Connect with us

Šport

Basketbal: Čajky víťazstvom nad Banskou Bystricou spečatili istotu prvenstva v základnej časti

Už tri kolá pred koncom nadstavbovej časti o 1. – 4. miesto je jasné, že Piešťanské Čajky sú víťazom základnej časti Niké EXZ a do play off pôjdu v pozícii jednotky. Triumf spečatili na palubovke Slávie Banská Bystrica.

Published

on

Reklama

Po nevýraznom minulotýždňovom výkone nastúpili v Banskej Bystrici úplne iné Piešťany. Od úvodu diktovali tempo zápasu a proti Slávii sa vyvarovali aj zlému vstupu. Ukázalo sa to aj na skóre z ich pohľadu – 12:2. Čajky hrali celkovo kolektívne a so získaným sebavedomím efektívne nútili súpera k chybám, čím len mohli navyšovať náskok. „Pumy“ sa čiastočne osmelili, ale Piešťany vyhrali prvú štvrtinu 24:12. Dobré sa začala aj druhá 10-minútovka, konkrétne bodovou sériou 13:2 v prospech Čajok. Banskej Bystrici nedovolili pomýšľať na nejaký výraznejší tlak, svoje vedenie naopak dostali cez 20 bodov. Prišlo síce trochu poľavenie, ale Andělová takmer s klaksónom upravovala na polčasových 47:29.

Piešťany čakali v úvode tretej štvrtiny na body, čím umožnili Banskej Bystrici sa herne zdvihnúť a dať jej nádej na zdramatizovanie diania. To sa však v pravej chvíli podarilo zastaviť a tak sa polčasový náskok výraznejšie neznižoval. Občas prichádzali úseky, keď mali navrch „pumy“, ale vždy prišla útočne a obranne správna odpoveď v podaní zvereniek trénera Petra Jankoviča. Aj preto viedli pred záverečnou časťou 64:51. Čajky si kontrolovali cestu za udržaním ligovej neporaziteľnosti aj v poslednej štvrtine. To sa napokon bez výraznejších problémov poradilo a výsledkom bol cenný triumf z palubovky Banskej Bystrice.

Reklama

Niké EXZ – o 1. – 4. miesto – 3. kolo:

Slávia Banská Bystrica – Piešťanské Čajky 65:88 (12:24, 17:23, 22:17, 14:24)

Banská Bystrica: Sherrillová 13, Nofuentová 9, Pulliamová 8, Holíková a van Dalen 0 (Striešová 12, Kozáková 8, Grigerová a Janštová po 6, da Cruz 3)

Reklama

Piešťany: Andělová a Jamesová po 16, Mandičová 14, Jurčenková 13, Mujovičová 10 (Martišková 10, Rusiňáková 4, Vandlíková 3, Moravčíková 2)

TH: 17/11 – 21/17, Fauly: 21 – 21, Trojky: 8 – 7, Rozhodovali: Ženiš, Ribakovs, Hudec

Povedali po zápase (zdroj slaviabb.sk):

Zuzana Žirková, trénerka Slávie: „Na začiatku sme neboli, potom sme sa kúsok vrátili a začali sme normálne hrať. V prvom polčase to bolo proste bez energie. V druhom polčase nás trochu potiahla zóna, keďže sme poznali akcie, ktoré hrajú. Opäť sme sa však dostali do situácií, keď sme dlho neskórovali, aj keď sme ubránili, odstavili, doskočili, ale stále tomu niečo chýbalo. Rozdiel je opäť taký, aký je, aj keď druhý polčas tomu nenasvedčoval. Rozhodla možno aj strelecká úspešnosť, ale stále nevieme brániť pick and roll, aj keď sa tomu stále venujeme na tréningoch. Vniky nechávame veľmi otvorené, máme s tým obrovský problém. Po našom návrate do zápasu nám možno chýbal kúsok šťastia, nejaký kôš, ktorý nám vypadol v tom danom momente. Možno by to bolo iné, ale Čajky majú silu, a keď potrebovali dať kôš, či už Jamesová alebo Andělová, tak skórovali. Som rada, že fanúšikovia prišli a povzbudzovali. Aj oni nám pomohli vrátiť sa späť a verím, že sa budeme v takomto počte stretávať aj v budúcnosti, lebo tie najdôležitejšie zápasy ešte len prídu.“

Peter Jankovič, tréner Čajok: „Určite som spokojnejší ako pred týždňom po zápase s Ružomberkom. Tam nešlo o to, že som bol nespokojný s tým, že sme vyhrali o 19 bodov, ale s prístupom. Mali sme pohovor, dievčatá si to zobrali k srdcu, čo si veľmi vážim. Aj vďaka tomu sme mali veľmi dobrý, koncentrovaný vstup do zápasu, v útoku sme hrali rozumne. Trošku sme sa potom zastavili na zónovej obrane súpera, mali sme s tým problém, ale aj tak sme našli recept. Dali sme 88 bodov, čo je na ženský basketbal naozaj fajn. Dostali sme trošku viac bodov ako by som si predstavoval, ale nedá sa byť všade. V prvom rade som veľmi rád za víťazstvo, nehrá sa tu ľahko. Zabezpečili sme si prvé miesto pred play off. Ťažko porovnávať naše vzájomné zápasy, vždy je to o mentálnom nastavení v danom dni. My musíme ostať pri zemi. Môžeme byť hrdí na to, že sme prví, ale musíme ostať pokorní, musíme si to vážiť. Nie sú to samozrejmé veci, Bystrica má kvalitu, a keď bude mať dobrý deň a my zlý, potom vznikne problém. Nechcem to porovnávať v globále, ten basketbal je trochu iný ako na začiatku sezóny, ale my sa sústredíme iba na seba.“

TS Piešťanské Čajky Foto: Ladislav Duračka

Populárne články