Connect with us

Šport

Lukášovi Babačovi sa cez „Goliášov“ nepodarilo postúpiť

Published

on

Reklama

Malý zázrak, v ktorý dúfali všetci priaznivci veslovania na Slovensku sa nestal. Piešťanský veslár Lukáš Babač, zverenec Václava Kacířa, skončil vo štvrtom štvrťfinále skifu mužov na majstrovstvách sveta v slovinskom Blede na štvrtom mieste a nepostúpil tak medzi dvanásť najlepších ťažkých skifárov. Tým stratil možnosť bojovať o jedenásť miesteniek na budúcoročnú olympiádu. Bude mať však ešte jednu šancu na jar budúceho roku na regate v Luzerne, odkiaľ postupujú do Londýna tri lode.

[singlepic id=13343 w=320 h=240 float=left]Na jazere Bled vládlo v stredu 31. augusta od rána príjemné počasie a bolo bezvetrie. Pre väčšinu pretekárov pozitívna informácia, nie však pre Lukáša Babača, ktorý bežne preteká medzi skifármi ľahkých váh, keďže však táto disciplína nie je olympijská, skúšal sa kvalifikovať do Londýna medzi ťažkými skifármi. Od začiatku to však bol súboj Dávida s Goliášmi, sedemdesiatpäť kilový pretekár proti stokilovým chlapom. Ak by fúkol povietor, bola by to voda na jeho mlyn, techniku má dobrú a vo vlnách to vie. Žiaľ počasiu nerozkážete.

Reklama

Lukáš štartoval v poslednej rozjazde štvrťfinále skifu mužov. Po prvých 500 metroch bol na poslednej šiestej priečke, stále však v kontakte so štartovým poľom, tesne po boku Oscara Ochou Vasqueza z Čile. V polovici trate bol piaty, keď na prvého Švéda Lassiho Karonena strácal niečo cez 4 sekundy a na tretie postupové miesto mu chýbalo 1,5 sekundy. Stále sa držal po boku v tom čase štvrtého Čiľana. Päťsto metrov pred cieľom bol Lukáš stále piaty a na tretieho Bulhara Georgiho Bozhilova strácal 2,5 sekundy. Do záveru dal všetky sily, o štyri stotiny sekundy predstihol Vasqueza a dovesloval štvrtý. Pretekár z Bulharska, ktorý skončil tetí, v záverečnom finiši zvýšil zvýšil svoj náskok na štyri sekundy. Víťazom sa suverénne stal Švéd Lassi Karonnen a na druhom mieste dovesloval Nemec Marcel Hacker. „Vydal som zo seba maximum, bohužiaľ to nestačilo. Nie je všetkým dňom koniec,“ vyjadril sa po preteku Lukáš Babač.

V predolympijskom roku je konkurencia v najobsadenejšej veslárskej disciplíne veľká. Svedčí o tom aj fakt, že minuloročný majster sveta Čech Ondrej Synek postupoval do semifinále až z tretieho miesta, keď ho predstihli pretekári z Kuby a Azerbajdžanu.

Reklama

1 SWE – Lassi Karonen 6:56.02

2 GER – Marcel Hacker 6:59.42

3 BUL – Georgi Bozhilov 7:04.06

4 SVK – Lukáš Babač 7:08.15

5 CHI – Oscar Ochoa Vasquez 7:08.19

6 EGY – Mustafa Fatjy 7:23.99

 

Autor: ht

Populárne články