Connect with us

História

Z Jednotky školy bolo vidieť na piešťanské more

Published

on

Reklama

Od založenia Základnej školy M. R. Štefánika uplynulo 75. rokov. Jej absolventi aj učitelia spomínali na prvú dodnes existujúcu školu v našom meste počas vernisáže výstavy historických fotografií v KSC Fontána.

[singlepic id=50816 w= h= float=center]

Reklama

Je poslednou veľkou stavbou medzivojnového obdobia. Otvorili ju v roku 1938 a pôvodné meno odkazujúce na významného slovenského vedca, politika a cestovateľa jej vrátili až v 90. rokoch minulého storočia. Vlani jej hrozilo zrušenie.

Na vernisáž výstavy historických fotografií s názvom Naša škola sa však predovšetkým spomínalo. Jednou z pamätníčok, bytostne spojenou z Jednotkou je Jozefína Ondrušová (na snímke), ktorá podľa vlastných slov otvárala jej bránu celých 35 rokov.

Reklama

Keď Jednotka vznikala, dobová tlač písala o školskej mizérii. „Pochybujem, že by bolo na Slovensku ešte jedno mestečko s 12.000 obyvateľmi, kde by sa školstvo nachádzalo v takom úbohom stave ako u nás v svetochýrnych kúpeľoch,“ napísal 29. 11. 1935 denník Slovenská politika. Triedy boli dovtedy na rôznych miestach, niektoré z nich tmavé a špinavé. „Záchody školské sú životu priamo nebezpečné,“ varoval autor.

O tri roky neskôr vznikla nová, moderná škola na vtedajšom okraji mesta, čo najmä obyvatelia starých Piešťan prijali s nevôľou. „Okolie školy tvorili polia a Krajinská ulica existovala ako prašná cesta, na ktorej nebolo široko-ďaleko nič. Keď prišla povodeň, všetko to bolo zaliate vodou. To bolo radosti, keď sme sa dostali na prvé alebo druhé poschodie, aby sme videli naše piešťanské more,“ spomína Jozefína Ondrušová, ktorá neskôr na Jednotke aj učila.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KF3Z79AEKmI[/youtube]

Pozrite sa ako na školu spomína jej absolventka a neskôr aj učiteľka Jozefína Ondrušová

Školník podľa jej slov potom musel z dvora vyháňať líšky a inú zver, ktorá tam hľadala úkryt pred vodou. Aj preto sa prírodopis vyučoval priamo v teréne, napríklad pri potoku Dubová, kde neboli vzácnosťou ondatry ani užovky a voda bola plná rýb.

Hlavnou myšlienkou výstavy je podľa organizátorov stretnutie všetkých generácií. V KSC Fontána prezentujú vyše 200 fotografií, ktoré im majitelia nosili aj s dojímavými spomienkami. Ak si chcete na školské časy zaspomínať aj vy, výstava Naša škola je verejnosti prístupná do 31. januára.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články