Connect with us

Novinky

Florbalisti Páv Piešťany sa zamerali uplynulú sezónu na mládež

Published

on

Reklama

Florbalový klub FBC Páv Piešťany má za sebou sezónu plnú práce na raste jednotlivých tímov. Prioritou v nej bola mládež, a tak muži dostali na chvíľu „stopku“, aby sa o to viac mohli v klube sústrediť na kategórie od žiakov po dorast. Po prvý raz v klube pôsobil profesionálny tréner, čo sa postupne prejavuje na hernej kvalite.

Ligové súťaže hrali v sezóne 2017/2018 mladší žiaci a dorastenci. Klub do súťaže neprihlásil starších žiakov, ktorým chýba brankár, preto  pôsobili v jednom tíme s dorastencami. „Čo sa týka mladších žiakov začínali sme s hráčmi, z ktorých väčšina sa zoznámila s florbalom až u nás v klube. Napriek tomu, že sa chlapci najskôr vyrovnávali so zápasovým tempom a skúsenejšími hráčmi, podarilo sa nám odohrať peknú sezónu s víťazstvami i prehrami. Vo florbale je veľké vekové rozpätie kategórií a náš káder bol najmladším tímom. Po sezóne obdržali aj zaslúženú odmenu – pohár a medaile. Ešte dva roky budeme môcť v tomto zložení hrať rovnakú kategóriu,“ hovorí prezident klubu Matúš Kromholc.

Reklama

Podľa jeho slov venovať sa kvalitne a naplno mládeži znamená priniesť aj nejaké obete. V prípade FBC Páv Piešťany to boli muži, ktorí dostali na rok stopku. Vlajkovou loďou sezóny 2017/18 boli teda dorastenci. „Začiatok sezóny s novým trénerom Michalom Srncom by sa dal prirovnať k dieselovému motoru. Technika, herný prejav, kondícia a výkon postupne gradoval. Na záver sezóny, posledné tri zápasy, v ktorých sme potrebovali bodovať, aby sme si zabezpečili účasť na majstrovstvách SR, sme žiaľ zlyhali a prehrali s takmer poslednou Trnavou, čím nám ušiel historický úspech florbalu v Piešťanoch,“ konštatuje M. Kromholc.

Reklama

Turnaje potvrdili postavenie tímov

Okrem ligových súťaží sa piešťanskí florbalisti zúčastnili tiež turnaja Slovenský pohár vo florbale za rok 2018 v Púchove. Mladší žiaci sa takejto akcie zúčastnili po prvý raz.  „Nervozita na hokejkách a na tele nám sťažovala pohyb, čo zapríčinilo, že sme sa s najmenšími chlapcami dostali „len“ do osemfinále. Mladší žiaci sa zúčastnili aj priateľského turnaja v Bratislave, aby získavali čo najviac herných skúseností,“ hovorí tréner Michal Srnec.

Starší žiaci plní skúseností z dorasteneckej kategórie potvrdili svoje kvality a po pekných, aj taktických výkonoch skončili vrámci Slovenského pohára na konečnom treťom mieste. „Nebyť gólu na 1:2 tridsať sekúnd do konca zápasu, umiestnenie mohlo byť ešte o čosi lepšie. Pozíciu brankára vo vyššej kategórií na seba prevzal Jakub Korvín z mladších žiakov a jeho snaha i šikovnosť bola ocenená rozhodcami výberom do ALL STARS tímu, kam sa dostal aj po kvalitnom výkone, náš obranca Sebastián Valentovič,“ konštatuje spokojný tréner.


Dorastenci mali výborný štart do turnaja v základnej skupine, avšak  nepodarilo sa im naň nadviazať v playoff, keď zbytočné chyby dokázal súper s prehľadom potrestať, a tak hráči FBC Páv Piešťany skončili vo štvrťfinále, tesne pred medailovými bránami.


Hoci muži tento rok ligu nehrali, na turnaj Legiend v Topoľčanoch sa prihlásili. Pozbieraní hráči z minulej sezóny sa prebojovali od základnej skupiny až do finále playoff, kde podľahli kvalitne hrajúcej Trnave. Z turnaja si tak odniesli pekné druhé miesto.

Život nie je len o samotnom florbale

Aj preto sa v klube snažia zapájať chlapcov do aktivít, kde naberú aj iný ako športový rozmer. To, že hráči pomáhajú pri stavbe mantinelov je viac menej rutina. Florbalisti však napríklad dlhodobo pomáhajú pri zapisovateľských stolíkoch počas extraligových zápasoch Piešťanských Čajok. V uplynulej sezóne  pomáhali tiež vdýchnuť starším skorodovaným častiam mantinelov na rekonštruovanom hokejbalovom ihrisku v Mestskom parku nový život čerstvým náterom.

V klube tiež dbajú na budovanie vzťahov, preto zorganizovali pre deti a rodičov celodennú vianočnú florbalovú akciu. Štyria hráči z mužskej kategórie si urobili oficiálnu florbalovú trénerskú licenciu typu „D“

„Teší ma, že sa nám podarilo zabezpečiť cashflow klubu tak, že sme od februára mohli naplánovať do rozpočtu navyše aj turnaje a priateľské zápasy. Deti a mládež dostali zdarma šiltovky, tričká a dresy na sezónu. Som rád, že ich počet sa zvyšuje a že mohli všetky domáce zápasy odohrať v reprezentatívnej Diplomat aréne, kde máme veľkú fanúšikovskú podporu. Chcem v prvom rade poďakovať nášmu partnerovi Slovenskej chránenej dielni, s.r.o. Práve vďaka nim sme mohli využívať na cestovanie za zápasmi veľké auto, konkrétne MOVANO pre 9 osôb. Zároveň nám pomohli zabezpečiť nákup dôležitých dresov pre mladších a starších žiakov. Spoluprácu s nimi si veľmi vážime, pretože bez podpory sa šport robiť nedá. Naša veľká vďačnosť rozhodne patrí aj všetkým rodičom za časté pomáhanie s odvozmi hráčov, točenie videí, fotografické služby, vysielanie naživo na našom facebooku a v neposlednom rade ďakujeme aj za prežívanie každej prehry a výhry spoločne s nami a s vašimi deťmi,“ dodáva na záver M. Kromholc.

-red- Ilusr. foto: FBC Páv Piešťany

Populárne články