Connect with us

Šport

Krasokorčuliarka Simančíková napokon do Soči nejde

Published

on

Reklama

Napriek tomu, že pre Slovensko vybojovala miestenku na olympiádu a jej nomináciu minulý týždeň schválil Výkonný výbor Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu, Monika Simančíková (na snímke) napokon do Soči nepocestuje. Rozhodol o tom dnes Slovenský olympijský výbor (SOV), ktorý oznámil aj definitíve zloženie výpravy.

V oficiálnom stanovisku Výkonného výboru SOV sa uvádza, že nominácia na súťaž krasokorčuliarok bola jediným problémom dnešného mimoriadneho zasadnutia.

Reklama

simancikova„Na 46. valné zhromaždenie SOV bola schválená nominácia Nicole Rajičovej, pričom ako náhradníčka bola schválená Monika Simančíková. Vedenie Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu však minulý týždeň rozhodlo presne opačne. Na zasadnutie exekutívy bola preto prizvaná aj prezidentka zväzu Felicitas Babušíková. Prezident SOV František Chmelár na zasadnutí konštatoval, že výkonnému výboru SOV neprislúcha posudzovať výkonnosť oboch pretekárok, ale z právneho hľadiska musí VV SOV rešpektovať uznesenie valného zhromaždenia ako najvyššieho orgánu. Keďže 46. VZ SOV schválilo do výpravy Rajičovú a nebol preukázaný žiadny vážny dôvod (ani choroba, ani zranenie), ktorý by oprávňoval na zmenu v nominácii, výkonný výbor SOV jednomyseľne potvrdil nomináciu Rajičovej,“ píše sa v dnes zverejnenom stanovisku.

Iba 18-ročná Nicole Rajičová bude najmladšia členka slovenskej výpravy na ZOH v Soči. Jej kolegyňa Monika Simančíková z Piešťan minulý rok nemala na Slovensku konkurenciu. Na majstrovstvách sveta v Kanade zajazdila svoj životný výsledok, keď sedemnástym miestom medzi ženami vybojovala pre Slovensko olympijskú miestenku.

Reklama

V aktuálnej sezóne však prišiel pokles výkonnosti a v dvoch z troch nominačných pretekov ju zdolala Nicole Rajičová. Práve preto vedenie krasokorčuliarskeho zväzu rozhodlo, že na Majstrovstvá Európy v Budapešti pocestuje Rajičová a ak splní stanovené kritéria, pôjde na olympiádu ona. Nicole v Maďarsku zajazdila najlepší osobný výkon, ktorý znamenal sedemnáste miesto. Na splnenie podmienky zväzu v hodnote technického skóre jej chýbalo 24 stotín bodu.

Výkonný výbor Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu sa zišiel v stredu 22. januára. Jeho členovia zvážili všetky skutočnosti a dospeli k dohode bez hlasovania. Výsledkom bolo, že na olympiádu do Soči pocestuje Monika Simančíková a na majstrovstvá sveta do Japonska Nicole Rajičová. Toto rozhodnutie dnes zvrátil Výkonný výbor SOV.

(red)

Populárne články