Connect with us

Kultúra

Znovuobjavenú plastiku Valéra Vavra vystavia na verejnosti

Published

on

Reklama

Dielo významného slovenského sochára žijúceho v Piešťanoch chce jeho nový majiteľ požičať Balneologickému múzeu. Jeho návštevníci budú môcť Tanečnicu obdivovať pravdepodobne v druhom polroku 2013.

[singlepic id=42310 w=320 h=240 float=left]Socha je na podstavci signovaná jej autorom Valérom Vavrom a pochádza z roku 1955. Motív ľudovej tanečnice použil tento uznávaný slovenský sochár z Piešťan aj pri tvorbe svojho známejšieho diela, ktoré kedysi patrilo k interiéru kaviarne hotela Thermia Palace a dnes stojí v liečebnom dome Irma.

Reklama

Podľa riaditeľa Balenologického múzea Vladimíra Krupu je doteraz neznáme dielo Valéra Vavra pravdepodobne štúdiou k väčšej plastike, ktorá mala byť realizovaná v inom materiáli, v dreve. Plastika dievčaťa v ľudovom odeve je vytvorená z platinovanej sádry.

Múzeum usporiadalo výstavu pri príležitosti stého výročia narodenia sochára v roku 2011. V súčasnosti jeho diela nevystavuje, návštevníci však môžu obdivovať plastiku Úroda pred vchodom do expozície v budove Kúpeľnej dvorany.

Reklama

Valér Vavro je tiež autorom Pomníka osloboditeľov na Námestí SNP alebo Pomníka padlých v I. svetovej vojne pred Kostolom sv. Štefana. Toto dielo realizoval ešte ako veľmi mladý, počas štúdia na Akadémii výtvarných umení v Prahe, ktorú absolvoval v roku 1939 ako žiak významného sochára prof. Bohumila Kaffku. V roku 1981 sa stal držiteľom ceny Martina Benku. Valér Vavro patrí k najvýznamnejším umelcom, ktorí žili a pôsobili v meste Piešťany.

(mp)

 

Populárne články