Connect with us

PR Články

Keramické drezy odolajú aj vysokým teplotám

Už vás nebaví váš nerezový kuchynský drez? Vyskúšajte keramiku. Je elegantná a vydrží vo vašej kuchyni takmer všetko. Pozrite sa na výhody keramického drezu.

Published

on

Reklama
Reklama

Keramika sprevádza ľudstvo už od úsvitu dejín. Je teda celkom prekvapujúce, že pri vývoji tak základného kuchynského vybavenia, akým je drez, dlho keramika chýbala. Keď pominieme najstaršie primitívne drezy, používané neandertálcami, ktoré mali podobu kameňa s misovitou priehlbinou, prvé kuchynské drezy väčšinou boli vyrábané z niklu, medi a alpaky. Písalo sa 19. storočie. V 20. storočí prišli dlhé éry smaltovaných drezov a potom drezov z nehrdzavejúcej ocele. Teraz ľudia konečne začínajú objavovať čaro keramických drezov.

Keramika má unikátne vlastnosti a osobitú atmosféru. Ako taká najskôr upútala pozornosť náročných zákazníkov, ktorí túžili po výnimočnej kuchyni, zariadenej podľa pravidiel určitého štýlu. Veľkej obľube sa tešili (a dodnes tešia) provensálsky, francúzsky rustikálny alebo retro štýl. V takýchto interiéroch je kuchynský drez z keramiky samozrejmým funkčným a vizuálnym stredobodom.

Lenže keramický drez má toľko výhod, že sa o jeho zaobstaranie začali zaujímať tisíce ďalších domácností. Poďme si tieto jeho prednosti predstaviť.

Odolnosť voči vysokým teplotám

Výroba keramického drezu je veda. Najskôr sa špeciálna hmota vstrekuje do formy pod vysokým tlakom. Potom sú vyhladené všetky nepravidelnosti povrchu a drez je niekoľko dní dôkladne sušený. Nakoniec je drez vypaľovaný niekoľko hodín pri teplote nad 1200 °C. Už z výroby je teda materiál zvyknutý na teplotné šoky. Bežné situácie v kuchyni, ako je odloženie rozpálenej panvice alebo poliatie horúcim olejom, na keramike nezanechajú stopy. Tieto momenty môžu uškodiť granitovému drezu alebo drezu z nehrdzavejúcej ocele, pri keramike dochádza k problémom len pri extrémne veľkých a prudkých zmenách teploty.

Reklama

Nerozbitnosť

Čo vieme o keramickom riade, nás vedie k presvedčeniu, že keramický drez musí byť krehký. Je to ale mylný dojem. Na výrobu týchto drezov používajú elitní výrobcovia kvalitný neporézny materiál. Jeho hrúbka, uhly medzi rôznymi časťami, všetko je dôkladne premyslené tak, aby bola možnosť poškodenia eliminovaná. Ani šmýkanie panvice alebo smaltovaného riadu po dreze nezanechá stopy. To už musíte veľký hrniec na keramický drez vyslovene hodiť, aby ste ho poškodili.

Jednoduchá údržba

Niektoré potraviny sú pre drezy hrozbou. Červené víno, šťava z citróna či červenej repy, čaje so svojimi farbivami alebo káva zanechajú na bežnom dreze škvrny, ktoré sa dajú len ťažko odstrániť. Z keramického drezu je ich však možné ľahko zotrieť. Je totiž chránený glazúrou, ktorá má charakter skla. Drez si dobre vedie nielen voči škvrnám od jedla a pitia, ale aj voči agresívnym umývacím prostriedkom, kyselinám a lúhom. Stopy nezanechá ani UV žiarenie denného svetla. Biely drez nezožltne, na tmavom nezostanú biele škvrny od vodného kameňa. Tiež farebný drez si aj po rokoch používania uchováva svoj nádherný odtieň.

Hygienická nezávadnosť

Už bolo povedané, že kvalitný keramický drez je z neporézneho materiálu. Neporézna je aj glazúra na jeho povrchu. Nečistoty nemôžu nájsť cestu, ako sa do vnútra drezu dostať. Mikroorganizmy nepreniknú cez povrchovú vrstvu, zostávajú nanajvýš na povrchu, odkiaľ ich je možné ľahko odstrániť.

Typy keramických drezov

Už ste oboznámení s vlastnosťami materiálu. Ak ste sa rozhodli, že keramický drez je pre vašu kuchyňu to pravé, zoznámte sa s jednotlivými tvarovými variantmi drezov.

Keramický jednodrez bez plochy na odkvapkávanie – ideálny do malej kuchyne, kde umývanie riadu prebieha len občas. Môžete si ho zaobstarať na chatu alebo chalupu, prípadne do kuchyne, vybavenej spoľahlivou umývačkou riadu.

Keramický jednodrez s plochou na odkvapkávanie – umytý riad nemusíte rovno utierať utierkou a odkladať. Namiesto toho ho nechajte schnúť na ploche na odkvapkávanie.

Keramický dvojdrez – dve umývacie nádoby prinášajú mnoho možností využitia. V jednom dreze môžete umývať riad, v druhom zeleninu. Alebo môžete použiť väčší drez ako kúpeľ na obzvlášť špinavý riad, zatiaľ čo v menšej nádobe môžete jeden kus za druhým dôkladne očistiť.

Rady na záver

Keramické drezy sa ďalej delia na modely s otvorom na batériu a modely bez otvoru. Montáž môže byť horná (na dosku) alebo spodná. Pri výbere zohľadnite prítomnosť vybavenia – sitkového ventilu, sifónu a podobne.

 

PR

Populárne články