Connect with us

Šport

Aikido cesta harmónie, spôsob života

Published

on

Reklama

Pre mnohých ľudí sú bojové umenia spojené s násilím a agresivitiou. Tento názor je ovplyvnený akčnými filmami a správami z médií a takisto aj tým, že zúžený pohľad západnej civilizácie často bojové umenia degraduje len na ich športovú stránku, prípadne nástroj sebaobrany a ostatné aspekty sa potláčajú do úzadia. Bojové umenia (Budo) však majú omnoho väčší význam ako len víťazstvo nad súperom. Ich zámerom je rozvoj človeka po všetkých stránkach a formovanie jeho osobnosti.

[singlepic id=19410 w=320 h=240 float=left]Aikido patrí medzi najmladšie bojové umenia. Jeho základy však vychádzajú z bojového umenia starého samurajského rodu Minamoto. „Zakladateľom a tvorcom aikida je Morihei Ueshiba, ktorý ho vytvoril na základe poznania viacerých bojových umení a filozofických smerov. Názov aikido je tvorený tromi japonskými znakmi. „Ai“ znamená harmóniu, jednotu, „ki“ znamená vesmír, prírodu, energiu a „do“ značí cestu, spôsob života. Voľný preklad aikido možno teda chápať ako cestu života v harmónii s energiou okolia, v užšom zmysle ako účinný spôsob koordinácie duševnej a fyzickej energie pri obrane. Techniky v aikido vychádzajú zo seku meča. Agresivita protivníka je pomocou kruhových pohybov a vhodných pák transformovaná proti nemu. Keďže pri technikách sa využíva energia útočníka, cvičenie samotné nie je náročné na fyzickú silu. Preto je vhodné pre všetkých záujemcov bez ohľadu na vek, alebo pohlavie a možno ho cvičiť do vysokého veku. Aikido však nie je len tréning zameraný na rozvoj tela, pre dokonalé sústredenie využíva aj dýchacie a meditačné techniky, ktoré sú jeho neoddeliteľnou súčasťou. [singlepic id=19394 w=320 h=240 float=right]S cvičením samotným je spojené aj dodržiavanie etiky, čím vyjadrujeme úctu a poďakovanie učiteľom a partnerom, s ktorými trénujeme,“ hovorí tréner Lukáš Nitriansky, ktorý vedie klub Aikido dojo Piešťany.

Reklama

Cesta aikido sa nekončí opustením dojo, teda miesta, kde sa trénuje aikido. Svojimi princípmi nenásilia, nekonfrontácie sa s protivníkom a dôrazom na riešenie situácie vzájomnou kooperáciou prestupuje celým životom a umožňuje vyriešiť mnoho stresujúcich situácií pokojným spôsobom. Každý pád a následné postavenie sa na nohy pri tréningu symbolizuje, že za pádom v skutočnom živote má nasledovať znovupostavenie sa na vlastné nohy a nie rezignácia.

„Aikido sa na rozdiel od iných bojových umení nesnaží eliminovať protivníka, ale eliminovať jeho negatívne konanie. Ako však ukazujú aj mnohé filmy so Steavenom Segalom (7 dan aikido), predstavuje aikido veľmi efektívnu formu obrany. Z tohto dôvodu, a takisto preto, že samotný zakladateľ odmietol túto myšlienku, neexistujú v aikide žiadne súťaže. Nemožno ho teda charakterizovať ako šport, nemá stanovené žiadne pravidlá, je to čisto obranné bojové umenie. Vo svojej praktickej forme predstavuje umenie sebaobrany, ktoré okrem boja bez zbraní dopĺňa boj s palicou(jo), dreveným mečom (bokken) a nožom (tanto),“ vysvetľuje Tibor Guttman ďalší z trénerov pôsobiacich v Piešťanoch.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=WGp-QPlZDww[/youtube]

Aikido sa na Slovensku dostalo do povedomia až po zmene režimu v roku 1989. Postupne vznikali kluby venujúce sa tomuto bojovému umeniu. Významným medzníkom bolo založenie Slovenskej aikido asociácie (SAA) v roku 1992. Je to medzinárodne uznaná organizácia, ktorá zastupuje slovenské aikido a zároveň udeľuje aj medzinárodne akceptované technické stupne. Aikido na Slovensku sa rozvíjalo pod vedením Masatomi Ikeda Senseia (7. dan aikikai) a neskôr jeho následovníka Michele Quarantu (6. dan aikikai), ktorý pravidelne navštevuje Slovensko a je technickým riaditeľom SAA.

V Piešťanoch sa aikido cvičí od roku 1999. Do roku 2010 bolo súčasťou aikido dojo Trnava. Momentálne je Aikido dojo Piešťany samostatná organizácia, ktorá pracuje pod hlavičkou občianskeho združenia. Od svojho založenia je dojo členom Slovenskej asociácie aikido. Tréningy zabezpečuje Lukáš Nitriansky ( 3. Dan Aikikai ) a Tibor Guttman (2 dan aikikai). Viac informácií o činnosti Aikido dojo Piešťany je možné nájsť na www.aikidopiestany.sk.

Neexistuje jedno aikido. Aikido v podaní každého človeka je jeho obrazom, je jedinečné rovnako ako ten, kto ho cvičí. Umožňuje človeku spoznávať svoje vnútro aj okolitý svet. Nie je o fyzickej sile, o víťazstve, o tom byť lepší ako partner. Dojo je miesto, kde „zabíjame svoje ego“ a tým sa približujeme k harmónii. Mnoho vecí je možné sa naučiť z kníh, o mnohých veciach sa dá dozvedieť pri rozhovore, ale niektoré veci sa dajú jedine prežiť. Ako aikido.

 

Neúspech je kľúčom k úspechu. Každá chyba nás niečo naučí.

Morihei Ueshiba /1883 – 1969/

[nggallery id=1067]

Autor: Ľubomír Červeňanský Foto: Tomáš Hudcovič – hugophoto agency

REKLAMA

Populárne články