Connect with us

Reklama

Babač mení veslovanie za triatlon

Published

on

Reklama

Najúspešnejší piešťanský veslár posledných rokov, zavesil veslovanie pre tento rok na klinec a rozhodol sa venovať triatlonu. Lukáš Babač sa už v sobotu zúčastní na Majstrovstvách Slovenska v olympijskom triatlone v Ďanovej pri Martine. V nedeľu má na pláne cyklistické preteky v okolí Banskej Bystrice a potom počas leta ešte účasť na Oravamanovi a napokon ho budete môcť vidieť aj na Slovakmanovi v Piešťanoch.

01kovJe vicemajstrom sveta v skife mužov ľahkých váh z Nového Zélandu v roku 2010, vicemajstrom Európy z roku 2008, akademickým majstrom sveta z roku 2010. Bol najmladším slovenským olympionikom v Aténach. Do olympijského Londýna sa mu žiaľ vlani medzi ťažkými skifármi prebojovať nepodarilo a nevyšiel ani pokus kvalifikovať sa v dvojskife s Richardom Vančom. „Túto sezónu beriem ako oddychovú. Konečne sa môžem venovať aj iným veciam, ktoré mám rád. Hoci v slovenskom veslovaní vládnu divné pomery a úspech sa neodpúšťa, rád by som ešte zabojoval o ďalšiu olympiádu v Riu. Uvidíme či na skife, alebo dvojskife. Triatlon mám rád, je to pre mňa relax. Plávanie, cyklistika i beh sú športy, ktoré využívam aj pri príprave v rámci veslovania, takže tohtoročná triatlonová sezóna bude základom ďalšej prípravy,“ vysvetľuje Lukáš Babač, ktorý sa svojej cyklistickej záľube venuje momentálne aj pracovne v piešťanskom Bike centre.

Reklama

Jedným z najúspešnejších triatlonistov v našich končinách je Čech Petr Vabroušek, ktorý bol kedysi tiež aktívnym veslárom. Na svojom konte má 123 dokončených pretekov v dlhom triatlone a 14 ráz štartoval na slávnom Ironmannovi na Havaji. Lukáš si s ním zmeria sily na Oravamanovi i na Slovakmanovi. „Petr je inšpiráciou, i keď ja plánujem zostať verný veslovaniu. V triatlone mám ciele v podobe časov, ktoré by som rád pri jednotlivých disciplýnach dosiahol. Na umiestnenia nepozerám. Koľký prídem, toľký budem,“ konštatoval úspešný Piešťanec. Lukáš má na nasledujúce dva mesiac odvážne plány. Začal minulý týždeň triatlonom, ktorý zorganizovali jeho kamaráti na Dlhých kusoch v Hornej Strede a záťaž už bude len zvyšovať – olympijský triatlon, stredný triatlon, špecifický Oravaman a na záver dlhý triatlon na 226 km trati. „Je toho dosť čo chcem zvládnuť za nasledujúce necelé dva mesiace, ale verím si. Dôležitá je príprava a regenerácia. Denne trénujem pred príchodom do práce a aj večer. Aby sa telo rýchlejšie zotavovalo a znášalo záťaž používam iontové nápoje, tablety, energy gely a nápoje pre urýchlenie regenerácie značky GU. Lepšie je už len EPO. Ak neveríte, spýtajte sa Lanca,“ hovorí so smiechom L. Babač.

greV sobotu 29. júna ho v rámci Majstrovstiev Slovenska v olympijskom triatlone čaká 1,5 km plávania, 40 km na bicykli a 10 km behu. Deň na to sa chce Lukáš zúčastniť cyklistických pretekov v okolí Banskej Bystrice na trati dlhej 135 km. Ďalším plánovaným pretekom je  13. júla Slovakman 113 v Bátovciach  – teda 1,9 km plávania,  90 km bicykel a  21,1 km beh.

Reklama

Tretí júlový víkend sa chce piešťanský veslár zúčastniť pretekov Oravaman, ktorý je stredoeurópskym triatlonovým Everestom.  Organizátori pripravili náročné trate pre 250 pretekárov. Štartová listina sa zaplnila za 94 minút od spustenia registrácie. Pretekári budú plávať 2 km v Liptovskej Mare, potom pôjdu 50 km na bicykli s prevýšením 1400 m a miestami stúpaniami 8 až 12 percent. Na záver absolvujú ešte 12 km beh z Ťatliakovej chaty cez sedlo Zábrať na Rákoň (1876 m.n.m.) so 600 m prevýšením a potom ešte musia zbehnúť  cez Dlhý Úplaz na Lúčnu, ďalej do Látanej doliny a potom až na Zverovku (1025 m.n.m.).

Vrcholom plánov Lukáša Babača je Slovakman 226, ktorý sa uskutoční v auguste v Piešťanoch. Na 226 km, ktoré musia pretekári zdolať tak bude mať Piešťanec výhodu domáceho prostredia. Slovakman bude pre Lukáša najväčším sústom, keď bude musieť odpávať 3,8 km vo Váhu, na bicykli zvládnuť 180 km a na záver ešte zabehnúť 42,2 km maratón.

Autor: ht Foto: Ondrej Kovačovič a Zuzana Gregorovičová

REKLAMA

bike-centrum

Populárne články