Connect with us

Šport

Hokejisti bilancovali sezónu s fanklubom, hovoria o potrebe väčšej podpory z mesta

Published

on

Reklama

Hokejová sezóna sa pre piešťanských Havranov po prehre v playoff s Košicami síce skončila, ale klubové povinnosti pokračujú. V piatok 13. marca sa v priestoroch kaviarne na štadióne ŠHK 37 stretli najvernejší členovia fanklubu s vedením piešťanských hokejistov. Bilancovali uplynulú sezónu, rozprávali sa o jej kladných aj záporných stránkach a vymieňali si postrehy o tom, čo je potrebné do budúcna zlepšiť. Počas celého stretnutia pretrvávala dobrá nálada, výnimkou bol moment kedy sa hovorilo o ekonomických otázkach, ktoré sú pre hokejistov veľmi pálčivé. Za ŠHK 37 sa stretnutia zúčastnili prezident klubu Jaroslav Lušňák, generálny manažér Jaroslav Laifer, Tomáš Horký a Eva Valentová. Diskusia trvala viac ako dve hodiny.

IMG_6933_resize

Reklama

Klub začal sezónu prehrou s Košicami. Výkonnosť kolísala, dobré zápasy sa podarilo odohrať najmä proti Žiline a Skalici. Problémovým mesiacom bol najmä december, keď Havrani klesli so skóre 13:33 a jedinou výhrou v predĺžení zo siedmeho až na jedenáste miesto. Trénera Romana Sýkoru následne nahradil  Leo Gudas a výkonnosť hokejistov sa postupne stabilizovala. Prelomovým bol najmä zápas proti Trenčínu, v ktorom Piešťany otočili skóre z 0:3 na 4:3 najmä vďaka hetriku Tibora Kutálka. Hokejisti si postupové ôsme miesto nakoniec udržali s pätnásťbodovým náskokom pred Skalicou a stratou šiestich bodov na Martin. „Treba to brať tak, že my sme brali poslednú šestinu ako také predkolo playoff. Tam ste si aj vy diváci užili celkom solídne zápasy. Z vašej strany bolo dobré, že ste nás povzbudzovali, či doma alebo vonku a za to vám patrí veľká vďaka,“ zhodnotil záver sezóny generálny manažér Jaroslav Laifer.

IMG_6937_resize

Reklama

Klub vnímal negatívne kolísanie návštevnosti, čo však podľa fanúšikov spôsobovali najmä nestabilné výkony a tiež vysielanie prenosov cez portál huste.tv. Priemerná návštevnosť bola okolo 900 ľudí, počas atraktívnejšieho playoff sa vyšplhala až na 2100. Ďalším zásadným problémom pre fanklub bolo správanie SBS. Podľa členov by sa mala ochranka správať slušnejšie a profesionálnejšie. Vulgárne výrazy a nerešpektovanie fanúšikov patrili k bežnému prejavu. Problémovým bol napríklad moment, kedy pracovníci SBS vpustili do sektoru domácich dvoch Košičanov ľahko identifikovateľných pomocou dresov. Následný konflikt sa našťastie podarilo rýchlo zažehnať, ale zasiahnuť museli aj členovia fanklubu. Podobných udalostí sa však odohralo viac.

Riešili sa aj otázky marketingu a predpredaja lístkov. Predpredaj lístkov v prevádzkach firiem v meste bol podľa fanúšikov veľmi pozitívnym krokom, ale lístkov bolo v prevádzkach občas nedostatok. Členovia vedenia to odôvodnili tým, že lístok je daňový doklad a za každý aj nepredaný lístok musia odviesť dane. Možné riešenie je v inštalácii portálov na priamu tlač lístkov. Ako veľkú výzvu obe strany vidia v lepšej prezentácii klubu a potenciálnu spoluprácu s Piešťanskými Čajkami.

IMG_6951_resize

Hlavným problémom klubu je podľa vedenia ekonomická stránka. Vyrovnanie podlžností z uplynulej sezóny by síce nemalo spôsobiť väčšie ťažkosti, no otázna je ďalšia sezóna. Podľa vyjadrenia vedenia musí byť šport apolitický, ale bez politiky sa robiť nedá. Na štátnej úrovni sa pripravuje zákon, ktorý by zjednodušil financovanie športu a tým aj znížil pokles peňazí, ktoré sa k samotným klubom dostanú. Rieši sa už takmer pätnásť rokov a jeho prijatie v najbližšom období je teda otázne. Na stavbu haly chýba piešťanskému klubu 500 000 eur, stretnutie s premiérom Róbertom Ficom, ktorý by im dokázal finančne pomôcť sa zatiaľ nepodarilo iniciovať. Milión, ktorý je na účte mesta pritom musí byť vyčerpaný do konca roka 2015. Klub čaká aj odchod jedného dôležitého sponzora a tak jeho zástupcovia dúfajú v sponzorskú dohodu s kúpeľmi.

IMG_6943_resize

„Robíme všetko pre najlepšie fungovanie klubu. Verte nám, že ako tu sedíme tak ani jednému z nás nie je ľahostajný piešťanský hokej a robíme všetko pre to, aby sa tu udržal. Nie sme však čarodejníci… Je nemysliteľné, aby sme sa sami dostali do finančných problémov kvôli tomu, že financujeme mestský majetok a je to tak. Ja suplujem úrad práce, štát, sociálny podnik. Robíme všetko preto, aby sme zamestnávali 108 ľudí,“ reagoval na finančné otázky prezident klubu Jaroslav Lušňák.
Mesto Piešťany podľa rozpočtu schváleného zastupiteľstvom ešte počas uplynulého volebného obdobia podporilo všetky športy len 6600 eurami. Hokejisti sa nízkej sumy, ktorá im mala byť pridelená radšej vzdali v prospech menších športových odvetví. Okrem 145 000 eur, ktorými sa mesto podieľa na spolufinancovaní energií nedostáva ŠHK 37 na podporu žiadne peňažné prostriedky. Podľa slov Jaroslava Lušňáka majú Havrani najhoršie podmienky zo všetkých tímov extraligy, ale aj prvej a druhej ligy. Podobne veľké mesto Liptovský Mikuláš napríklad podľa neho prispieva len na dorastenecký hokej sumou 40 000 eur a na mužov ďalšími 20 000 eurami.
Podľa Denisa Kristeka, poslanca v piešťanskom mestskom zastupiteľstve, ktorý sa ako jediný zo zástupcov mesta zúčastnil stretnutia si šport v Piešťanoch určite vyžaduje väčšiu podporu. „Od mája sa začína tvoriť rozpočet na ďalší rok. Určite chceme hľadať cestu na to, aby v rozpočte bolo viacej peňazí nielen na šport… Všetci si musíme uvedomiť, že stav ktorý tu bol doteraz sa zmení. Chceme pripraviť koncepciu rozvoja všetkých športov, aby finančná podpora fungovala a bola vyvážená,“ reagoval na ekonomické problémy hokejistov poslanec.

IMG_6961_resize IMG_6949_resize IMG_6950_resize IMG_6941_resize

Text a foto: -lt-

Populárne články