Connect with us

Novinky

Najsilnejší muž Slovenska po piaty raz Igor Petrík

Published

on

Reklama

V prvú májovú nedeľu sa na Námestí slobody v Piešťanoch odohral súboj o najsilnejšieho Slováka. Na štart sa postavilo 11 pretekárov. Medzi nimi aj obhajca titulu, štvornásobný najsilnejší Slovák, Igor Petrík, či dvojnásobný majster Slovenska v dvíhaní klady, František Piros. Do súťažného kolotoča sa po zranení vrátil i Marek Tóth. Na regulérnosť piatich ťažkých disciplín súťaže Najsilnejší muž Slovenska dohliadal Pavol Guga, moderovanie akcie, napriek zapálenému hrdlu zvládol viceprezident SASIM, Milan Gabrhel.

 Loglift 145 kg

Práve úvodné dve disciplíny svojou váhou i náročnosťou preverili každého borca. Zodvihnúť ťažkú oceľovú kladu nezvládlo dovedna sedem pretekárov. Najviac, sedem platných pokusov, zvládol František Piros, druhé miesto si zaistil Petrík a jeho päť zdvihov. O tretie sa delil Marek Tóth s nováčikom Norbertom Nagym. Obaja zvládli tri zdvihy.

Reklama

Deadlift cca 350 kg

Zodvihnúť osobný automobil na konštrukcii by pre všetkých nebolo nič náročné. Na zadné sedačky auta spoločnosti ARAVER, si však sadli traja členovia technického tímu. To znamenalo váhu presahujúcu 300 kilogramov, čo je váha hodná uznania. Opäť bolo veľa pretekárov, ktorí nepredviedli ani jeden pokus /9/, Igor Petrík nasúkal štyri zdvihy. Jeho prenasledovateľ, František Piros zvládol jeden. Obaja si tak pripísali dôležité body.

 Tire flip 600 kg 

Štyri otočenia ťažkej pneumatiky za najrýchlejší čas. Tak znela úloha v treťom teste sily. Víťaznú disciplínu si opäť pripísal Petrík pred F. Pirosom. Tretie miesto patrilo Milanovi Šuľanovi. Toho značne limitovalo zranenie pravého oka, no i tak dokázal predvádzať divákom skvelé silové výkony.

Reklama

 Atlas stones 130, 150, 170, 170 kg 

Slnečné, teplé, skoro až letné počasie si vyžiadalo svoju daň. Vosk, ktorý používajú siláci na dvíhanie kamenných gulí nedržal dobre na ich predlaktiach. Nikomu sa tak nepodarilo zodvihnúť všetky štyri méty. Rozhodoval medzičas vyloženia prvej, 170 kilogramovej gule. Ten mal najlepší Šuľan, pred novým profesionálom Štefaňákom. Igor Petrík získal tretie miesto v danom teste. Nešťastne táto disciplína dopadla pre ašpiranta
na titul, Františka Pirosa. Počas dvíhania len prvej gule dostal kŕče, ktoré mu zabránili vo výkone. O titule pred poslednou disciplínou tak bolo viac menej rozhodnuté.

 Truck pull

Ťahanie kamióna na popruhoch bez lana patrilo Františkovi Pirosovi. Jeho čas už nikto neprekonal a na preteku si tak zapísal dve víťazné disciplíny /Loglift, Truck pull/. Získal tak svoje ďalšie striebro a je vicemajstrom Slovenska v silných mužoch pre rok 2018. Druhým miestom v závere si vybojoval svoj v poradí piaty titul najsilnejšieho Slováka, Igor Petrík.

Jeho pripravenosť, sila a odhodlanie mu zabezpečili dostatočný bodový náskok. Je otázne, či by získal titul nebyť kŕčov pri výkone F. Pirosa pri zdvíhaní gulí. Zaslúžene úraduje ako najsilnejší muž Slovenska už piatykrát po sebe, čo sa nikomu nepodarilo. Bronz si z Piešťan vďaka vyrovnanému výkonu pripísal Milan Šuľan. Po dvoch rokoch tak opäť vybojoval medailu na národnom šampionáte silných mužov. 

Štvrté miesto získal nováčik, Norbert Nagy, ktorý tak získal možnosť divokej karty na profesionálnom preteku v aktuálnom roku. Kde ho uvidíme, rozhodne prezident a viceprezident SASIM-u. Päticu uzatvoril nový profesionál Štefaňák, ktorý ak popracuje na svojich rezervách, bude zdatným súperom pre aktuálne trio medailistov. Po zranení vracajúci sa Marek Tóth si zabezpečil šieste miesto. Nebyť jeho zaváhania na betónových guliach, mohol byť ešte vyššie. Siedmy Zsolt Zlatner rozhodne nesklamal, predviedol sympatický výkon. Keby dokázal dotiahnuť mrtvý ťah s autom, mohol celkové poradie zamotať. Ôsme miesto získal najľahší pretekár v štartovom poli, brat vicemajstra SR, Tomáš Piros. Minuloročný druhý muž v bodovaní
Slovenského pohára si hanbu rozhodne nespravil, nezľakol sa náročných disciplín a hlavne bez zranenia dokončil pretek. Deviaty skončil pomerne neznámy nováčik Bernáth, desiate miesto si pripísal Vrtal a jedenásty skončil Fuska. Toto trio taktiež nesklamalo, no každý z nich spravil počas preteku menšie chyby. Ak sa ich budú vyvarovať, ich výkony budú oveľa lepšie.

Výsledky:

1.Igor Petrík 51 b – najsilnejší Slovák

2.František Piros 42 b

3.Milan Šuľan 27,5 b

4. Norbert Nagy 23,5 b, 5. Maroš Štefaňák 21,5 b, 6. Marek
Tóth 19 b, 7. Zsolt Zlatner 18 b, 8. Tomáš Piros 16,5 b, 9. Tomáš Bernáth 16 b, 10. Jozef Vrtal 11 b, 11. Mário Fuska 8 b

TS SASIM/red Foto: FB Slovakstrongmann

 

 

Populárne články