Connect with us

Šport

Cyklistika: Piešťanci priniesli z Cyklistu roka 2014 dve ocenenia

Published

on

Reklama

Bicykle a Piešťany patria k sebe. Zlatý pedál si zo včerajšieho oceňovania najlepších slovenských cyklistov odniesol po štvrtý raz Peter Sagan, ale nestratili sa ani Piešťanci. Jozef Metelka získal ocenenie v kategórii zdravotne znevýhodnených a Martin Knapec jazdiaci za piešťanský tím CTM Racing, vyhral v kategórii horská cyklistika – zjazd/four cros.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklama

REKLAMA

silvester

Reklama

Jozef Metelka sa cyklistike venuje iba krátko, v tomto roku však zaznamenal veľké víťazstvá. Na Majstrovstvách sveta v dráhovej cyklistike telesne hendikepovaných v Mexiku každý štart pretavil do medaile. Najväčší úspech zaznamenal hneď pri prvom štarte, keď v kvalifikácii stíhacích pretekov na 4 km v kategórii C4 vytvoril nový svetový rekord časom 4:30.608 a vo finále potom zdolal legendu tohto športu Jiřího Ježka, ktorý je šesťnásobným paralympijským víťazom a tiež šesťnásobným majstrom sveta. Na pevnom kilometeri, bol nad sily piešťanského pretekára bol iba Angličan Jody Cundy. Úspešný Piešťanec rozšíril svoju zbierku aj  v hladkom preteku scratch, kde získal opäť striebornú medailu. Majstrovstvá sveta v dráhovej cyklistike boli pre neho  prvým kvalifikačným pretekom na paralympiádu, ktorú bude o dva roky hostiť Rio de Janeiro. Ďalší veľký úspech zaznamenal Jozef Metelka koncom augusta, keď v časovke jednotlivcov na majstrovstvách sveta na ceste v americkom Greenville skončil v kategórii C4 druhý. Okrem toho získal viacero  pódiových umiestnení  v Anglicku, kde pretekal so zdravými cyklistami, ale aj vrámci svetového pohára zdravotne hendikepovaných.

polc knapec toth

Zľava doprava: Filip Polc s partnerkou, Martin Knapec a Tomáš Tóth s Dominikou Rusnákovou

Martin Knapec je rodák zo Stránskeho neďaleko Žiliny, ale už dlhšie jazdí za piešťanský tím CTM Racing. Martin je sedemnásobný majster Slovenska a už piatu sezónu je taktiež členom slovenskej reprezentácie v horskej cyklistike v zjazde. Tento rok dokázal porážať aj legendu tohto športu Filipa Polca, ktorému sa na Zlatom pedále ušla Cena za mimoriadny športový výkon, keď sa stal majstrom sveta v mestských zjazdoch 2014, víťazom pretekov svetového pohára v Brazílskom Santose, Chilskom Valparaise, a v Bratislave. V najnabitejšej disciplíne horskej cyklistiky, ktorou je zjazd, dokázal Martin Knapec zajazdiť finálové účasti vrámci svetového pohára medzi tou najväčšou konkurenciou. V kanadskom Mont Sainte Anne skončil na výbornom 57. mieste a  v americkom Windhame, ktorý bol šiestou zastávkou UCI DH World Cupu, bol 69. Vrcholom sezóny mali byť majstrovstvá sveta v Nórsku. Tie žiaľ nevyšli podľa jeho predstáv, pretože v druhej tréningovej jazde si poranil rameno a ďalej už sledoval preteky iba z pozície diváka.

polc knapeccena metelka cena

-th- Foto: th, jm, CTM Racing

Populárne články