Connect with us

Šport

Memoriál Petra Minárecha 2016 v Trebaticiach sa pobeží aj o ligové body

Published

on

Reklama

Trebatice sa stanú v nedeľu 31. júla dejiskom už 8. ročníka Memoriálu Petra Minárecha, spoluzakladateľa tamojších masových pretekov na 10 kilometrov spred tridsiatich piatich rokov. Podujatie pod týmto názvom nadväzuje na dvanásť kapitol Trebatickej desiatky, ktorá mala premiéru 1. augusta 1981. Usporiadatelia zabezpečia pre vytrvalcov bezplatnú prepravu mimoriadnym autobusom z Piešťan do Trebatíc aj späť. Spred železničnej stanice v kúpeľnom meste odíde do dejiska pretekov o 9:30. Nedeľnému bežeckému festivalu mužov, žien, juniorov a junioriek budú predchádzať sprievodné súťaže mladšieho a staršieho žiactva na 500 a 1 000 metrov. Začnú sa o desiatej hodine pred miestnym obecným úradom, pričom štart hlavného preteku je na pláne o o 10:30.

1. Mediálna správa, Trebatice

Absolútnym víťazom vlaňajšieho Memoriálu P. Minárecha v Trebaticiach sa stal Róbert Valiček, dvojnásobný účastník letných olympijských hier v atletickej chôdzi.

Práve 1. augusta 1981 telovýchovná jednota Mier práve vtedy oslavovala polstoročie organizovaného športu v obci. Ouvertúru, za účasti 70 mužov a žien, vyhral Jozef Eichenbaum (Spartak ZŤS Dubnica n. V.) pred Miroslavom Kováčom (TJ Mníchova Lehota) a Jánom Cvičelom (Kľačany), veková B-kategória sa stala korisťou moravského vytrvalca Květoslava Hánu (bežal za Agrostav Trnava) a medzi ženami triumfovala Katarína Pénzešová (KDPM Trnava).

Reklama

Peter Minárech, dlhý čas predseda organizačného výboru pôvodnej T-10, absolvoval v drese TJ Mier Trebatice desiatky rôznych bežeckých podujatí na dlhé trate, vrátane maratónov. Zomrel nečakane 28. júna 2006 vo veku 51 rokov. Gestorom súčasného atletického dňa je starosta Juraj Valo. „Peter ani po presťahovaní sa do susedných Piešťan nezanevrel na športové dianie v našej obci. Do posledných dní svojho života aktívne pracoval v tamojšom klube. Telesná kultúra bola preňho veľkou záľubou, atletika zvlášť. Po jeho nečakanom úmrtí pred desiatimi rokmi sme sa v obecnom zastupiteľstve rozhodli premenovať našu cestnú desiatku na Memoriál Petra Minárecha,“ povedal prvý muž Trebatíc.

Preteky opäť vyhodnotia podľa technických ustanovení AIMS a IAAF. Hlavnými kategóriami budú absolútne poradia mužov a žien (bez rozdielu veku). Celkoví víťazi si navyše odnesú pohár starostu. Finančné odmeny čakajú aj na najrýchlejšie trojice v M40, M50, M60, M70+, Ž35 a Ž50+, kým vecnými cenami potešia prvého juniora a prvú juniorku (do 19 rokov). Obecná samospráva chystá na 31. júla i dekorovanie premiantov s trvalým bydliskom v Trebaticiach, pretekársku tombolu a spomienkové trofeje pre najstarších aktérov. Prihlášky vopred sa nevyžadujú. Symbolický vklad dve eurá uhradia desiatkari až pri prezentácii v priestoroch obecného úradu. Žiactvo zapíšu do štartových zoznamov zdarma.

Reklama

Tiež tohtoročný sviatok džogingu v trebatických uliciach o Memoriál Petra Minárecha rozdá body do ôsmich vekových kategórií Trnavskej župnej beh.sk ligy. Pôjde o desiatu časť trinásťdielnej konfrontácie. Aktuálne patria vedúce pozície Michalovi Puškárovi (1986, Občianske združenie Bernohy Trnava), Danielovi Medveckému (1975, BK Viktoria Horné Orešany), Štefanovi Demovičovi (1964, Trstín), Jánovi Cvičelovi (1956, AK Bojničky), Matejovi Holickému (1942, Klub rekreačného behu Trnava), Zuzane Lužákovej (1988, OZ Bernohy Trnava), Lenke Porubskej (1981, Hviezdoslavov) a Márii Hutárovej (1966, Pavlice).

-Text: Jaroslav Lieskovský/Foto: Juraj Jankech-

Populárne články