Connect with us

Šport

Na Váhu už trénujú dračie lode

Published

on

Reklama

Skúsení vodáci aj zarytí suchozemci sa nechali zlákať čarom dračích lodí, vytvorili 20 členné tímy a od 10. mája sa pravidelne pripravujú na preteky o pohár primátora. Tie sa uskutočnia na Váhu 4. júna, počas Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny.

[singlepic id=13442 w=320 h=240 float=left]Napriek tomu, že súťažiť sa bude medzi Krajinským a Kolonádovým mostom, na trati dlhej 170 metrov, trénovalo sa na podstatne dlhších úsekoch. Dôležité je zosúladiť veslovanie celej posádky – všetci jej členovia sa musia pohybovať ako jeden muž. Riadia sa aj podľa bubna, ktorý im udáva rytmus, ale musia sledovať aj kolegu pred sebou. Preto je dôležité, aby nikto z posádky nespravil chybu, môže ňou totiž „rozladiť“ aj ostatných.

Reklama

Výnimočné postavanie má kormidelník. Určuje smer pohybu lode a to je fyzicky rovnako náročné ako veslovanie. Ak kormidelník nedáva pozor, môže z lode aj vypadnúť. Naopak, ďalší členovia posádky sa nesmú snažiť loď kormidlovať. S tým sa museli vyrovnať najmä vodáci, ktorí sú na to zo splavov zvyknutí.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iILnB8fhcXU[/youtube]

Reklama

Dračie lode sú 2000 rokov stará tradícia, ktorá sa v poslednom období dostala z Číny do Európy a teší sa čoraz väčšej popularite. Jej hlavnou myšlienkou je, že spolupráca a zohranosť skupiny prevyšuje schopnosti jednotlivca. Dračie lode sú teda športovou i spoločenskou aktivitou. Hladina i brehy rieky Váh vďaka nim ožijú už 4. júna.

[nggallery id=724]

Text a foto: mac

REKLAMA

Populárne články