Connect with us

Šport

Najstarší otužilec oslávi 90-tku

Published

on

Reklama

Vo štvrtok 13. februára 2014 o 16.30 h sa na počesť 90. narodenín najstaršieho otužilca Karola Kevana z Piešťan uskutoční plávanie otužilcov vo Váhu za hotelom Magnólia.

kavanotuzilcititulka

Reklama

„Otužovanie je šport, ktorý môže robiť každý. Potrebuje iba plavky a rieku,“ hovorí budúci jubilant Karol Kevan. Svojim entuziazmom zlákalo k otužovaniu viacerých ľudí. Dal im príklad, že sa dá začať otužovať v každom veku.

Napriek operácii očí a bedrovému kĺbu otužuje doma vo vani, pohybom na čerstvom vzduchu a deň svojich 90. narodenín, 13. februára 2014, oslávi v kruhu otužilcov.

Reklama

Karol Kevan začal otužovať ako 40 ročný, aby práve na 41. narodeniny dokázal svoj športový talent a vyhral stávku v rodine. Okrem plávania v studenej vode sa aktívne v minulosti zapájal do prípravy kondície plavcov v Piešťanoch. Bol mnoho rokov účastníkom rôznych behov. Zabehol aj niekoľko maratónov.

V roku 1982 sa zúčastnil prvej súťaže Železného muža v Piešťanoch. Vtedy absolvoval za 24 hodín 2 km plávania, 20 km beh a 200 km na bicykli.

Ako dispečer na piešťanskom letisku si svoju kondíciu zlepšoval aj behom v plavkách cez zimné obdobie. Otužoval aj pri behu na lyžiach, kedy športoval znova iba v plavkách s čiapkou a v rukaviciach. Tri desiatky rokov plával sám vo Váhu, rúbal si aj ľad, aby sa schladil v malom vyrúbanom bazéniku.

Niekoľko rokov počas Silvestrovského behu plával vo Váhu. A ku svojej plávajúcej tortúre v studenom Váhu prizval v minulosti aj otužilcov z Prahy. Práve ten rok bol vysoký prietok Váhu, takže plávali od kúpaliska Eva až za Krajinský most. Veľkú vzdialenosť prekonali vďaka trénovanosti a boju s vlnami a vetrom.

Na Štefana (26. 12.) sa už po 22. raz stretlo 62 otužilcov v Piešťanoch v roku 2013. Kevan tento rok vynechal, nakoľko ma po operáciách a chodí pomalšie.

Karol Kevan je pre mnohých vzor. Okrem svojich športových daností a rekordov aktívne odovzdáva svoje skúsenosti života a ovládania anglického jazyka. Je to veselý človek a rozprávač.

Prečítajte si, ako vo februári 2012 oslavovali otužilci 88. narodeniny Karola Kevana – článok nájdete tu.

Text: Martin Valo

Populárne články