Connect with us

Kultúra

Zázračný oriešok pozná víťazov

Published

on

Reklama

Piešťany sa na tri dni stali rozprávkovými. Uskutočnil sa tu 7. ročník festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok. Mená tvorcov najlepších rozprávkových hier a monologických rozprávok vyhlásili 24. mája v Kursalone.

[singlepic id=30032 w=320 h=240 float=left]Slávnostný večer dostal názov Tajomstvo z vankúša. O zábavu sa počas neho postarali študentky VŠMU, moderátor Martin Vanek a Petra Ernyei Quartet. Názvy víťazných diel im našepkávali vankúše, na ktorých deti zaspávajú keď počúvajú rozprávky.

Reklama

Odborná a detská porota si počas uplynulých dní vypočuli dvanásť súťažných titulov, ktoré vznikli v posledných dvoch rokov a majú svoju literárnu predlohu. Festival má totiž podtitul Kniha v rozhlase, rozhlas v knihe.

„Snažili sme sa dopátrať toho ako vzniká rozprávkové médium, a v ktorej rozprávke je najsilnejšie zastúpené. Prvý dialóg s knihou je rozhovorom ilustrátora, čitateľa a autora, ale v rozhlase do toho vstupujú mnohé ďalšie činitele. Chceli sme zistiť koľko je v súťažných dielach toho rozhlasového, toho čo odlišuje rozhlasovú rozprávku od knižnej,“ povedala Ľubica Kepštová, predsedníčka odbornej poroty.

Reklama

Detskí porotcovia odpovedali na otázku, podľa čoho vyberali víťazov stručnejšie: „Podľa toho, ako sa nám súťažné rozprávky páčili.“

V prechádzajúcich rokoch sa v niektorých prípadoch verdikty oboch porôt zhodovali, tentoraz sa to nestalo a ceny si odniesli štyri diela. Detská porota ocenila v kategórii monologické rozprávky Malého Mikuláša, ktorého autorom literárnej predlohy je René Goscinny a dospelá si vybrala Ako som sa stal mudrcom od Rudolfa Slobodu.

V kategórii rozprávková hra zvíťazila u detských poslucháčov Zakliata hora od Pavla Dobšinského a Evy Krížikovej. Odborníci sa cenu Zázračný oriešok rozhodli udeliť Pinocchiovi od Carla Collodiho a Dany Gargulákovej.

Festival rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok sa v Piešťanoch uskutoční opäť o dva roky.

[nggallery id=1665]

Text a foto: Martin Palkovič


Populárne články