Connect with us

Šport

Basketbal: Čajky vo finále Slovenského pohára. V boji o postup zdolali Košice

Piešťanské Čajky pokračujú v úspešnom týždni, opäť po roku sa dostali do finále Slovenského pohára. V dramatickom semifinálovom zápase zvíťazili nad obhajcom trofeje Young Angels Košice 82:73. Vo finále ich v nedeľu 27. februára o 16.00 h čaká organizátor turnaja MBK Ružomberok.

Published

on

Reklama

Semifinálový duel nemal pre Čajky práve najpríjemnejší začiatok, Košiciam padalo takmer všetko a Flukerová s Higginsovou robili problémy piešťanskej obrane. Zverenkyne Petra Jankoviča sa rýchlo adaptovali na špecifickú hru Young Angels, 6 bodmi v rade sa dostali do vedenia. Na ich strane bodovo ťahala dvojica Boothová s Tadičovou. Celkovo sa úvodná štvrtina hrala svižne a v ofenzívnom duchu. Lenže koncovka nebola ideálna, straty rezultovali do ľahkých bodov súperiek a prvú štvrtinu napokon prehrali Piešťany 21:29. V druhej časti sa koncentrácia evidentne zlepšila, výsledkom bolo znižovanie manka a zastavenie košickej ofenzívnej produkcie. Dôležitým momentom bola Jamesovej trojka v 7. minúte, dostala ňou svoj tím po dlhom čase do vedenia. Na polčas sa išlo za vyrovnaného stavu 42:42, keď Rusiňáková z čiary trestných hodov premenila oba pokusy.

Čo Čajkám v prvom polčase nevyšlo, tak v úvode tretej štvrtiny sa otočilo v ich prospech. Sebavedomý vstup sa odzrkadlil na výbornej päťminútovke, bodovým úsekom 12:1 sa dostali do dvojciferného vedenia. Opäť sa ale rozstrieľala Flukerová, preto sa Piešťany museli mať na pozore, keďže inkasovali 8 bodov za sebou. Nápor sa im podarilo zvládnuť, do poslednej časti išli za 5-bodového vedenia – 63:58. Dobre vyzeral aj vstup do záverečnej štvrtiny, keď ju otvorili 5:0. Strata koncentrácia ale priniesla možnosť pre Košice, ktoré sa jej naplno chopili. Štyri minúty pred koncom vyrovnali stav zápasu na 70:70. V koncovke rozhodovala každá lopta, kľúčovou osobou bola Jamesová, ktorá sa vrátila do zostavy po ťažkom zranení a šesť mesačnej prestávke a tiež pevné nervy. Zo stavu 72:73 otočili v závere na 82:73, vďaka čomu mohli oslavovať postup do finále Slovenského pohára.

Reklama

Slovenský pohár – semifinále:

Piešťanské Čajky – Young Angels Košice 82:73 (21:29, 21:13, 21:16, 19:15)

Čajky: Tadičová 19, Boothová 13, Jamesová 11, Martišková 9, Rusiňáková 2 (Moravčíková 13, Andělová 8, Pirttinenová 5, Hašková 2)

Reklama

Košice: Flukerová 19, Jewett-Gilesová 18, Higginsová 15, Blanárová 4, Rodáková 3 (Urbanová 10, Mikovčáková a Ošťádalová po 2, Bohušová a Plavnická 0)

TH: 23/17 – 13/8, Fauly: 19 – 22, Trojky: 11 – 9, Rozhodovali: Karniš, Bartoš, Izák

Peter Jankovič, Piešťany: “Mali sme ťažký vstup do zápasu, Košice na začiatku trafili ťažké strely, ale potom sme sa zdvihli. Duel bol bojovný z obidvoch strán, košický tím sa nevzdával, hral do konca, ale aj my sme bojovali. Aj keď, robili sme chyby, ktoré by sa nemali stávať. Patrí to však k hre. Je to dobré víťazstvo, splnili sme cieľ, ktorý sme si dali – dostať sa do finále, vyhrali sme nad Young Angels na neutrálnej pôjde, už sa musíme sústrediť na zajtrajší zápas.”

Radko Dvorščák, Košice: “Bol to vyrovnaný duel, takmer štyri štvrtiny nebolo rozhodnuté o víťazovi. Žiaľ, absolútne sme nezvládli záver, povolili nám nervy, Piešťany nás pritlačili, hrali v silnejšej rotácii, my sme sa opustili, čo ma trošku trápi. Samozrejme, držali sme s nimi krok, čo je pozitívum. Čajky sú posilnené o tri hráčky, ktoré sa im vrátili do rotácie, takže, je to už iné družstvo ako predtým. Mohli sme však ešte viac vzdorovať. Súperovi treba pogratulovať a držať mu palce vo finále.”

TS Piešťanské Čajky  Foto: MBK Ružomberok / Rudo Maškurica

Populárne články