Connect with us

Kultúra

Zážitok pre deti aj dospelých: Výstava klasických bábok

Published

on

Reklama

Mladší sa ocitli vo fantastickom svete rozprávok, starší sa vrátia do svojho detstva. Aj takéto pocity mali hostia na otvorení výstavy klasických bábok manželov Bauerových, ktoré sa uskutočnilo 7. októbra v Dome umenia.

[singlepic id=48115 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

Na realizácii výstavy má zásluhu Český spolok. Jeho tunajší predseda Jiří Vodrážka zaspomínal na svoje detstvo, keď sa počas II. svetovej vojny v Prahe poprvýkrát stretol s bábkovým divadlom: „V pivnici jedného z činžiakov v nedeľu dopoludnia hrával jeden starší chlapec pre všetky deti z okolia.“ Počas vojny to bolo jedno z mála rozptýlení. Slúžilo ako potešenie aj únik z drsnej reality.

Reklama

„Až nedávno som sa dozvedel, že to nebol nikto iný, ako Miloš Kirschner, známy interpret Spejbla a Hurvínka,“ dodal Jiří Vodrážka.

Tieto dve známe bábky manželia Bauerovci v Dome umenia síce nevystavujú, ale jeho riaditeľka Edita Bjeloševičová pripustila, že ich v budúcnosti uvidíme priamo na scéne.

Cieľom zberateľskej vášne manželov Bauerovcov je zachovanie starobylej tradície marionetového divadla pre ďalšie generácie. Svoje bábky nie len vystavujú, ale s nim často a radi zabávajú najmenších.

Na takéto predstavenie môžu prísť deti do Domu umenia už v stredu 9. októbra o 8.30 a 10.00 h. Boučkovo loutkové divadlo z Jarmomeři sa tam predstaví s hrou o gašparkovi a princeznej. Vodenie bábok si tam deti aj sami vyskúšajú.

Výstava potrvá do konca októbra.

[nggallery id=2549]

(mp)

REKLAMA

ijav-ucto

Populárne články