Connect with us

Kultúra

Výtvarníčky prejavili poctu významným ženám pri príležitosti 100 rokov MDŽ

Published

on

Reklama

Sto rokov ženskej emancipácie pripomína výstava Viedeň patrí ženám otvorená 31. mája v KSC Fontána. Medzinárodné združenie výtvarných umelkýň INTAKT pomocou nej prezentuje svoj pohľad na známe ženy prepojené s mestom Viedeň.

[singlepic id=14148 w=320 h=240 float=left]Hrdinkami obrazov rozmanitej palety autoriek sú vedkyne, umelkyne i političky. „Od prvej nositeľky Nobelovej ceny mieru Berthy Suttnerovej cez spisovateľku a textárku rakúskej hymny Paulu Preradovič až po ženy, ktoré svojho času zažili niekoľko škandálov – ako Alma Mahler,“ povedal na otvorení výstavy veľvyslanec Rakúska v SR Josef Markus Wuketich.

Reklama

Spolu s viceprimátorom Timotejom Mištinom sa zhodli, že naše krajiny potrebujú podobné projekty, aby sa po po rokoch odlúčenia opäť zbližovali.

Výstava je prehliadkou subjektívnych prístupov autoriek k danej téme. Každá z nich si vybrala inú hrdinku a pozrela sa na jej život z vlastného pohľadu. Vznikol tak dialóg, z ktorého sa môže veľa dozvedieť aj divák. Ak nie viac, minimálne to, že v 19. a 20. storočí vstúpilo do histórie minimálne toľko významných žien ako zdanlivo dominantných mužov. Tí, čo chcú vedieť viac nájdu pri každom diele krátky životopis zobrazenej ženy a niekedy aj osobné vyznanie autorky.

Reklama

[singlepic id=14154 w=320 h=240 float=right]Slovenská zástupkyňa v združení INTAKT Ivica Krošláková vzdala vo svojom výtvarnom diele poctu svojej priateľke a zakladateľke združenia Lotte Hendrich-Hassmann. Ako nám na vernisáži povedala, súčasťou jej inštalácie sú aj osobné veci známej rakúskej fotografky.

Na výstave sa podieľalo 33 žien a okrem Ivice Krošlákovej prišli na jej piešťanské otvorenie aj Brigitte Goebel a Jadranka Prodic. Fotky z ich prechádzky mestom nájdete tu.

Výstava potrvá do 30. júna 2011.

[nggallery id=767]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články