Connect with us

Novinky

Šachisti Piešťan postúpili do vyššej ligy. Rozhodol o tom dramatický zápas

Published

on

Reklama

Šachisti ŠK Kúpele Piešťany C zvíťazili v poslednom jedenástom kole štvrtej ligy A21 nad družstvom nádejnej mládeže z Holíča a stali sa víťazmi súťaže. Zabezpečili si tak postup o ligu vyššie.

Tomáš Strapko (vpravo) počas svojho súboja. Partiu sledoval aj zakladateľ piešťanského tímu Vladimír Gubiš (druhý zprava).

Družstvo dal dohromady 79-ročný Vladimír Gubiš, ktorý sa v Piešťanoch venuje práci s mládežou. Podarilo sa mu spojiť mladších i starších hráčov, ktorí v jedenástich kolách získali 40,5 bodu. Na druhom mieste sa v ligovej tabuľke umiestnilo družstvo ZŠK Vrbové A, ktoré získalo 38 bodov. Tretia skončila Nafta Gbely C s 29 bodmi.

Reklama

Rozhodujúci zápas bol dlho vyrovnaný a mladíci z Holíča pod vedením Mareka Zlámala dlho trápili favorita, ktorým Piešťanci podľa výsledkov boli. Holíčan Ján Datko na štvrtej šachovnici zaskočil na začiatku Tomáš Strapka. Jánovia Stehlík a Bzdúšek na druhej šachovnici hrali vyrovnanú partiu, ktorá skončila nerozhodne. Opora piešťanského tímu, nevidiaci Vladimír Orviský bol na tom dobre na tretej šachovnici, ale nedarilo sa mu prekonať obranu Daniela Svrčeka.

Nevidiaci Vladimír Orviský je oporou tímu.

Zápas sa zlomil až po troch hodinách, keď sa podarilo krásnym útokom Michalovi Vodičkovi na prvej šachovnici v Škótskom gambite obetovať pešiaka a potom strelca a nakoniec získať prvú výhru. Potom čo do útoku prvým bodom zatrúbil kapitán domácich Piešťancov, postupne zvíťazili Krištof Šiška (pekným obratom získal vežu), Tomáš Strapko obhájil prehratú pozíciu a chytil súperovu dámu. Ján Bzdúšek prijal ponúknutú remízu a po víťazstve 4:1 sa tak zrodil postup piešťanských šachistov.

Reklama

Rozhodujúca partia Vodička Michal – Zlámal Marek – Škótsky gambit

1. E4 E5 2. Jf3 , Jc6, 3.d4,exd4 4.c3,dxc3 5.Sc4,h6 5. Jxc3, Sb4, 6. 0-0, Sxc3 7.bxc3 Je7 8.Jd4 !? s ideou útoku na kráľovskom krídle  0-0 čierny nevníma žiadne nebezpečenstvo Dh5 9. d5 protiúder v strede asi nebude stačiť Jxc6 bxc6 10.Vd1 ! s ideou útoku na kráľa Se6 11. Vd3 ! Dc8 12.Vg3 a útok začína byť vážny dxc4 obeť strelca je ale otrávená 13. Vxg7+ !! Kxg7 14. Sxh6+ celú dobu čakal strelec na príležitosť  Kg8 Dg5+ a čierny sa vzdal

-red-

Populárne články