Connect with us

Šport

Hokej: Mladí Slováci vo finále podľahli Rusom. Dosiahli najlepšie umiesnenie na Hlinka Gretzky Cupe

Published

on

Reklama

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na Hlinka Gretzky Cupe 2021 skvelé druhé miesto. V sobotňajšom finálovom stretnutí nestačili na ruských rovesníkov a napriek snahe i odhodlanému výkonu im podľahli 2:7. Bez ohľadu na výsledok platí, že ide o najlepšie umiestnenie slovenskej osemnástky na prestížnom mládežníckom podujatí v jeho histórii.

Slovenskí hokejisti otvorili premiérový finálový duel na Hlinka Gretzky Cupe vyrovnanou hrou s Rusmi. Boli strelecky aktívnejší, pod čo sa podpísali aj dve, hoc nie úplné presilovky. Slováci to skúsili do kombinácie i viacerými pokusmi od modrej, ale brankára Ivanova neprekonali. Naopak, pri prvom oslabení inkasovali. Štyri sekundy pred koncom Slafkovského trestu vyškriabal puk v skrumáži pred bránkou Kvočko, naservíroval ho Mirošničenkovi a ten bez problémov skóroval. Druhý gól pridal Maljavin nahodeným pukom od modrej, pričom využil výbornú clonu pred Eliášom. A tretí ruský v prvej tretine Sinjatkin po prihrávke Demidova spoza bránky.
Slováci v druhom dejstve ukázali odhodlanie pobiť sa o výsledkový obrat. Viackrát úspešne zatlačili Rusov v ich obrannom pásme, no presadili sa až v 28. minúte. Slafkovský zaviedol puk do pásma po pravom krídle, ideálne ho bekendom naservíroval Mešárovi, ktorý nastavil hokejku a prekonal Ivanova. Lenže Rusi dramatizáciu výsledku nepripustili a rýchlo odpovedali. Gólmi Mirošničenko a Guljajeva si vybudovali pohodlný štvorgólový náskok. Eliáša v slovenskej bránke nahradil Jurčák, pre ktorého to boli prvé minúty na turnaji.
Záverečnú tretinu na turnaji otvorili Slováci gólom Žlnku, ibaže aj naň našli Rusi rovnako ako v druhej tretine rýchlu odpoveď. O dve minútky neskôr sa uvoľnil Rogovskij a zvýšil na 6:2 z pohľadu zbornej. Slováci zápas nezabalili. V 56. minúte sa pri presilovke odhodlali k odvolaniu Jurčáka z bránky v snahe streliť gól na 3:6 a zdramatizovať záver, ale početnú prevahu šiestich proti štyrom nevyužili a inkasovali. Skóre finálového duelu uzavrel ruských supertalent Mičkov.

Hlinka Gretzky Cup 2021, finále
Slovensko – Rusko 2:7 (0:3, 1:2, 1:2)

Góly: 28. Mešár (Slafkovský), 41. Žlnka (Petrovský) – 13. Mirošničenko (Kvočko), 14. Maljavin (Larkin), 19. Sinjatkin (Demidov, Trikozov), 30. Mirošničenko, 31. Guljajev (Mičkov), 43. Rogovskij (Gazizov), 56. Mičkov.
Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0.
Rozhodovali: D. Konc st., Stano – Kacej, Durmis – 500 divákov.
zostavy
SR: Eliaš (31. Jurčák) – Nemec, Moško, Štrbák, Nátny, Kmec, Žabka, Krakovský, Nahálka – Mešár, Repčík, Slafkovský – Sýkora, Petrovský, Žlnka – Čiernik, Dvorský, Molnár – Šotek, Suchý, Honzek. Tréner I. Feneš.
Rusko: Ivanov – Kudrjavcev, Maljvain, Duda, Sapunov, Guljajev, Remezovskij, Davydov, Baraboša – Mičkov, Kvočko, Perevalov – Gazizov, Rogovskij, Mirošničenko – Sinjatkin, Demidov, Trikozov – But, Grigorjev, Larkin. Tréner V. Filatov.
Text a foto: SZĽH

Reklama

Populárne články