Connect with us

Kultúra

Zažite adrenalín na snehu počas Snow Film Festu

Published

on

Reklama

Extrémne športové výkony, nedotknutá príroda a mrazivé napätie, to všetko ponúkajú najlepšie filmy o zimných športoch z celého sveta. V Malej sále MsKS na Ulici A. Dubčeka ich budú premietať v sobotu 23. novembra od 17.00 h.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bD0ACu86WX4[/youtube]

Reklama

Program je zložený z toho najlepšieho, čo bolo o extrémnych zimných športoch v uplynulých dvoch rokoch natočené. Organizátori vybrali spomedzi filmov, ktoré získali ocenenia zahraničných festivaloch. Vďaka tomu uvidíme napríklad pokus zdolať najvyššiu horu Aljašky pomocou ťažného draka, lezenie po neustále sa meniacom ľadovci, ale aj surfovanie v mrazivých vlnách plných odpadkov.

Za symbolické vstupné majú návštevníci možnosť získať aj zaujímavé ceny. Každá vstupenka bude zlosovateľná v tombole, do ktorej partneri festivalu venovali ceny v hodnote 250,-€ (Inštitút jazykov a vzdelávania Piešťany, EXTREM SPORT Piešťany, Lux MÓDA Piešťany). Navyše pri vyplnení anketových lístkov máte možnosť byť zaradení do losovania o hlavné ceny festivalu, kde 1. cenou je špičkový športový set Tierra v hodnote 26 480 Kč.

Reklama

Program festivalu TIERRA SNOW FILM FEST 2013:

17:00 Otvorenie festivalu

17:15 Modrá posadnutosť

Modrá posadnutosť, snímka o kráse lezenia na ľade v aljašskom ľadovcovom platu Juneau Icefield. Alan Gordon sa snažil zachytiť miesta na ľadovci Mendenhall, ktoré vďaka prírodným zmenám nie sú nikdy rovnaké.

Réžia: Alan Gordon, Jordan Halland, USA, 2011, 8 minút

[vimeo]http://vimeo.com/23981304[/vimeo]

Na sever od Slnka

Inge a Jorn nie sú bežní surferi. Rozhodli sa stráviť deväť mesiacov studenej nórskej zimy v izolácii za polárnym kruhom v neobývanej zátoke obmývanej Atlantikom, kde našli nielen perfektné vlny, ale aj hŕbu odpadkov. Cieľom je pozbierať aspoň tonu odpadu, ktoré prináša more, postaviť si z nich dom, užiť si surfovanie a prežiť tmu.

Réžia: Jorn Nyseth Ranum, Inge Wegge, Nórsko, 2012, 46 minút

[youtube]http://youtu.be/vb_YFd2GzhM[/youtube]

Snow girls

Dokument približuje svet freeskiingu a snowboardingu z pohľadu slovenských a českých jazdkýň. Natália Šlepecká, Zuzana Stromková, Klaudia Medlová a Martina Molnárová chronologicky popisujú príbeh jednej sezóny a to od jesene až po letnú prípravu.

Réžia: Juraj Lovás, produkcia: Filip Zbojek, Slovensko, 2012, 23 minút

[vimeo]http://vimeo.com/50122669[/vimeo]

18:35 Tombola

18:45 Ataraxia

Členovia tímu z Nemecka, Nového Zélandu a USA spojili svoje sily, aby prežili dobrodružstvo plné adrenalínu v aljašských horách Chigach. Ich cieľom je iba pomocou ťažného draka dosiahnuť vrchol najvyššej hory Mt. Marcus Baker (4016m). Podarí sa im to? Budú snehové a hlavne veterné podmienky pre náročný snowkiting priaznivé?

Réžia: Nicolas Chibac, USA, Nový Zéland, Nemecko, 2012, 13 minút

[vimeo]http://vimeo.com/57667247[/vimeo]

Neviditeľná hora

Po prekonaní seba samého na Mt. Blancu, chcel nevidiaci horolezec Juraj Práger skúsiť niečo ďalšie a opäť posunúť svoje hranice. Sledujte dobrodružstvo výstupu na Elbrus severnou stranou bez akejkoľvek podpory.

Réžia: Petra Geletová, Slovensko, 2013, 20 minút

[youtube]http://youtu.be/vgae8StARqU[/youtube]

Snow way

Dokumentárny film mapuje dvadsaťročnú športovú kariéru najúspešnejšieho českého snowboardistu Martina Černíka. Popisuje svoju cestu od prvých zákrut v Krkonošiach cez olympiádu až po extrémne zjazdy v divokej prírode.

[youtube]http://youtu.be/8H5m2PZFmH4[/youtube]

20:00 Prestávka

Tombola

20:20 Lákavý strach

Andreas Fransson je asi najodvážnejším extrémnym lyžiarom tejto generácie. Vo filme Andreas skúma miesto, kde strach premôže všetky emócie, pretože smrť číha na každom chybnom kroku.

Réžia: Mike Douglas, Kanada, 2012, 25 minút

Ocenenie: ‚Best Action Film‘ Adventure Film Festival 2012, ‚Best Story‘ X-Dance 2012, Cold Smoke Award 2013

[youtube]http://youtu.be/W2twIrl7TE0[/youtube]

Sašimi z jednorožca

Unikátna audio-vizuálna snímka z japonských hôr. Slovami autorov: „ Vydali sme sa uloviť mýtického hokkaidského jednorožca. Ukázalo sa ale, že zviera je ťažké natočiť a tak sme sa rozhodli aspoň si trochu zalyžovať.“

Réžia: Ben Knight, Nick Waggoner a Travis Rummel, USA, 2011, 5 minút

Ocenenie: Vancouver International Mountain Film Festival Grand Prize, Sheffield Adventure Film Festival Best Artistic Film 2013

[vimeo]http://vimeo.com/38121690[/vimeo]

Naprieč ľadom

Dvaja austrálski dobrodruhovia, James Castrission a Justin Jones, sa vydávajú na nebezpečnú cestu naprieč Antarktídou a späť a to úplne bez pomoci. Žiadne záprahové psy, žiadni draci, iba dvaja muži tiahnuci na saniach svoje zásoby cez 1140 km nehostinného ľadu a mrazu.

Réžia: Justin Jones, Austrália, 2012, 44 minút

Ocenenie: Grand Prize 2012 Banff Mountain Film

[youtube]http://youtu.be/0_V8uYONwBg[/youtube]

21:35 Žrebovanie hlavnej ceny tomboly

21:45 Ukončenie festivalu

Populárne články