žiacke a prípravkárske družstvá odohrajú svoje zápasy na našej umelej tráve. Teda pokiaľ na to dostaneme výnimku od Slovenského futbalového zväzu. Dorastenci odohrajú prvý zápas v Moravanoch nad Váhom a všetky ostatné v Drahovciach. Muži odohrajú domáce zápasy podobne ako na jeseň v Moravanoch nad Váhom. Tento stav by mal trvať do júna, teda do konca aktuálnej sezóny. V tomto ohľade sa už nemôžeme dočkať novej sezóny, keď budeme môcť odohrať zápas na vlastnom štadióne.

Po ustupujúcej pandémii tu máme novú hrozbu vojny, ktorá je neďaleko nás. Nehrozí z týchto dvoch dôvodov ďalšie neodohratie zápasov?

Dnes je ťažko niečo predvídať s istotou, ale verím, že nie. Pomaly sa učíme žiť, fungovať a športovať aj v podmienkach pandemických obmedzení. Vzhľadom na vývoj situácie verím, že aj keď nastanú určité obmedzenia, už sa nebudú v takej miere rušiť športové podujatia ako doteraz. V otázke vojnového konfliktu pevne dúfam, že my nikdy nebudeme v situácii, kedy to zasiahne priamo naše každodenné životy. Snažíme sa však myslieť na druhých a sme ochotní kedykoľvek pomôcť v rôznych formách. Viceprezident klubu Miro Béreš je jedným z koordinátorov pomoci pre Ukrajinu v rámci mesta Piešťany a zapája sa každodennou prácou na získavaní pomoci pre tých, ktorí to potrebujú. Aj my sme sa ako klub zapojili sumou 100 eur na lieky a základné potreby ľudí a odporúčame tak urobiť každému.

Transparentný účet o.z. Úsmev pre druhých: SK6183300000002201901226

TS PFK

Populárne články