Connect with us

Šport

Národné tréningové centrum treba postaviť do decembra – je to reálne?

Published

on

Reklama

Situácii ohľadom výstavby Národného tréningového centra vedľa zimného štadiónu sa venovali poslanci na predvianočnom zasadaní. Na hokejovú halu, ktorá by mala vyrásť na časti parkoviska pri zimnom štadióne, dostali Piešťany dotáciu milión eur z rezervy predsedu vlády SR. Zmluvu podpísali koncom roka 2013. Ďalšieho pol milióna prisľúbil mestu premiér Róbert Fico v minulom roku. Sľúbený zvyšok peňazí však dodnes neprišiel. Podľa prezidenta klubu ŠHK by mal primátor urýchlene konať, aby Piešťany o halu neprišli.

2014-12-04-150620

Reklama

Poslanci kvôli tomu dokonca menili rozpočet na júnovom zasadaní. Podľa zmluvy by mala byť dotácia použitá a vyúčtovaná najneskôr do 31.12.2015. “Bude k dispozícii ďalších päťsto tisíc eur z rezervy predsedu vlády?” pýtal sa primátora Miloša Tamajku vo svojej interpelácii poslanec Tomáš Hudcovič (nezávislý). Zajímalo ho tiež, či sa v tejto veci koná a či je reálne, aby do konca roka 2015 bola vízia novej haly uskutočnená. Podľa neho, z rozhovoru, ktorý mal  s prezidentom hokejového klubu, vyplynulo, že ak sa stavba nestihne zrealizovať pre nečinnosť mesta, bude klub žiadať úhradu nákladov na projektovú dokumentáciu.

hokej havrani kosice

Reklama

Na jeho otázku odpovedal viceprimátor Michal Hynek, ktorý tvrdil, že touto témou sa zaoberal hneď od nástupu do funkcie.  Ako vysvetlil, mesto je investorom stavby a má podpísanú zmluvu s Úradom vlády SR, mestský úrad však nedával robiť projektovú dokumentáciu. Čo vidí ako problém, že zo zmluvy nevyplýva, na základe čoho bol zadávateľom projektovej dokumentácie ŠHK 37. „Tie požiadavky tam síce sú, ale dosť všeobecné, takže bol projekt pravdepodobne zadávaný na základe nejakých ústnych rokovaní medzi bývalým primátorom, ŠHK 37 a Slovenským zväzom ľadového hokeja,“ myslí si viceprimátor.  Podľa dokumentácie, ktorú už má momentálne k dispozícii, rozpočet stavby hovorí o sume 2,6 milióna.  Mesto síce dostalo milión eur, ale podľa Hyneka ani ďalších päťstotisíc zaviazaných nemá.  „Bol to len nejaký verejný prísľub,“ uviedol. Situácia je podľa neho zložitá, lebo klub v tomto prípade vystupuje aj ako zadávateľ požiadaviek a mesto o nich nemá všetky informácie, preto oslovili kompetentných o rokovanie,  v pláne má aj stretnutie so zástupcami Slovenského zväzu ľadového hokeja (SĽZH).

Podľa zmluvy so SZĽH musí mesto halu poskytnúť pre potreby štátnej športovej reprezentácie v ľadovom hokeji všetkých kategórií mužov a žien bezodplatne, v rozsahu 1 000 hodín ľadovej plochy ročne. Predpokladá sa však, že trénovať tu bude najmä reprezentácia do 18 a 20 rokov. Využívať by ju však mala aj mládež ŠHK 37 Piešťany, ďalej by sa tu konali sústredenia rozhodcov, trénerov a iných športových odborníkov. Halu plánovali využiť aj na konanie Memoriálu Ivana Hlinku a Turnaja Vlada Dzurillu.

hokej 3

Prezident klubu ŠHK 37 Jaroslav Lušnák vysvetlil, že ohľadom tvorby projektovej dokumentácie (PD) na základe časovej tiesne a momentálnej možnosti financovania plánov, vznikla ústna dohoda so zástupcami Mesta Piešťany: „Vkladom hokejového klubu je uhradenie projektovej dokumentácie s podmienkou vydania stavebného povolenia a začatia realizácie stavby novej haly.“ No v prípade, že k realizácii nedôjde, klub si vynaložené náklady na PD bude od mesta nárokovať preplatiť. Na stavbu existuje viacero cenových odhadov, najnižší bez bočnej prístavby hovorí o 1,65 mil. eur bez DPH. Ďalšie peniaze si však zrejme vyžiada aj úprava komunikácií a spevnených plôch – podľa rozpočtu, ktorý sme dostali k nahliadnutiu, by malo ísť o 375 tis. eur. Ceny sú však zatiaľ iba orientačné,  záleží od výberu dodávateľa.

fanusikovai shk

Hokejisti teraz čakajú, či sa bude robiť aj realizačný projekt . „Na ťahu je mesto,“ hovorí Jaroslav Lušnák, ktorý si myslí, že primátor by mal urýchlene rokovať s premiérom ohľadom sľúbených ďalších 500 tisíc eur a tiež s prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja, ktorý bol iniciátorom toho, aby sa hala stavala práve v Piešťanoch. „Keď sa chce, všetko sa dá,“ myslí si prezident ŠHK, ale podľa neho treba počítať ešte s trojmesačným výberovým konaním na realizátora stavby, preto by kompetentní mal urobiť potrebné kroky čo najskôr. Ak sa hala stavať nebude, v tom prípade budú hokejisti žiadať od mesta preplatenie peňazí za zhotovenie projektu, podľa J. Lušnáka by sa suma mala pohybovať okolo 48 tisíc eur.

Prečítajte si aj:

Nová hokejová hala má stáť na časti parkoviska

Fico sľúbil na hokejovú halu ďalších 500-tisíc eur

(ad, ilustr. foto: archív PNky, MP, L. Duračka)

 

Populárne články