Connect with us

Šport

Basketbal: Nová sezóna prinesie revolúciu

Published

on

Reklama

Jej efekt, ak všetko vyjde tak, ako v to kompetentní veria, nemôže byť pre žiadneho z aktérov – vrátane fanúšikov – negatívny. Preto, nech sú práve pre našich basketbalových priaznivcov nasledujúce riadky akýmsi sprievodcom novým súťažným ročníkom.

[singlepic id=46878 w=560 h=385 float=center]

Reklama

 

Extraliga SR

Reklama

Celkovo v nej bude štartovať 9 družstiev. Chýbať v nej nebudú všetci traja vlaňajší medailisti (Good Angels Košice, Ružomberok a Spišská Nová Ves), ani dvojica klubov, ktorá si už vyskúšala pôsobenie v MEL (Šamorín a Piešťanské Čajky). K nim treba pripočítať extraligové trio z predchádzajúcej sezóny (Petržalka, Cassovia Košice, Levice) a staronového účastníka najvyššej súťaže (Slovan Bratislava).

Súťaž bude pozostávať zo základnej časti, v ktorej sa bude hrať systémom každý s každým doma – vonku. Zaujímavosťou bude, že extraligovým tímom pôsobiacim aj v MEL sa vzájomný duel v nadnárodnej lige bude započítavať aj do domácej súťaže. Po jej polovici si poltucet najlepšie umiestnených tímov zabezpečí postup na finálový turnaj Slovenského pohára 2014.

Po skončení základnej časti nenasleduje nadstavbová, ale priamo vyraďovacia – play-off. Jej novinkou bude, že po skončení štvrťfinále nebude nasledovať len semifinále, ale aj boj o konečné 5. miesto, ktorého víťaz bude mať v nasledujúcej sezóne právo štartovať v MEL. Majstra by sme mali spoznať najneskôr 30. apríla 2014.

Ak celok Good Angels postúpi do extraligového finále a zároveň na finálový turnaj EuroLigy FIBA, tak sa termín vyhlásenia nového slovenského šampióna môže posunúť až na 3. máj 2014.

Middle European League (MEL)

Na úvod krátko k terminológii. Názov súťaže by sme mohli preložiť, ako Stredoeurópska liga. Ako však pri pozornom čítaní zistíte, takúto súťaž už na basketbalovej mape máme a aby nedochádzalo k zámene, tak tento preklad v spojení so súťažou MEL používať nebudeme. Často o nej budete počuť aj ako o maďarsko-slovenskej lige, no v sezóne 2013/14 v nej figuruje aj chorvátsky celok.

Preto budeme hovoriť o nadnárodnej súťaži, ktorá vo svojom oficiálne prvom ročníku spojí 11 tímov z troch krajín. Ako isto viete, v dôsledku tragických udalostí prvého septembrového víkendu sa v nej napokon nepredstaví úradujúci maďarským vicemajster HAT-AGRO UNI Győr, ktorého na poslednú chvíľu nahradil celok CEKK Cegléd.

O mimoriadnej kvalite tejto súťaže však pochybovať netreba. Traja jej účastníci (Good Angels, Nový Záhreb a Šopron) budú aj v tejto sezóne štartovať v EuroLige FIBA, ďalšie kvarteto družstiev (Miškovec, PEAC Pécs, PINKK Pécsi a Ružomberok) sa predstaví v Európskom pohári FIBA, no a Piešťanské Čajky premiérovo okúsia chuť Stredoeurópskej ligy (CEWL).

Aj v MEL sa bude bojovať systémom každý s každým doma – vonku. Štyri najlepšie umiestnené družstvá (bez ohľadu na krajinu pôvodu) po základnej časti postupujú na finálový turnaj. Jeho organizátorom by mal byť víťaz dlhodobej fázy, aj keď sa to v pravidlách súťaže vyslovene takto neuvádza. Termín záverečného turnaja je stanovený na 6. – 7. marca 2014.

Stredoeurópska liga (CEWL)

Táto súťaž napíše v tejto sezóne 7. kapitolu, do ktorej vstúpi v päťčlennom zastúpení. Ako to už bolo vyššie spomenuté, Slovensko v nej bude zastupovať družstvo z Piešťan, ktoré tak prevzalo štafetu po klube zo Spišskej Novej Vsi. Okrem Piešťanských Čajok uvidíme v súťaži aj ďalšie štyri tímy z troch krajín.

Česko bude zastupovať Valosun Brno, rakúskym reprezentantom bude družstvo Flying Foxes Post Viedeň, no a rumunské farby bude okrem ostatného víťaza CEWL, ktorým je ICIM Arad, obhajovať aj celok C.S.U. Alba Iulia. Po základnej časti (hrá sa systémom každý s každým doma – vonku) len jediný tím nepostúpi na finálový turnaj, ktorý je naplánovaný v termíne 15. – 16. marca 2014.

Rakúsko-slovenská liga (ASWBL)

Úplne nová súťaž, v ktorej sa predstaví 10 tímov, pričom slovenskú stranu bude zastupovať pätica družstiev účinkujúca v skupine 1. ligy žien (Banská Bystrica, Filozof Bratislava, Petržalka „B“, Stará Turá a Zvolen). Najvyššej rakúska súťaž popri trojici viedenských celkov (Basket Flames, Flying Foxes a Vienna 87) posiela do boja aj UBI Graz a Duchess Klosterneuburg.

Zaujímavosťou tejto súťaže je skutočnosť, že jej termínový kalendár využije dvojica našich extraligistov (Petržalka „A“ a Slovan Bratislava) na nesúťažnú konfrontáciu s rakúskymi družstvami. Ich výsledky sa však do celkovej klasifikácie započítavať nebudú, naopak súboje medzi slovenskými tímami odohraté v rámci ASWBL sa budú prenášať do hodnotenia 1. ligy žien.

Slovenský pohár 2014

V termíne od 14. do 16. februára 2014 by sa mal uskutočniť (na zatiaľ neurčenom mieste) finálový turnaj Slovenského pohára. Už sme spomínali, že z Extraligy si postup na turnaj vybojuje 6 najlepšie umiestnených tímov po polovici základnej časti. Osmičku skompletizujú dvaja prvoligisti (jeden z Východu a druhý zo Západu), ktorým bude po polovici súťaže patriť priebežne vedúca pozícia.

Na záver vyjadrujeme presvedčenie, že pestrá porcia basketbalových duelov v podaní našich ženských klubov naplní očakávania, ktoré smerujú najmä k zvýšeniu úrovne najvyššej domácej súťaže. Jedným dychom dodávame prianie, aby prostredníctvom náročných konfrontácií naberali na forme predovšetkým adeptky pre seniorskú reprezentáciu, ktorú po sezóne čaká kvalifikácia ME 2015.

Text: Miloš Drgoň a Daniel Jendrichovský, členovia VV ZŽBK  

REKLAMA

IJaV-2

Populárne články