Connect with us

Kultúra

Žito chystá Vítanie jari aj pálenie Moreny

Published

on

Reklama

Folkloristi z piešťanského súboru Žito opäť oživia ľudové tradície na podujatí Vítanie jari, ktoré sa uskutoční v prvú jarnú sobotu21. marca od druhej popoludní. Jeho súčasťou bude aj krojovaný sprievod a upálenie Moreny, ktorá skončí vo Váhu.

morena2014-560x373

Reklama

Ako uviedla Katka Gromanová zo súboru, prvým krokom bude spoločná výroba Moreny v klube ŽiWell: „Zatancujeme si s ňou a v sprievode sa potom presunieme na Dino.Tam sa s Morenou rozlúčime, upálime ju a hodíme do Váhu ako symbol chorôb a zimy. Keď odpláva, privítame novú jar, zaspievame si, zatancujeme a potom sa všetci spolu zabavíme pri ľudovej hudbe.“

Mladí nadšenci folklóru chystajú pre návštevníkov aj domáce pohostenie a ocenia, keď sa pripoja ďalšie šikovné piešťanské gazdinky. „Bude veselšie, ak ľudia prídu tiež krojovaní a uvítame, ak gazdiné prinesú ochutnať ich koláče,“ dodáva  Gromanová. Folklórny súbor Žito pôsobí pri Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera  a prostredníctvom podobných podujatí pravidelne prináša do Piešťan tradičné zvyky regiónu a Slovenska. Za tieto aktivity folklórny súbor Žito odporučila Komisia pre kultúru a názvoslovie na základe návrhu od občanov na Cenu primátora za kultúrny počin roka 2014.

Reklama

žito nové (1)

Pozrite sa aj, ako to vyzeralo na vítaní jari minulý rok: Morena sa prešla mestom a skončila v Sĺňave

(inf, foto: th)

Populárne články