Connect with us

Šport

Babač zabojuje na MS o finále ľahkého skifu

Published

on

Reklama

Piešťanský veslár Lukáš Babač, má už za sebou prvé štarty na Majstrovstvách sveta vo veslovaní na jazere Karapiro na Novom Zélande. Po dvoch týždňoch aklimatizácie a tréningov sa už tešil na preteky. Program má veľmi náročný pretože sa rozhodol, pre veslárov nezvykle, pretekať v oboch mužských skifárskych váhových kategóriach. Žiaľ jeden z jeho cieľov, skončiť medzi „ťažkými“ skifármi do 12-teho miesta sa mu už nepodarí naplniť. V skife ľahkých váh (do 72,5 kg), má partiu rozohranú tak ako očakával.

[singlepic id=6336 w=320 h=240 float=right]Majstrovstvá sveta začali v sobotu 30-teho októbra slávnostným otvorením, samotné preteky odštartovali v nedeľu. Pre nepriaznivé počasie a silný vietor, však boli po odjazdení piatich rozjázd prerušené. Lukáš tak nastúpil až v pondelok 1. novembra v druhej rozjazde „ťažkých“ skifárov, z ktorej do semifinále postupoval priamo len víťaz. Obsadil v nej štvrté miesto, keď suverénne vyhral strieborný medailista z minuloročných majstrovstiev sveta, brit Alan Campbell, druhý bol Estónec Tonu Endrekson, strieborný medailista z OH v Pekingu a tretí Nemec Karl Schulze, majster sveta do 23 rokov a bronzový z nedávnych majstrovstiev Európy.

Reklama

Necelú hodinu po rozjazde skifu ťažkých váh Lukáš Babač nastúpil na rozjazdu ľahkých skifárov. Tu je postupový kľúč pre menší počet pretekárov iný ako medzi „ťažkými“. Z rozjázd priamo do semifinále, teda medzi 12 najlepších, postupovali prví traja pretekári. Tretiu rozjazdu vyhral Maďar Peter Galambos, Lukáš Babbač prišiel druhý a tretí skončil Američan Daniel Urevick – Ackelsberg.

Dnes 2. novembra pretekal Lukáš v opravnej jazde skifu „ťažkých“ váh. Do semifinále A/B, medzi 12 najlepších postupovali prví dvaja pretekári z „opravky“. Lukáš však nestačil na Luku Spika zo Slovinska a Číňana Liang Zhanga, za ktorými zaostal o 4 resp. 2 sekundy a medzi „ťažkými“ skifármi tak bude bojovať vo štvrtok o ďalšie umiestnenie v semifinále C/D, kde sa rozhodne či sa predstaví vo finále C (13.-18. miesto) alebo vo finále D (19.-23.miesto). Lukášovi sa tak nepodarí naplniť svoj cieľ, skončiť medzi „ťažkými“ skifármi do dvanásteho miesta. I tak je však úctyhodné ako s nimi držal v doterajších jazdách krok, pretože rozdiel v sile o dvadsať a viac kilogramov ťažších „ťažkých“ skifárov je jednoznačný.

Reklama

O postup do finále skifu ľahkých váh zabojuje Lukáš Babč v piatok 5. novembra.

Autor: ht Foto: pt

Populárne články