Connect with us

Šport

Pochod HP s rekordnou účasťou

Published

on

Reklama

Tohtoročný 34. ročník Jesenného pochodu HP sa celkovým počtom 739 turistov zaradil na prvé miesto medzi Jesennými pochodmi, ako aj na absolútne prvé miesto medzi Pochodmi HP z celej doterajšej histórie. Po pripočítaní jarnej účasti 612 turistov sa ročník 2012 stal absolútne rekordným ročníkov, s počtom 1351 turistov.

[singlepic id=36608 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Presné rozdelenie turistov podľa veku je pri uvedených počtoch turistov ťažko spočitateľné, ale podľa odhadu tvorili cca 60% účastníkov školopovinné deti a mládež do 25 rokov. Zostávajúci turisti boli dospelí vo veku nad 25 rokov, medzi ktorými nechýbali a nedali sa zahanbiť ani seniori. Niekoľko malých detí absolvovalo pochod v turistických nosičoch, nesených ich rodičmi. Najmladším účastníkom bola 20–mesačná Hanka Páleniková z Chlebovho vrchu pri Myjave, ktorá – striedavo pešo a v turistickom nosiči na pleciach svojho otca – prešla v sprievode brata Vincenta, rodičov a starých rodičov trasu zo Studenej doliny (Ifkova chata) cez kontrolu Ovčia skala do Tepličiek.

REKLAMA

Reklama

Novinkou v tomto ročníku bola čiastočne zmenená trasa. Časť územia na hrebeni Považského Inovca, v lokalite pod kopcom Lomec, bola novým majiteľom pozemkov oplotená, vrátane nemalého úseku červenej TZT, ktorá sa stala nepriechodnou. Členovia organizačného výboru Pochodu HP najprv pohotovo vyznačili červenými fáborkami náhradnú trasu. Vzápätí po nich turisti z RR KST Trnava a KST Atom Jaslovské Bohunice obnovili značenie celej TZT na úseku Hlohovec – Havran, vrátane nového značenia na trase pod Lomcom. Vďaka tomu bola zabezpečená dobrá a bezproblémová orientácia turistov a ich bezpečný príchod do cieľa.

Už tradíciou sa stáva skutočnosť, že na kontrolu Ovčia skala sa z obce Tepličky, ktorej kataster hraničí s trasou a zasahuje aj do trasy Pochodu HP, vyberie aj jej starosta, pán Miroslav Veľký, ktorý tu aj teraz privítal organizátorov a turistov, urobil rozsiahlu fotoreportáž, zotrval s turistami v krátkych rozhovoroch a poprial im šťastnú cestu do cieľa.

Tak, ako každý rok, bola aj tentoraz na kontrole Ovčia skala, okrem informačných, propagačných a reklamných letákov, pripravená aj tradičná lesná galéria fotografií z uplynulých ročníkov Pochodov HP. Výstava mala úspech a turisti si s radosťou prezerali fotografie, kde nachádzali seba, alebo svojich priateľov. Vďaka výbornému počasiu si väčšina turistov výstavu so záujmom prezrela a pokračovala ďalej – do cieľa Havran. Zároveň bol na kontrole Ovčia skala, aj v cieli Havran pripravený spomienkový plagát na uctenie pamiatky zosnulého priateľa, turistu a sympatizanta akcie POCHOD HP, ktorý nás opustil v auguste tohoto roku – Jozefa Černého z Hlohovca.

[nggallery id=1989]

Text a foto: František Miklovič

Populárne články