Connect with us

Novinky

Martin Pospíšil: „Do finále ideme s pokorou i zdravým sebavedomím.“

Published

on

Reklama

Už v stredu štartuje finálová séria basketbalovej extraligy žien, v ktorej sa Piešťanské Čajky pobijú o titul s košickými Good Angels. Hoci sú trinásťnásobné majsterky Slovenska favoritom, Čajky zbrane rozhodne neskladajú. Pred štartom bojov o majstrovskú trofej sme sa pozhovárali s trénerom Piešťan Martinom Pospíšilom. 

V semifinálovej sérii Čajky zdolali Ružomberok 3:0 na zápasy a vybojovali si postup do finále tretí raz po sebe. Aká bola semifinálová séria z Vášho pohľadu?

Reklama

Bola náročná po každej stránke. Ružomberok ukázal kvalitu, ktorou disponuje, my sme však zvládli zlomové momenty zápasov.

Všetky tri stretnutia boli veľmi vyrovnané, no Čajky v každom zo stretnutí zvládli práve kľúčové momenty, kedy sa lámal zápas. Čomu prisudzujete túto skutočnosť? Ukázalo, že Čajky sú mentálne silné a nepoložili sa aj vo vypätých situáciách?

Reklama

Celú sezónu pripomíname hráčkam mentálnu odolnosť a vyrovnanosť. Je mimoriadne dôležité zvládnuť momenty, kedy sa nedarí všetko podľa predstáv a nepodľahnúť frustrácii. Chyby urobí každý, no podstatná je reakcia na negatíva a sústredenosť na ďalší priebeh zápasu.

Ružomberok sa pred finále posilnil, netajil sa finálovými ambíciami a mal väčšiu silu ako v základnej časti. Čakali by ste, že ich vyradíte v pomere 3:0?

Očakával som tvrdý boj a to sa potvrdilo.

Čajky sa do finále prebojovali tretí raz po sebe a vždy v semifinále zdolali práve Ružomberok. Mohli by ste v krátkosti porovnať tieto série? Ktorý postup bol najťažší?

Každá séria bola niečím špecifická a náročná. Veľmi pekný bol prvý postup, ale ťažko porovnávať. Postup do finále nikdy nebol jednoduchý a vždy sme si ho museli vydrieť na ihrisku.

Vo finále budú vašim súperom opäť Good Angels Košice. V predošlých sezónach to bolo vždy 3:0 pre Košičanky a aj teraz budú favoritkami. S čím pôjdu Čajky do bojov o titul?

Pôjdeme s pokorou, ale aj zdravím sebavedomím. Good Angels sú favoritom, ale séria sa začína od 0:0. My urobíme všetko, aby sme im nedali nič zadarmo a zabojovali o titul.

Piešťany v tejto sezóne Anjelky dvakrát porazili na domácej palubovke. Myslíte, že je práve teraz väčšia šanca finálovú sériu viac zamotať?

Uvidíme… môžeme dávať rôzne vyhlásenia, ale rozhodovať sa bude na ihrisku. My sme v dvoch úspešných zápasoch ukázali, že v športe je možné všetko. Uvedomujeme si, že Košice sú túto sezónu mimoriadne silné, majú širokú rotáciu a kvalitu na každom poste. Celkovo je to krásna výzva postaviť sa im opäť vo finále.

Čajky dvomi domácimi víťazstvami a najmä tým vo finále Slovenského pohára ukázali, že s nimi musia Košice počítať. Môže to byť teraz pre vás výhodou, že hráčky už možno prelomili blok z toho, že sa im ich dlho nepodarilo poraziť?

Tak ako som povedal v predchádzajúcej odpovedi…Všetko sa ukáže na ihrisku. Ja osobne žiadny blok necítim. Aj my máme svoju kvalitu a tú chceme ukázať.

Good Angels hrali tento rok v Eurocupe i EEWBL, kde odohrali oveľa viac ťažších zápasov, ako Čajky. Akou podstatnou výhodou to pre nich môže byť?

Ťažké zápasy sú vždy bonusom, ale iba oni samotné výhry nezaručia. Všetko na papieri ukazuje na súpera, ale oni musia tieto predpoklady potvrdiť.

Počas semifinále vytvorili piešťanskí fanúšikovia v Diplomat aréne výbornú atmosféru a boli vašim šiestym hráčom. Na finále to bude určite ešte lepšie. Ako vnímate ich podporu a môže byť aj tento faktor podstatný vo finálovej sérii?

Naši fanúšikovia sú fantastickí, dávajú nám neskutočnú energiu. Ich podporu vnímame a je pre nás záväzkom ukázať maximum.

Počas play-off ste sa dohodol s vedením klubu na predĺžení zmluvy a ďalšie dve sezóny budete trénerom Čajok. S akou víziou ste ponuku prijal a prečo ste sa rozhodol spojiť svoji ďalšiu budúcnosť s Piešťanmi?

Pretože sa mi tu veľmi dobre pracuje. Naplňuje ma pomáhať hráčkam k rozvoju, hrať o najvyššie priečky v lige a samozrejme mať možnosť konfrontácie v Európskom pohári FIBA. S vedením máme podobnú filozofiu v smerovaní klubu, čo bol taktiež dôležitý faktor.

V Čajkách ste aktuálne päť rokov, teda od ich vzniku a klub sa aj Vašou zásluhou rýchlo vyšvihol medzi slovenskú špičku. Ako hodnotíte svoju doterajšiu „päťročnicu“ v Piešťanoch?

Začínali sme ako neznámy klub, ktorý sa chcel posúvať vyššie po každej stránke. Každá sezóna znamenala posun vpred. Veľký prelom bolo postavenie novej Diplomat areny, čím sme sa mohli posunúť na vyššiu úroveň

Dĺžka pôsobenia v jednom klube, ako vo Vašom prípade pri Čajkách nie je v trénerskom remesle tradičná. Napĺňa Vás stále práca v jednom klube a čo by ste s Čajkami ešte chcel dokázať?

Tradičná asi nie je, ale presne o to ide v Piešťanských Čajkách. Všetko je tu o koncepčnosti, nič sa nešije horúcou ihlou a to je presne to, čo tréner potrebuje aby mohol odprezentovať svoju prácu. Mňa neskutočne baví dennodenná práca v tomto klube. Vždy sa snažíme dať šancu hráčkam, ktoré chcú na sebe tvrdo pracovať a majú vysoké ambície. Táto skutočnosť prináša neustále nové výzvy. A čo by som chcel dokázať? Aby sme pokračovali v nastolenom trende a posúvali klub neustále vpred. Absolútnou prioritou je progres hráčok, s ktorými pracujeme a samozrejme , aby sme boli úspešní v európskych pohároch. Ale to verím, že pri tvrdej práci príde.

-TS Piešťanské Čajky/Foto: archív, Laco Ďuračka-

Populárne články