Connect with us

Koktail

Kým doma vládla „treskúca“ zima, Piešťanci brázdili Karibik na jachte

Published

on

Reklama

Deväť piešťanských jachtárov sa vo februári rozhodlo vymeniť  „treskúcu“ zimu za príjemné hrejivé slnečné lúče Karibiku. Loď M. R. Štefánik, ktorá je najväčšia plachetnica plávajúca pod slovenskou vlajkou, so svojim kapitánom privítala posádku na ostrove St. Maarten v prístave mestečka Marigot. Prvé tri dni sme spoznávali ostrov a miestnu kultúru. Azda najväčšou turistickou atrakciou na ostrove bola pláž Maho Bay, ktorá je známa tesne susediacim letiskom a prilietajúcimi lietadlami.
[singlepic id=27098 w=320 h=240 float=left]Po aklimatizácii a všetkých prípravách sme vyplávali pri romantickom západe slnka na otvorený Atlantický oceán smerom na Britské panenské ostrovy. Po celú noc sa posádka vystriedala pri kormidle a pri prvých ranných lúčoch sme sa priblížili k ostrovom. Loď sme zakotvili pri ostrove Virgin Gorda v známej zátoke Devils Bay. Pre zákaz pristávania člnov na pláži musela posádka v príboji vĺn preplávať na breh, ale stálo to za to. Obrovské balvany vyčnievajúce z bieleho piesku, vytvárali uzučké cestičky, ktoré viedli k jaskyniam, skrytým opusteným plážam a jazierkam. Na večer sme sa preplavili do zátoky St.Thomas Bay. Tam sme vybavili potrebné colné formality a na druhý deň sme zamierili k súkromnému ostrovu Necker Island, kde nás na naše prekvapenie nechali potúlať sa ostrovom.

Ďalšie dni sme kotvili pri ostrovoch ako je Prickly Pear Island, kde sme šnorchlovali pri korálových útesoch v krásnej tyrkysovej vode, Mosquito Island, Jost Van Dyke, kde boli malebné ostrovčeky s bielymi plážami a kokosovými palmami. Tam sme sa stretli s ďalšou slovenskou posádkou, ktorú niektorí z nás poznali z minuloročných Majstrostiev Slovenska v námornom jachtingu, ktoré sa konali v Chorvátsku. Na ostrove Norman Island sme preskúmali jaskyne a pokračovali sme v plavbe na ostrov Tortola do prístavu Road Town, kde sme ochutnali miestne špeciality a potúlali sa nočným mestom. Ráno sme sa pozdravili s výletnou lodou Costa Luminosa, ktorá bola sesterskou lodou potopenej Concordie a vyplávali k ostrovu Cooper Island, kde sme sa potápali k vraku lode R.M.S. Rhone potopenej v dôsledku hurikánov roku 1867.

Reklama

Pozrite si dokument z plavby:

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=chc_wWNK3zQ[/youtube]

Reklama

Posledným ostrovom, ktorý sme navštívili, bol ostrov Anegada, kde sme sa opat stretli so slovenskými jachtármi, s ktorými sme navštívili reštauráciu, preslávenú najlepšími lobstermi v okolí. Pre zhoršujúce sa poveternostné podmienky sme vyrazili späť cez Atlantik o deň skôr. V priebehu plavby pri vysokých vlnách a silnom vetre sa roztrhla predná plachta. Tento problém skúsená posádka vyriešila bez väčších problémov a po 19 hodinách v rozbúrenom mori sme doplávali späť na ostrov St. Maarten do pokojného domovského prístavu.

[singlepic id=27099 w=320 h=240 float=right]Po celé tri týždne sme si plavbu spríjemňovali kúpaním, potápaním, surfovaním, člnkovaním a ďalšími aktivitami. Všetci mali výbornú náladu, nikoho netrápila morská choroba a tešíme sa na ďalšie spoločné plavby. Loď M. R. Štefánik sa aktuálne pripravuje na regatu Atlantic Rally, plavbu cez Atlantický oceán, ktorá začína už o mesiac a piešťanská posádka pri tom samozrejme nebude chýbať!

Jachting v Piešťanoch má dlhú a úspešnú históriu. Na jazere Sĺňava vyrástlo už veľa vynikajúcich jachtárov, ktorí brázdia moria po celom svete, zúčastňujú sa medzinárodných súťaží, či pracujú ako uznávaní inštruktori a kapitáni. Ak máte vy alebo vaše deti vzťah k lodiam a vode, radi vás privítame v našom piešťanskom jachtárskom klube YC TJ Sĺňava Piešťany.

Autor: Jiří Chlumský

Populárne články