Connect with us

Šport

Pákové dreziny nadchli aj profesionálnych športovcov

Published

on

Reklama

V sobotu 18. septembra 2010 sa vo Vrbovom uskutočnili medzinárodné majstrovstvá Slovenska v jazde na pákových drezinách. Zúčastnilo sa ich trinásť družstiev, za ktoré pretekali súťažiaci zo Slovenska, Čiech, Nemecka a Bulharska. Na šprintérskej 300 metrovej trati zvíťazil tím Polosací reflex, ktorého pretekári boli z Bratislavy, Levíc a bulharského Slivenu. V diaľkovom preteku na 8 km sa najviac darilo družstvu Watter Domoss z Piešťan.

[singlepic id=4108 w=320 h=240 float=left]Trinásť tímov malo rôzne tradičné aj netradičné mená. Niektoré hrdo niesli meno „sponzora“ či športového klubu, iné prinášali hlbší odkaz. Pretekali Klub rýchlostnej kanoistiky Zvolen 1, Klub priateľov železníc ŽU Žilina, Polosací reflex z Bratislavy, Vlaky.net z Bratislavy, Tarango, česko-nemecký Team Europe, Watter Team Domoss z Piešťan, Goral zo Smoleníc, Klub rýchlostnej kanoistiky Zvolen 2, SPD Žilina, Ranní ftáci z Piešťan, Vietor vo vlasoch z Podkylavy a Vrbového. Svoj názor na stavbu veterných parkov prišiel vyjadriť tím www.krajinabezvrtul.sk.

Reklama

[singlepic id=4127 w=320 h=240 float=right]Majstrovstvá Slovenska na trati medzi Piešťanmi a Vrbovým, ktorá nie je pravidelne využívaná, sa konali už po tretí raz. Organizátori z občianskeho združenia Čango sa síce snažia, aby trať bola jednou z atrakcií kúpeľných Piešťan, ale situácia okolo trate stále nie je taká, ako by si predstavovali. Ozývajú sa hlasy, aby bola trať odstránená a na jej mieste vybudovaná cyklistická trasa. Podľa predsedu OZ Čango Vladimíra Vaculu je to absolútny nezmysel a hovorí, že na pozemok, ktorý patrí ku trati sa pohodlne vojde aj nová cyklotrasa. Piešťany, Vrbové a vôbec celý región by tak mohol mať dve atrakcie vedľa seba. Cyklocestu z Piešťan do Vrbového nadväzujúcu na ďalšie trasy, ktoré rastú ako huby po daždi a taktiež železnicu s historickými vláčikmi a drezinami.

[singlepic id=4143 w=320 h=240 float=left]Pákové dreziny sú malé vozíky poháňané ľudskou silou a kedysi boli využívané na prepravu železničiarov po krátkych úsekoch. Dokážu ísť viac ako 40-kilometrovou rýchlosťou. Keď ich však osedlajú profesionálni športovci ako v prípade Watter Teamu Domoss, dokážu ísť aj rýchlejšie. Farby tohto tímu na diaľkovom preteku totiž zastupovali mená ako Lukáš Babač, ktorý si priniesol bronz z nedávnych majstrovstiev Európy vo veslovaní, reprezentanti Slovenska v rýchlostnej kanoistike Erik Noskovič a Matej Rusnák, či úspešný kanoistický „veterán“ Pavol Rusnák, ktorý preháňa aj o dosť mladších súperov.  Šesticu dopĺňali Viliam Michálek a Pavol Málik. Nečudo teda, že tomuto zoskupeniu nestačil ani česko-nemecký Team Euope, ktorý v roku 2007 získal titul majstrov sveta medzi zmiešanými družstvami. To bola možno aj jeho nevýhoda, keďže v Piešťanoch mali vo svojich radoch taktiež dve zástupkyne nežnejšieho pohlavia.

Reklama

[singlepic id=4137 w=320 h=240 float=right]Dreziny, na ktorých sa v Piešťanoch súťažilo zapožičal Stefan John z Nemecka, ktorý súťaží za Team Europe. Je to nadšený zberateľ drezín a pravidelný účastník majstrovstiev sveta. František Korel, ktorý kedysi za Team Europe pretekal a dnes mu robí manažéra hovorí: „Na majstrovstvách sveta vo Fínsku sa zúčastňujeme pravidelne a celkom úspešne. V roku 2007 sme vyhrali aj preto, že nám Stefan nechal jednu drezinu v Děčíne odkiaľ pochádzame a trénovali sme a stále trénujeme na dvojkilometrovej vlečke v prístave Loubí. V českej republike sme jediní kto tento šport, jazdu na pákovej drezine, prevádzkuje.“

ŠPRINT:

1. miesto     Polosací reflex  (Bratislava, Levice, Sliven – Bulharsko, Bratislava)

Víťazný čas     43,52 sec

2. miesto     TEAM  EUROPE (Bad Nauheim – Nemecko, Děčín – ČR)

Čas     43,76 sec

3. miesto    KRK Zvolen 2  ( Zvolen, Kováčová)

Čas     44.36 sec

DIAĽKOVÝ PRETEK:

1. miesto     Watter DOMOSS Piešťany

Víťazný čas     16:53 min

2. miesto     KRK Zvolen

Čas     18:42 min

3. miesto     TEAM EUROPA

Čas     18:58 min

Autor: ht    Foto: Petr Veverka a hug(o)photo agency – Tomáš Hudcovič

[nggallery id=146]

Populárne články