Connect with us

Kultúra

Z Domu umenia zneli fanfáry, otvorili Piešťanský festival

Published

on

Reklama

Jeden z najstarších hudobných festivalov na Slovensku otvoril svoj 57. ročník veľkolepo. Na pódiu Domu bolo 140 hudobníkov a zboristov. Piešťanské publikum ohúrili výberom slávnych operných melódií.

[singlepic id=31392 w=320 h=240 float=right]„Stalo sa tradíciou, že Slovenská filharmónia otvára Piešťanský festival. Bez Slovenskej filharmónie a bez Slovenského filharmonického zboru si dnešný deň neviem predstaviť,“ povedala pred koncertom riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

Reklama

Prvý a hlavný symfonický orchester spolu so speváckym zborom potešil milovníkov klasickej hudby predohrou k 4. dejstvu opery Carmen, intermezzom z opery Sedliacka česť, polonézou z 2. dejstva Rusalky a ďalšími slávnymi opernými zbormi a predohrami od Giuseppe Verdiho, Bedřicha Smetanu aj Alexandra P. Borodina.

Ešte predtým však na schodoch Domu umenia zazneli slávnostné fanfáry:

Reklama

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=5GdasUL4AMY[/youtube]

Počas 57. ročníka Piešťanského festivalu sa predstaví aj Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Violin Orchester Bratislava Eugena Botoša, SĽUK so scénickým predstavením Tanec medzi črepinami, Spevácky Zbor a Orchester Lúčnica uvedieme baletné predstavenie pod názvom Balet gala, v ktorom sa predstaví Balet SND spolu s Baletom Bratislava.

V druhej polovici festivalu sa v kúpeľoch začnú Medzinárodné majstrovské spevácke kurzy Petra Dvorského. Vyvrcholením celého podujatia bude záverečný koncert, ktorý sa uskutoční 19. júla o 19.30 h v Kongresovej hale kúpeľov.

[nggallery id=1730]

Text, foto a video: M. Palkovič

Populárne články