Connect with us

Reklama

Lukáš Babač jediným Slovákom na svetovom šampionáte vo veslovaní

Published

on

Reklama

Piešťanský veslár Lukáš Babač je už v dejisku majstrovstiev sveta v Amsterdame. Preteky, ktoré sú vrcholom jeho tohtoročnej sezóny začínajú v nedeľu. Lukáš sa predstaví v disciplíne skif mužov ľahkých váh. V našom rozhovore však rozpráva aj o svojej láske k bicyklovaniu, preto ho čoskoro možno uvidíme aj na cyklistických pretekoch.

Ako si spokojný s prípravou a výsledkami v aktuálnej sezóne?

Reklama

Kvôli pracovnej vyťaženosti som sa nemohol zúčastniť všetkých pretekov, ktoré som chcel absolvovať. Mám za sebou už jedno vrcholné podujatie, kde som štartoval v druhej disciplíne a to v skife ťažkých váh. Bohužiaľ tieto majstrovstvá Európy mi nevyšli podľa predstáv. Ostatné preteky hodnotím pozitívne, keďže som každý svoj štart premenil na víťazstvo. Na medzinárodných majstrovstvách Českej republiky sa mi dokonca podarilo zajazdiť z plného tréningu veľmi slušný čas pod 7 minút.

w_mg_9478[1]

Reklama

REKLAMA

MONKEY

 

Minulý rok si si od veslovania oddýchol tým, že si sa venoval triatlonu. Ako hodnotíš tento krok?

Triatlon ma lákal už dlhšiu dobu. Využil som preto túto možnosť a v rámci vytrvalostnej prípravy som absolvoval viacero pretekov v šprint triatlone, olympijskej vzdialenosti, ale aj v polovičnom a celom Slovakmane.

Aké máš podmienky na prípravu, kto ti pomáha a podporuje ťa?

Vo väčšine športov na Slovensku, pomerne biedne. Našťastie som mal tento rok stále vyjazdené prostriedky z top tímu. Niečo málo mám aj z Národného športového centra (NŠC). Do istej miery je schopný poskytnúť istú podporu aj zväz.

w_MG_5155

Je to teda iné ako keď si bol profesionálny športovec?

Veslovanie na Slovensku ťahá naozaj za kratší koniec. S členskou základňou je to veľmi biedne a od toho sa potom samozrejme odvíjajú výsledky, ktoré sme ako krajina schopní podávať na elitných súťažiach. Tým pádom je podpora štátu minimálna. Bolo to lepšie, ale vždy to môže byť aj horšie. Preto si veľmi vážim aj to málo prostriedkov, ktoré sa mi podarilo získať na svoju prípravu a snažím sa z nich v rámci možností vyťažiť maximum.

Darí sa ti to?

Tak ako v každom systéme, aj tu sú isté diery. Napríklad minulý rok som mal vyjazdené isté prostriedky z NŠC, ktoré sú určené len na sústredenia, no keďže nie som vrcholový športovec a chodil som do práce na plný úväzok, všetku dovolenku som šetril na preteky. Bol som iba na jednom sústredení a peniaze, ktoré som nestihol minúť, mi boli odobrané. Je veľká škoda, že som ich nemohol použiť na veci, ktoré by mi v príprave pomohli – napríklad na kúpu materiálu, regeneráciu vo forme fyzioterapie, doplnky športovej výživy a podobne.

Si veľkým milovníkom bicyklovania. Preto si sa rozhodol otvoriť si vlastnú predajňu?

Cyklistika je mojim veľkým koníčkom a športom pri ktorom aktívne regenerujem a dokážem si psychicky najviac oddýchnuť. Čas na bicykli mi dovoľuje užiť si slobodu na plné pecky. Môžem sa rozhodnúť, v ktorom momente a kam zahnem, či pôjdem vľavo alebo vpravo, nemusím sa fixovať na každý záber a techniku, tak ako pri veslovaní, kde pocítim každú chybu, ktorú spravím. Zlý tréning dokáže pokaziť celý deň nielen mne, ale aj mojej priateľke. Preto jej chcem touto cestou poďakovať, že je taká trpezlivá. Bicykel mi skrátka ponúka slobodu, voľnosť a aktívny oddych.

w_MG_5200

Vždy som túžil a sníval o tom, že sa budem živiť športom a budem v živote robiť to čo ma baví. Ako z veslára zo mňa profesionálny športovec, ktorého živobytím by bol šport, v našich zemepisných šírkach bohužiaľ nikdy nebude. Mojou prvou prácou bola práca v cykloobchode. Tá ma však nenapĺňala a stále som chcel niečo viac. Rozhodol som sa preto, že vyskúšam na vlastnú päsť a vybudovať v

 

Piešťanoch tradično-netradičný športový obchod.

Piešťany sú mestom bicyklov a slnka. Veľa ľudí sa tu snaží žiť aktívnym a zdravým životným štýlom. Preto chcem zužitkovať svoje skúsenosti z vrcholového športu a ponúknuť ich širokej verejnosti. Verím, že sa mi podarí zacieliť do tunajšej športovej komunity, ktorá má podporí tým, že si vyberie práve môj obchod.

Ako vidíš šance na MS, čo ťa ešte v tomto roku čaká?

Z výsledkov tohtoročných majstrovstiev Európy som sklamaný, ale mám za sebou aj niekoľko úspešných štartov. Nikdy som však nehodnotil pretek pred jeho začiatkom. Vyladenie ideálnej formy je veľmi citlivá vec. Dnes sa môžem cítiť, že budem majstrom sveta, ale v noci sa zle vyspím a zajtra na vode sa budem iba učiť veslovať. Počkám preto na rozhovor po šampionáte, v ktorom prezradím, či sa naplnili moje očakávania. Majstrovstvá sveta budú vrcholom sezóny. Potom sa ešte budú konať majstrovstvá Slovenska, ale rád by som sa zúčastnil aj nejakých cyklo pretekov.

w_MG_5208

Lukáš pred deviatimi rokmi na MS do 23 rokov získal práve v Amsterdame striebornú medailu. Tento rok by bol určite rád ak by sa mu darilo minimálne rovnako.

(red) Foto: Tomáš Hudcovič

REKLAMApn_inline_web494

Populárne články